Οι Δημοκρατικοί βλέπουν προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη από τον Τραμπ




Η χθεσινή κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, στη Γερουσία δεν είχε όπως ήταν αναμενόμενο εκρηκτικές αποκαλύψεις, σχετικά με την έρευνα που διενεργείται για πιθανές ή μη σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

Έτσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτιμάται ότι διέφυγε τον άμεσο πολιτικό κίνδυνο που είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την παραμονή του στο Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, τα σχόλια του Κόμεϊ δεν άφησαν πολιτικά αλώβητο τον Τραμπ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στην Ουάσιγκτον.

Ο πρώην διευθυντής του FBI αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις συζητήσεις που είχε μαζί του και τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε προσπάθεια υποβάθμισης της έρευνας (από τον Τραμπ) για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας.

Ο Κόμεϊ παρατήρησε επίσης ότι τα σχόλια του Τραμπ μετά την αποπομπή του από το FBI στις 9 Μαΐου και σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στην αναφερόμενη υπηρεσία, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι το προσωπικό του FBI είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στον Κόμεϊ.

“Είναι ψέματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος κατά τη χθεσινή ακρόασή του από την επιτροπή της Γερουσίας η οποία είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, ο Κόμεϊ επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Τραμπ σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποτελούσε αντικείμενο έρευνας. Σε συνάντησή τους, ο πρώην διευθυντής του FBI τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε έρευνα που να τον αφορούσε προσωπικά κι αυτό επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή κατάθεση του Κόμεϊ.

Ακόμη και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που ήταν αντίπαλος του Τραμπ στη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρική υποψηφιότητα το 2016, φάνηκε ότι μερικές φορές υποστήριζε τον Τραμπ στη διάρκεια της ακρόασης.

Ο γερουσιαστής ρώτησε τον Κόμεϊ γιατί δεν είπε άμεσα στον Τραμπ ότι κατά την άποψή του δεχόταν ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στο έργο του. Ο Κόμεϊ απάντησε ότι δεν ήξερε γιατί δεν το έπραξε. “Ήμουν αποσβολωμένος, χωρίς να έχω τη δυνατότητα να σκεφτώ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ένας Ρεπουμπλικάνος από το περιβάλλον του Τραμπ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αισθάνεται πολύ καλά για την κατάθεση που έδωσε ο Κόμεϊ, ιδιαίτερα, μετά την επιβεβαίωση της δήλωσής του, ότι ο πρώην διευθυντής του FBI τον είχε ενημερώσει ότι δεν υπάρχει έρευνα σε βάρος του.

Ωστόσο, ο αρνητικός απόηχος από την έρευνα για τη Ρωσία συνεχίζει να επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα στο Λευκό Οίκο.

Η αποπομπή του Κόμεϊ από το FBI επιτάχυνε τις διαδικασίες για το διορισμό από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης του ανεξάρτητου ανακριτή με εισαγγελικές αρμοδιότητες Ρόμπερτ Μιούλερ, που ανέλαβε πλέον την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για την ίδια υπόθεση σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, το 2016, τόσο από την αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες επιτροπή της Γερουσίας, όσο κι από την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά της, η Ρωσία απορρίπτει κάθε σχέση με την υπόθεση, ενώ ο Λευκός Οίκος αρνείται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής προεκλογικής συνωμοσίας με την Μόσχα.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινστάιν, μέλος της επιτροπής που διεξάγει την έρευνα στη Γερουσία, έδωσε έμφαση στην ουσιαστική δουλειά που απομένει να γίνει από την επιτροπή. “Είναι μία μεγάλη έρευνα κι αυτά είναι τα γεγονότα. Πρέπει να ερευνήσεις βαθιά και να κάνεις ουσιαστική ανάλυση”, τόνισε.

Από την πλευρά τους, αρκετοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι οι συζητήσεις που είχε ο Τραμπ με τον Κόμεϊ μπορούν ν’ αποτελέσουν τη νομική βάση για μία υπόθεση παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Οι δικηγόροι θα διερευνήσουν τυχόν παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι τα αποδεικτικά στοιχεία συγκεντρώνονται καθώς υπάρχει πραγματική κατάχρηση της προεδρικής εξουσίας”, τόνισε.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, δήλωσε ότι οι συζητήσεις του Τραμπ με τον Κόμεϊ αντανακλούν την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, παρά την άσκηση πίεσης στον διευθυντή του FBI. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Τραμπ ίσως δεν είχε εμβαθύνει ουσιαστικά στην ανεξαρτησία του FBI από το Λευκό Οίκο.

“Είναι νέος στην άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων κι υπό το γεγονός αυτό, θεωρώ ότι μαθαίνει πως προχωράει. Δεν λέω όμως ότι αυτό αποτελεί μία αποδεκτή δικαιολογία. Είναι απλά η παρατήρησή μου”, τόνισε ο Ράιαν.

09/06/2017 10:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: