‘Άγνωστο αν θα λάβει μέρος ο Γκουτέρες: Ήρθα για να μείνω όσο χρειαστεί, δήλωσε ο Κοτζιάς




Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, είπε ότι θα παραμείνει στον Κραν Μοντάνα μέχρι τις 7 Ιουλίου, ημερομηνία την οποία ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έθεσε ως το τέλος του δρόμου για την παρούσα Διάσκεψη για το Κυπριακό.

“Δεν φεύγω γιατί μου αρέσει. Την αισιοδοξία την παλεύεις”, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο Έλληνας υπουργός έχει κάνει παρόμοια δήλωση, ότι θα παραμείνει στην Ελβετία, και σε όλους τους συνομιλητές του, τόσο στη διάρκεια του δείπνου όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν δεσμεύθηκε προσωπικά, ότι ο ίδιος θα παραμείνει στην Ελβετία. Αλλά φέρεται να είπε ότι “και εμείς θα μείνουμε”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα έρθει στο Κραν Μοντάνα. Ενώ είχε διαρρεύσει ότι θα φτάσει στην Ελβετία στις 30 Ιουνίου, τώρα ακούγεται ότι θα περιμένει μέχρι την 1η Ιουλίου για να έχει μία καθαρή εικόνα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. “Αν πίστευε στις διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ήταν εδώ”, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο

Άρχισαν σήμερα στις 10.30 το πρωί οι εργασίες της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιούνται στο συνεδριακό κέντρο του Κραν Μοντανά, της Ελβετίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Αναστασιάδης έφθασε στον χώρο της Διάσκεψης λίγο μετά τις 10 το πρωί συνοδευόμενος Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Τους υποδέχθηκαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στον χώρο έφθασαν, επίσης, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Στο συνεδριακό κέντρο για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη έφθασαν επίσης  Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακκιντζί, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσοβλου και εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου ο ειδικός απεσταλμένος της χώρας για το Κυπριακό κ. Τζόναθαν Άλεν. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη Διάσκεψη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς.

Κατά την άφιξη του στο χώρο της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη Διάσκεψη απάντησε ότι πάντα υπάρχει ελπίδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: