Οδοιπορικό στην Κίνα: Μία πολυπολιτισμική οικογένεια ενωμένη μέσα από τις διαφορές της




Η Τούρσουνάι, μία χωρική στην αυτόνομη περιφέρεια των Ουϊγούρων, στη βορειοδυτική Κίνα χρησιμοποιεί σκόρπιες φράσεις της τοπικής διαλέκτου της Χενάν, παρόλο που δεν έχει πάει ποτέ σε αυτήν την επαρχία που βρίσκεται μίλια μακρυά.

«Τζογνκ» [Ναι], σα [Τι], αν [Εγώ]. Εμαθα αυτές τις λέξεις από την νύφη μου» λέει.

Η Τούρσουνάι, 61 χρόνων και η οικογένειά της ζουν σε μία αγροτική περιοχή στο Χουοτσένγκ του Καζακστάν, στη αυτόνομη νομαρχία του Γίλι.

Η οικογένεια Τούρσουνάι είναι υπερήφανη για το γεγονός οτι είναι μία «ενωμένη εθνική οικογένεια», όπως τους αποκαλούν. Η Τούρσουνάι είναι από την αυτόνομη περιοχή των Ουϊγούρων, ο 65χρονος άνδρας της Μίτκα είναι Μογγόλος της φυλής Νταούρ και η νύφη τους είναι κινέζα Χαν.

« Η μεγάλη μας οικογένεια έχει πολλές εθνότητες, π.χ η αδελφή μου παντρεύτηκε έναν Χιμπέ (φυλή από την νοτιοανατολική Κίνα) και ο μικρότερος αδελφός του γαμπρού μου έχει σύζυγο μία Χούι ( φυλή με μουσουλμανικές καταβολές από την βορειοδυτική Κίνα), λέει ο Μίτκα.

ΜΙΚΤΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΣΙΝΓΚ

Οι Νταούρ και οι Χιμπέ μετανάστευσαν από την βορειοανατολική Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τσινγκ (1644-1911) και ενώθηκαν με τις κοινότητες των Ουϊγούρων, Χούι και άλλες εθνότητες στο Σιντσιάνγκ.

Τα 23 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στο Σιντσιάνγκ είναι από 47 εθνικές φυλές, οι οποίες αποτελούνται από 13 αυτόχθονες και άλλους λαούς οι οποίοι μετανάστευσαν εδώ και καιρό.

Η Τούρσουνάι και ο Μίτκα ήταν γείτονες και έπαιζαν μαζί όταν ήταν παιδιά. «Ήταν όμορφος, αστείος, δούλευε σκληρά και συχνά με βοηθούσε να πουλήσω τα προϊόντα της οικογένειάς μου στην αγορά», θυμάται με ένα χαμόγελο η Τούρσουνάι.

« Την ξεχώρισα από τα εννέα κορίτσια που με διεκδικούσαν», λέει ο Μίτκα καθώς η σύζυγός του ξεσπά σε κοριτσίστικα γέλια.

Στην αρχή η μητέρα της Τούρσουνάι αντιτάχθηκε σε αυτόν τον γάμο εξαιτίας των διαφορετικών τους θρησκευτικών πεποιθήσεων: η Τούρσουνάι είναι Μουσουλμάνα και τηρεί τις παραδόσεις τρώγοντας φαγητά με την πιστοποίηση χαλάλ ( ευλογημένη από τον μουφτή στο όνομα του Αλλάχ).

« Καθώς όμως εμείς επιμέναμε η μητέρα μου δεν είχε άλλη επιλογή», λέει η Τούρσουνάι.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους και δύο κόρες. Ο πρώτος γιος μοιάζει με τυπικό Ουϊγούρο όπως και η μητέρα του, με μεγάλα μάτια και παχιά φρύδια. Η σύζυγός του Γίου Τζισίου, μία Χαν από την περιοχή Χενάν, είπε οτι το δυνατό και όμορφο παρουσιαστικό του την έπεισαν να τον παντρευτεί.

« Καθώς ήταν φίλος του μεγαλύτερου αδελφού μου, ερχόταν συχνά για δείπνο. Του άρεσε πολύ η μαγειρική μου» λέει χαμογελώντας η Γίου. « Είναι αυτό που λένε οτι ο δρόμος για την καρδιά ενός άνδρα περνά από το στομάχι του!»

Η οικογένεια σέβεται τα διαφορετικά τους ήθη και έθιμα και γιορτάζει από κοινού όλες τις γιορτές όπως το Ιφτάρ (δείπνο στη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού), καθώς και την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

Το τραπέζι με τα φαγητά είναι τόσο ποικίλο και διαφορετικό, όσο και η οικογένεια που τρώει γύρω από αυτό. Σε κάθε συγκέντρωση το μενού μπορεί να περιλαμβάνει λαχματζούν (πίτες των Ουϊγούρων), ρύζι τύπου Σιντσιάνγκ και τσάϊ με γάλα, το αγαπημένο των Νταούρ.

« Σε μία οικογενειακή συγκέντρωση με Ουϊγούρους συγγενείς θα ζητήσουμε από έναν Ουϊγούρο να σφάξει ένα αρνί, κατάλληλο κρέας για τους Μουσουλμάνους, ώστε να φάνε οι συγγενείς μας», εξηγεί ο Μίτκα.

Είναι συχνό φαινόμενο στο Σιντσιάνγκ οι διαφορετικές εθνικές ομάδες που έχουν προκύψει από γάμους. Παρά τα διαφορετικά έθιμα και τις πολλές γλώσσες μεταξύ των 56 εθνικών ομάδων της Κίνας, ζουν αρμονικά χωρίς σαφή όρια.

ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΦΙΛΟΙ

Η οικογένεια του Γουάνγκ Τζινσιάνγκ, μία οικογένεια Χούι, έχει ζήσει δίπλα στους Ουϊγούρους γείτονές της για πολλές γενιές. Σήμερα οι δύο οικογένειες μοιράζονται ένα ναυπηγείο.

« Μεγαλώσαμε μαζί. Οταν λείπει η γυναίκα μου, ο γείτονάς μου θα φέρει φαγητό σε εμένα και τον γιό μου ή θα μας προσκαλέσει για φαγητό», λέει ο Γουάνγκ.

Ο 43χρονος Γουάνγκ είχε ένα εστιατόριο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Γινίνγκ όταν πριν από δύο χρόνια αναγκάσθηκε να επιστρέψει πίσω, προκειμένου να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του.

« Ο γείτονάς μου μαγειρεύει πολύ καλά, για τον λόγο αυτό σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ένα οικογενειακό πανδοχείο με αυτόν ως σεφ» λέει ο Γουάνγκ και προσθέτει οτι η κουζίνα των Ουϊγούρων και των Χούϊ είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες και ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του οικογενειακού πανδοχείου.

Ο Μπεκέν, ένα Καζάκος αξιωματούχος επικεφαλής των εθνικών και θρησκευτικών θεμάτων στο νομό Γιλί, λέει οτι οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες είναι ένα πολύ κοινό και συνηθισμένο φαινόμενο στην Κίνα.

« Δεν υπάρχουν -απαγορευμένες περιοχές-. Χωριά, εταιρείες, σχολεία, όλοι υποδέχονται τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εθνότητά τους. Η γεωγραφική οικειότητα μεταξύ τους βοήθησε στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού», λέει ο Μπεκέν.

Κ.ΗΛ. , ΑΠΕ-ΜΠΕ – Xinhua 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: