Να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Πορτογαλίας για την οριστική έξοδο από την ύφεση, λένε οι Έλληνες βιομήχανοι




Σε τρεις δράσεις θα πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική της Ελλάδας, πριν από το τέλος του Τρίτου Μνημονίου (Αύγουστος 2018), αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), επικαλούμενο το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που βρίσκεται εκτός μνημονίου από τον Μάιο του 2014.

Πρώτον, στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές όσο το δυνατόν νωρίτερα με όσο μεγαλύτερα αποθεματικά μπορούν να συσσωρευτούν μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων και δανεισμού από τις αγορές, και χωρίς τυχόν χρήση τους σε προεκλογικές παροχές.

Δεύτερον, στην άμεση αναπτυξιακή εξόρμηση με έργα υποδομών, στην προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης και στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας , ώστε να εδραιωθούν θετικοί ρυθμοί όσο το δυνατόν ισχυρότερης ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Και τρίτον, στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και τις λοιπές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην διαταραχθεί η διαδικασία αποκατάστασης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Και τα τρία αυτά προαπαιτούμενα τηρήθηκαν στην περίπτωση της Πορτογαλίας, αναφέρεται στο δελτίο του ΣΕΒ, που υπογράφουν οι οικονομολόγοι Μιχάλης Μασουράκης, Μιχάλης Μητσόπουλος και Θανάσης Πρίντσιπας.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει 4ο Μνημόνιο, καθώς η χώρα έχει ξαναβρεί την μακροοικονομική της ισορροπία. «Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει διάθεση, ούτε από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία, αλλά ούτε και από την πλευρά των Ελλήνων πολιτών να συνεχίσουν να ζουν στη σκιά μιας ατέρμονης υφεσιακής λιτότητας» τονίζεται χαρακτηριστικά.

23/06/2017 09:54 – ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: