Νέα έργα για τη Λάρνακα εξήγγειλε ο Νίκος Αναστασιάδης




Σε εξαγγελία νέων έργων για τη Λάρνακα προέβη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε στη Λάρνακα με τη συμμετοχή υπουργών, δημάρχων, βουλευτών και υπηρεσιακών λειτουργών.

«Οι εξαγγελίες για νέα έργα στις οποίες σήμερα έχω προβεί ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 70,5 εκατομμυρίων ευρώ. Συνεπώς η Λάρνακα, δεν μπορεί να θεωρείται, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, ο φτωχός συγγενής», σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος στην ομιλία του.

Είπε ακόμη ότι η επαρχία της Λάρνακας ευρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και ότι τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όσο και οι μεγάλες αναπτύξεις που έχουν τροχοδρομηθεί, “θα προσδώσουν στην πόλη της Λάρνακας τον χαρακτήρα που όλοι επιθυμούμε”.

“Θα καθορίσουν το μέλλον της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες και θα συμβάλουν να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης, από τις οποίες θα ευεργετηθούν όλοι οι πολίτες των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας”, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η πρόοδος των έργων που είχε εξαγγείλει το 2015, καθώς και η αντιμετώπιση νέων προβλημάτων. Ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε νέα έργα για τη Λάρνακα που αφορούν μεταξύ άλλων, τον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας (Φάση Γ΄), συνολικού κόστους 20 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων. Η τρίτη φάση καλύπτει συνολική έκταση 3,8 χλμ, η οποία ξεκινά από τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας και καταλήγει στον κυκλικό κόμβο προς Πύλα. Περιλαμβάνεται δευτερεύον οδικό δίκτυο έκτασης 6 χλμ.

Όπως είπε, η κυβέρνηση μετά την διαπίστωση ανυπαρξίας μελέτης, προχώρησε από τις 29/12/2016 στην εκπόνηση όλων των αναγκαίων σχεδιασμών και έχει εντάξει την έναρξη κατασκευής του έργου μέσα στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2018-2020 με αναμενόμενη έναρξη το 2019.

Ταυτόχρονα, είπε, έχουμε προνοήσει για άμεση έναρξη έργων βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου με δαπάνες ύψους 350 χιλιάδες ευρώ, που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2017.

Επίσης, είπε ότι γίνεται οριστικά αποδεκτό το αίτημα το δήμου Λάρνακας για παραχώρηση του διατηρητέου κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου για μεταστέγαση του Δήμου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι αποφασίστηκε η διάθεση ποσού ύψους 9,3 εκ. ευρώ, για την ανέγερση νέας τεχνικής σχολής Αγίου Λαζάρου, με έναρξη εργασιών τον Γενάρη του 2018, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την κακή κατάσταση του δικτύου του δήμου Λάρνακας αποφάσισε και παραχωρεί επί πλέον οικονομική βοήθεια ύψους 2 εκ. προκειμένου εντός του έτους να ολοκληρωθεί η επίστρωση σημαντικών οδικών αρτηριών του δήμου.

Εξάλλου, με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς με έναρξη εκτέλεσης του έργου τον Μάιο του 2018, ενώ η Κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση της απόφασης για κατασκευή υπαίθριας αθλητικής υποδομής στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, συνολικού κόστους 450 χιλ. ευρώ. Έργο του οποίου η κατασκευή αρχίζει τον Απρίλιο του 2018.

Ενα άλλο έργο η κατασκευή του οποίου αποφασίστηκε, είναι η υπαίθρια αθλητική υποδομή στο γυμνάσιο Φανερωμένης, συνολικού κόστους 130 χιλ., έργο, η κατασκευή του οποίου θα αρχίσει τον Μάρτιο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

Μέσα στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού πλαισίου 2018-2020 αποφασίστηκε και η αναβάθμιση του Ευριβειάδειου Γυμνάσιου, με συνολικό κόστος 3,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Θεοδώρου, συνολικού κόστους 800 χιλ. ευρώ μέσα στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2018-2020.

«Για να δώσω μία ακριβέστερη εικόνα της κατάστασης για την πόλη και επαρχία Λάρνακας αναφέρω πως κατά την περίοδο 2013-2016, δαπανήθηκε ποσό ύψους 167 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 21 εκ. ευρώ αξιοποιήθηκαν για έργα στις κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι για το 2017 προνοούνται επιπλέον για τις Κοινότητες Λάρνακας ποσά που ανέρχονται στα 17,4 εκατ. ευρώ.
«Με λίγα λόγια, για τις κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, από το 2013 μέχρι και το τρέχον έτος, έχουν δαπανηθεί ή θα δαπανηθούν 38,4 εκατ. ευρώ. Να σημειώσω πως άλλα 30 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2017 για τους δήμους της Λάρνακας» είπε.

Συνοπτικά για τους δήμους και κοινότητες της Λάρνακας, το σύνολο των κρατικών κονδυλίων μεταξύ 2013-‘17 ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 228 εκατ. ευρώ, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι για τον Δήμο της Λάρνακας, ενώ η αρχική πρόβλεψη το 2015 για αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ήταν 11 εκ, και αφορούσε τρία μόνο έργα, στη συνέχεια μέσα από συντονισμένες προσπάθειες αυξήθηκαν στα 18,5 εκατ. ευρώ για έξι μεγάλα έργα που εμπίπτουν στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, ποσό που δεν περιλαμβάνεται στα όσα είχε προαναφέρει.

Τα έργα, η εκτέλεση των οποίων συνιστά αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Λάρνακας, αφορούν ανέγερση της Δημοτικής Παραδοσιακής Αγοράς, συνολικού κόστους 6,2 εκ. ευρώ, Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, συνολικού κόστους 3,9 εκατ. ευρώ, Ανάπτυξη Πρασίνου με την παρόδια φύτευση και Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και των Εσωτερικών Αυλών, συνολικού κόστους 975 χιλ. ευρώ, Ανάπλαση πλατείας και εξωραϊσμός όψεων στο Ζουχούρι, συνολικού κόστους 3,1 εκατ. ευρώ.

Αναμόρφωσης πεζοδρομίων και ανάπλαση δρόμων στο αστικό κέντρο της Λάρνακας, συνολικού κόστους 3,2 εκατ. ευρώ και Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, συνολικού κόστους 1,2 εκατ. ευρώ.

Είπε επίσης ότι παρά την παρατηρηθείσα καθυστέρηση, η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας δαπάνης 24 εκ. ευρώ προχωρά και το έργο αναμένεται να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2018.

Αποπληρωμή δανείων

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο στις 19 Ιουλίου, αποφάσισε όπως η κυβέρνηση αναλάβει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 185,3 εκατ. ευρώ, για το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα για τους Δήμους Λάρνακας το ποσό ανέρχεται στα 19,3 εκατ. ευρώ, ενώ για τις κοινότητες Λάρνακας ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ.

«Με την απόφαση μας αυτή, αλλά και με τις εν γένει ενέργειες μας και αποφάσεις που αφορούν τους δήμους και κοινότητες, αναδεικνύουμε την ευαισθησία που έχουμε ως κυβέρνηση στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την οποία άλλωστε έχουμε ετοιμάσει και ένα ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με το οποίο φιλοδοξούμε – με τη συναίνεση και της Βουλής-, να αλλάξουμε τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Έτσι θα γίνει πιο αποτελεσματική η δική σας παρέμβαση στα δρώμενα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε.

Λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε πως ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση για ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας προχωρά στη δεύτερη του φάση.

Ήδη, έχουν ανακοινωθεί οι τρεις εταιρείες κολοσσοί που έχουν προεπιλεγεί για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού», είπε και εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες μέρες να ξεπεραστεί το νομικό πρόβλημα που δημιουργείται, ως αποτέλεσμα της προσφυγής ενός μη επιλεγέντος προσφοροδότη.

«Από την εν λόγω ανάπτυξη που αναμένω να αρχίσει να υλοποιείται εντός του 2018, προσβλέπουμε σε σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων: Η διασφάλιση μιας επιτυχημένης, ελκυστικής και καινοτόμου ανάπτυξης της μαρίνας, του λιμένα και της περιβάλλουσας χερσαίας έκτασης, η ανάπλαση και μεταμόρφωση της περιοχής σε ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό για διάφορους χρήστες και επισκέπτες», είπε.

Πετρελαιοειδή

Αναφερόμενος στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών “από μία από τις πλέον ελκυστικές παραλίες της επαρχίας”, είπε ότι η Κυβέρνηση με “αποφασιστικότητα προχώρησε στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες”.

“Με συγκεκριμένες αποφάσεις, οριστικά τροχιοδρόμησε τον τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης, με την παρουσία των αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών και υγραερίου στην εν λόγω περιοχή”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι υλοποιώντας την συγκεκριμένη απόφαση, τον Μάιο του 2017, ολοκληρώθηκε η αποξήλωση των δεξαμενών υγρών καυσίμων της εταιρείας του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.

“Πρόβλημα παραμένει, η κατεδάφιση και μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών, που θα πρέπει να ομολογήσω ότι και οι ίδιες αντιλαμβάνονται την ανάγκη μετακίνησης των εγκαταστάσεων τους”, είπε και πρόσθεσε ότι πλείστες από αυτές έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για ανέγερση εγκαταστάσεων (χερσαίων και θαλάσσιων) στην Ενεργειακή και Βιομηχανική περιοχή Βασιλικού.

Ανέφερε ότι κυβέρνηση, Δήμος Λάρνακος και Λιβαδιών σε πλήρη συντονισμό, προσπαθούν μέσα από διάλογο με τις ιδιωτικές εταιρείες, να επιτύχουν τη μετακίνηση το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι προς υποβοήθηση της μετακίνησης, η Κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στην κατασκευή της Α’ φάσης του οδικού δικτύου της νέας Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής Βασιλικού, συνολικού κόστους 17,5 εκ. ευρώ, με έναρξη των κατασκευαστικών έργων στις αρχές του 2018.

“Παράλληλα και ταυτόχρονα η Κυβέρνηση προς αξιοποίηση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, προχωρεί στην ετοιμασία πολεοδομικού σχεδίου για τη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο θα υποβληθεί εντός του Αυγούστου στο πολεοδομικό Συμβούλιο, με προσδοκώμενη δημοσίευση του στο τέλος του τρέχοντος έτους”, συμπλήρωσε.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, είπε, με τη μετακίνηση και κατεδάφιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, το υπό αναφορά παραλιακό μέτωπο θα είναι έτοιμο προς άμεση αξιοποίηση.

Πλημμύρες

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των καταστροφών οικιστικών περιοχών από τις πλημμύρες, κατά τους χειμερινούς μήνες, είπε ότι προς άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, η Κυβέρνηση παραχώρησε οικονομική βοήθεια στα δημοτικά συμβούλια Λάρνακας, Αραδίππου και στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, συνολικού ύψους 383 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα αμβλύνουν τα κατά τους χειμερινούς μήνες παρουσιαζόμενα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, συγκροτημένη μελέτη «Προστασίας των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού», είπε.

Είπε ακόμη ότι μέσα στο πλαίσιο οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, η Κυβέρνηση προχωρεί στην κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου, συνολικού κόστους 14 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές για κατασκευή των φραγμάτων, αναμένεται να προκηρυχτούν πριν από το τέλος του 2017.

Πανεπιστημιακές Σχολές

“Θέλω να επαναβεβαιώσω την οριστική μας απόφαση για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προχωρούν οι μελέτες για τη δημιουργία του Ωκεανογραφικού Κέντρου, της Σχολής Θαλασσίων Επιστημών και της Σχολής Ενάλιας Αρχαιολογίας, στο χώρο του παλαιού Λεπροκομείου, τον οποίο η κυβέρνηση ήδη έχει παραχωρήσει για χρήση προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου”.

Δήμοι και Κοινότητες Επαρχίας Λάρνακας

Στη συνέχεια έκανε μια ανασκόπηση της πορείας των έργων που εξαγγέλθηκαν το 2015 για τους Δήμους και Κοινότητες της Επαρχίας κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Εξήγγειλε επίσης νέα έργα όπως στο δήμο Αραδίππου έργο που αφορά επέκταση δύο αιθουσών διδασκαλίας στο Γ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου, συνολικού κόστους 150 χιλιάδες ευρώ.

Το έργο θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.

Για τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού ανακοίνωσε μεταξύ άλλων νέο έργο που αφορά στην επέκταση Αίθουσας Διδασκαλίας, στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς, συνολικού κόστους 200 χιλ. ευρώ, για τον Δήμο Λιβαδιών την κατασκευή Α’ Φάσης γηπέδων Κοινωνικού Αθλητισμού συνολικού κόστους 327 χιλ. ευρώ.

Προέβη και σε εξαγγελίες έργων σε κοινότητες της Λάρνακας όπως την κατασκευή φράγματος χειμερινής αποθήκευσης στην Τερσεφάνου κόστους 25,4 εκ ευρώ, τη διαμόρφωση του παραλιακού δρόμου Ζυγίου – Μαρωνίου – Ψεματισμένου – Αγίου Θεόδωρου, συνολικού κόστους 7 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία Γραμμικού Πάρκου στο Ζύγι, συνολικού κόστους 385 χιλ. ευρώ.

21/07/2017 12:41 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: