Η Κύπρος συνηγορεί στη λήψη ενεργότερου ρόλου της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει ο Συλλούρης




Στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού «επιμένουμε σε πλήρη και άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων, χωρίς δικαίωμα επέμβασης σε κανένα τρίτο κράτος», τόνισε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης κατά την προσφώνηση του στην ολομέλεια του Σώματος την Παρασκευή, στην παρουσία του Επιτρόπου της Ε.Ε. για Θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι: «Είναι γι’ αυτό που η Κύπρος συνηγορεί σταθερά στην ανάληψη ενός ενεργότερου ρόλου από την ΕΕ, τόσο στην επικείμενη φάση της Γενεύης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Είναι γενικότερη η θέση μας ότι η ανάληψη από πλευράς Ε.Ε. πρωτοβουλίας για κατάρτιση ανεξάρτητων στρατηγικών για την πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων, αντί της στείρας υιοθέτησης πολιτικών άλλων κρατών εντός ή εκτός της Ένωσης, αποτελεί το μόνο τρόπο η Ε.Ε. να αποκτήσει πολιτικό εκτόπισμα ανάλογο της οικονομικής της ισχύος».

Η Κύπρος, είπε συνεχίζοντας, «αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο σε αιτιάσεις και μεθοδεύσεις που αφορούν την παραχώρηση της κορωνίδας του ευρωπαϊκού κεκτημένου και δη των τεσσάρων βασικών ελευθεριών σε κράτη μη-μέλη, στην υπονόμευση της εξερεύνησης, εξόρυξης και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της και στην υπονόμευση της δυνατότητας της να δρα ως ενεργό και ισότιμο μέλος στην Ε.Ε. και σήμερα και μετά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

«Αυτό αποτελεί για το λαό μας ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος δεν ζητά παρά την εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας, το αδιαμφισβήτητο καύχημα της επίδρασης της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην ηπειρωτική Ευρώπη, και στην επικράτειά της».

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι, «συμπεριφορές που αφορούν στην προώθηση πίσω από κλειστές πόρτες της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία και του συνόλου των ευρωτουρκικών σχέσεων, εν αγνοία της πλειονότητας των κρατών-μελών, θεωρούμε ότι δεν συνάδουν με το ρόλο του θεματοφύλακα των Συνθηκών που επιφυλάσσεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Τα ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας είναι και θα παραμείνουν η μοναδική απάντηση στην κριτική για το δημοκρατικό έλλειμμα που ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ευρωσκεπτικισμό που ολοένα κερδίζει έδαφος. Κύκλοι που επιμένουν να περιγράφουν την Ε.Ε. ως απλή συνισταμένη των οικονομικών επιδιώξεων ενός στενού διευθυντηρίου, και όχι ως κοινότητα αξιών, πρέπει να διαψεύδονται», είπε.

Συνεχίζοντας καλωσόρισε τον Επίτροπο Στυλιανίδη «στο γνώριμο και φιλικό περιβάλλον της Βουλής, υπό την ιδιότητά του ως Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων» και είπε ότι «η εδώ παρουσία του αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση για συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με τα εθνικά Κοινοβούλια».

Απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο αξιωματούχο, είπε ότι «διαχειρίζεστε ένα χαρτοφυλάκιο με πολλές απαιτήσεις. Η Ε.Ε. παραμένει ο μεγαλύτερος δότης αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως και η παρουσία της σε περιοχές κρίσης, αυξάνει την ορατότητά της και ενισχύει τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι, ως Ένωσης πράξεων και όχι λόγων και ως σοβαρού παράγοντα σταθερότητας στο διεθνές πεδίο».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «η συσσωρευμένη αστάθεια σε αρκετά περιφερειακά υποσυστήματα και ιδίως στη γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμφίβολα εντείνεται, χωρίς να προβλέπεται σύντομη αποκλιμάκωσή της» σημειώνοντας ότι «Είναι σαφές ότι, λόγω της κρίσης στη Συρία, η διπλανή πόρτα της ΕΕ έχει μετατραπεί σε περιοχή καταιγιστικών εξελίξεων, που ίσως και να αλλάξουν ριζικά το χάρτη της περιοχής».

«Ταυτόχρονα, οι διαφαινόμενες ανακατανομές ισχύος και τα διλήμματα ασφάλειας που δημιουργούνται, οδήγησαν τον Αραβικό Κόλπο σε κρίση, με απρόβλεπτη συνέχεια», είπε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, σημειώνοντας ότι «παράλληλα, στην αφρικανική ήπειρο, η αποτυχημένη προσπάθεια για αλλαγή καθεστώτων, οι δυσχερείς οικονομικές περιστάσεις, η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, οι εθνοτικές και φυλετικές διαμάχες, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, έχουν οδηγήσει σε πολλαπλές εστίες ανθρωπιστικών κρίσεων και σε μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική ροή προς της Ευρώπη».

«Ανάμεσα σε αυτό τον ορυμαγδό των εξελίξεων διαμέσου του Επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρούσα, προσπαθώντας να διακόψει την ανατροφοδότηση αυτού του φαύλου κύκλου αστάθειας» είπε συνεχίζοντας λέγοντας παράλληλα ότι «είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που λαμβάνετε, εξ ονόματος της Ένωσης και δη σε ένα τομέα που καταδεικνύει ότι οι προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο συλλογικά».

Ο Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε και στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι, πρωταρχικό ρόλο διαδραμάτισε η πεποίθηση ότι η Ε.Ε. αποτελεί ένωση κρατών που υποστηρίζονται από θεσμούς, που λειτουργούν στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, όπου παρέχεται και ένα μοναδικό πλαίσιο αρχών και αξιών για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

«Μέχρι στιγμής, όμως, κύριε Επίτροπε, οι προσδοκίες αυτές των Κυπρίων πολιτών για τις δυνατότητες της Ένωσης δεν έχουν, δυστυχώς, ευοδωθεί» είπε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

«Η Κύπρος έχει επιδείξει, πολλάκις θεωρώ, την προσήλωσή της στην ενδυνάμωση της Ε.Ε. Ακολουθώντας κοινές θέσεις σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, έχει τηρήσει επί μακρόν στάση που ενδεχομένως να αντιβαίνει στα καλώς νοούμενα συμφέροντά της, έχοντας ενίοτε δυσχεράνει τις σχέσεις της με τρίτα κράτη με ουσιώδη ρόλο στο Κυπριακό πρόβλημα.

Παράλληλα, καταβάλλονται αφειδείς προσπάθειες για να λειτουργήσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση των παραδοσιακά άριστων σχέσεων με κράτη της περιοχής. Στόχος είναι η συνεισφορά στην πολιτική τους σύζευξη, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στον κ. Στυλιανίδη είπε ότι, «στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορείτε να είστε βέβαιος ότι βρίσκετε έναν υπέρμαχο της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ΕΕ».

«Ένα Σώμα που συζητά με ενδιαφέρον και προβληματίζεται εποικοδομητικά όσον αφορά καίρια για την Ευρώπη ζητήματα. Όσον αφορά ειδικότερα στη Λευκή Βίβλο για το Μέλλον της Ευρώπης, η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί και σε επίπεδο Ολομέλειας» είπε.

Συνεχίζοντας είπε ότι η Βουλή παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα σενάρια που έχει καταθέσει η Επιτροπή, καθώς και το πολιτικό τους πλαίσιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι «έχουμε παρακολουθήσει ισχυρά κράτη-μέλη να δηλώνουν την ετοιμότητά τους για περαιτέρω προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας».

Εξέφρασε την ανησυχία για την πιθανότητα παραγκωνισμού των μικρών κρατών με τη διαβλεπόμενη μείωση των δυνατοτήτων άσκησης του δικαιώματος αρνησικυρίας, σε ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας λέγοντας ότι «ούτε το σενάριο που προβλέπει επιστροφή σε ενασχόληση αποκλειστικά με εμπορικά θέματα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Το σενάριο σύμφωνα με το οποίο όλοι μαζί κάνουμε πολύ περισσότερα, συνάδει μεν με την προσδοκία της Κύπρου να καταστεί η ΕΕ ένας αξιόπιστος εγγυητής της ασφάλειας των κρατών μελών από εξωτερικές και εσωτερικές απειλές, αλλά σίγουρα φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην υλοποίησή του υπό τις παρούσες περιστάσεις».

«Όλες οι πιθανές επιλογές δεν εξαντλούνται εδώ και σίγουρα παραμένουν ανοιχτές προς συζήτηση στη Βουλή», όπως είπε.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις και σε ό,τι αφορά το Brexit, λέγοντας ότι «είναι σαφές ότι η ΕΕ βρίσκεται σε περίοδο αμφισβήτησης ενόσω οι πολίτες δυσκολεύονται να αντιληφθούν την προστιθέμενη αξία της σε καίρια ζητήματα που τους αφορούν και καλείται σε εξεύρεση νέων συγκλίσεων για την ανανέωσή της».

«Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει ήδη ξεπεράσει σημαντικές κρίσεις στο παρελθόν και, εξελισσόμενη, συνεχίζει να εμπνέει εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών και να αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για πολίτες απ’ όλο τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε τέλος ότι «στις προσπάθειές σας ως Επίτροπος για ενίσχυση του ενοποιητικού εγχειρήματος, η Κύπρος συμπαρίσταται, με στόχο την πρόοδο και της χώρας μας στα πλαίσια μιας Ένωσης που θα προσδίδει ισχυρή έμφαση στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της, στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, που θα διασφαλίζει βιώσιμη και ουσιαστική ανάπτυξη για όλα τα κράτη μέλη της και θα λειτουργεί με ενιαία φωνή στο διεθνές πεδίο».

“Σήμερα το 1ο μεγάλο βήμα μεταρρυθμίσεων στην υγεία”

Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο μεγάλο βήμα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, δήλωσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα δύο νομοσχέδια και το κείμενο κανονισμών του Γενικού Σχεδίου Υγείας, που αναμένεται να ψηφίσει η Βουλή σήμερα, παρουσία και του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Ο Δημήτρης Συλλούρης, στην αναφορά του, είπε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα που έχει μελετήσει η Βουλή.
Έκανε ιστορική αναδρομή των προσπαθειών για ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας να φέρει ενώπιον της Βουλής τα νομοσχέδια. Την ίδια ώρα εξέφρασε την θέση ότι το κοινοβούλιο «ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του».

Το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς που έγινε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής «το έχουμε σήμερα μπροστά μας», είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα «στην σκληρή, επίμονη και αποτελεσματική δουλειά που έκανε η Επιτροπή Υγείας».

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, η Επιτροπή συζήτησε το θέμα σε 14 συνεδριάσεις της από τις 3/11/2016 ως την 1/6/2017 και άκουσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανώσεις.

Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος πραγματοποίησε συναντήσεις με ΠΙΣ και Κοινωνική Συμμαχία για το ΓΕΣΥ, «παρακολούθησα στενά τις εργασίες μελέτης των υπό συζήτηση νομοθετημάτων και γνωρίζω το δύσκολο έργο που είχε να διεκπεραιώσει».

«Με τη σημερινή ψήφιση ολοκληρώνεται το πρώτο μεγάλο βήμα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής προειδοποιώντας παράλληλα ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια χωρίς παλινδρομήσεις να εφαρμοστούν «οι δεσμεύσεις που έχουμε όλοι αναλάβει».

Απεύθυνε επίσης έκκληση στους αρμόδιους Βουλευτές να παρακολουθούν στενά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

16/06/2017 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: