Η Β. Κορέα δεν έχει απαντήσει στην πρόταση για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Ν. Κορέα




Η Βόρεια Κορέα δεν απάντησε στην πρόταση της Νότιας Κορέας να συμμετάσχει σε στρατιωτικές συνομιλίες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χερσόνησο μετά και την επιτυχημένη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε σήμερα η Σεούλ.

«Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μουν Σανγκ- Γκιουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να γίνονται προετοιμασίες για την περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ τελικά δεχθεί την πρόταση.

Τη Δευτέρα η Νότια Κορέα πρότεινε τη διεξαγωγή συζητήσεων με τη Βόρεια σήμερα στην Πανμουντζόμ, «το χωριό της εκεχειρίας», στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερυθρός Σταυρός από την πλευρά του πρότεινε να πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου στο ίδιο μέρος μια συνάντηση για την επανένωση των οικογενειών.

Η πρόταση αυτή είναι η πρώτη μετά την ανάληψη της προεδρίας τον Μάιο από τον πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν που θεωρείται πιο ανοικτός στις διαπραγματεύσεις από την προκάτοχό του.

Η συνάντηση που πρότεινε το υπουργείο θα είναι η πρώτη επίσημη διακορεατική συνάντηση από τον Δεκέμβριο του 2015. Η προηγούμενη πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χιε είχε αρνηθεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για όσο διάστημα η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποπυρηνικοποίησή της.

«Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία» για την απάντηση της Βόρειας Κορέας, διευκρίνισε πάντως στο Yonhap ένας αξιωματούχος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Επανένωσης.

20/07/2017 10:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Σεούλ, Νότια Κορέα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: