Οι ΗΠΑ προωθούν την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου “KORUS”




Οι ΗΠΑ ειδοποίησαν την Νότια Κορέα για τα σχέδια που έχουν σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να τροποποιηθεί η πενταετής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Σεούλ.

Η Ουάσιγκτον ζητάει την πραγματοποίηση προπαρασκευαστικής συνάντησης, προκειμένου οι συνομιλίες να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

Η ανακοίνωση για την επιδίωξη έναρξης διαπραγματεύσεων από την Ουάσιγκτον ακολουθεί προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες είχε εξαγγείλει την επαναδιαπραγμάτευση ή τον τερματισμό εφαρμογής της συμφωνίας την οποία και έχει χαρακτηρίσει ως “τρομακτική” για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, υπό τις οδηγίες του Προέδρου Τραμπ δήλωσε ότι η κοινή επιτροπή για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας (KORUS) θα συνεδριάσει τον επόμενο μήνα.

“Από τότε που εφαρμόζεται η KORUS το εμπορικό μας έλλειμμα με τη Νότια Κορέα διπλασιάστηκε από 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 27,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν,” τόνισε ο Λαϊτάιζερ.

“Η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση που η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση παρουσίαζε στους Αμερικανούς, όταν υποστήριζε την έγκριση της συμφωνίας. Μπορούμε και και πρέπει να τα πάμε καλύτερα,” πρόσθεσε με νόημα ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο Reuters τον Απρίλιο, κατηγόρησε για την αναφερόμενη συμφωνία την Χίλαρι Κλίντον, η οποία ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προωθούσε την εφαρμογή της, πριν από την έγκρισή της από το Κογκρέσο, το 2011. “Είναι μία τρομακτική συμφωνία και θα την επαναδιαπραγματευτούμε, ή θα τερματίσουμε την εφαρμογή της,” είχε δηλώσει ο Τραμπ στην συνέντευξη του.

Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος με αρμοδιότητα στα θέματα εμπορίου δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα του θα λάβει μέρος στην συνεδρίαση της κοινής επιτροπής, χωρίς ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι η Νότια Κορέα θα επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία. “Θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε τα αμοιβαία συμφέροντά μας, αλλά και τις ανησυχίες μας.

Η θέση μας είναι ότι δεν έχουμε συμφωνήσει στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας,” δήλωσε χαρακτηριστικά από το τηλέφωνο ο Γέο Χαν-κου, στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου στην Σεούλ.

Επεσήμανε επίσης, ότι κατά την άποψη της χώρας του, η συμφωνία εξυπηρετεί αμοιβαία τα συμφέροντα των δύο χωρών, ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ οφείλεται στην εφαρμογή της συμφωνίας ή σε άλλα βασικά οικονομικά ζητήματα.

Την 1η Ιουλίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Μουν Τζέι-ιν στο Λευκό Οίκο, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον επαναδιαπραγματεύεται μία εμπορική συμφωνία την οποία χαρακτηρίζει ως “σκληρή” και η εφαρμογή της οποίας είχε συμφωνηθεί πριν από πέντε χρόνια, από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι διαπραγματεύσεις για την KORUS έγιναν αρχικά υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου το 2007, ενώ το αρχικό πλαίσιο της συμφωνίας κατέπεσε και οι διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα έγιναν από τον Ομπάμα, τρία χρόνια μετά.

13/07/2017 10:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: