Αποκάλυψη: Η δομή του απαράδεκτου εγγράφου Άιντα και οι παγίδες για Κύπρο και Ελλάδα




Του Νίκου Μελέτη

Με ένα εννιασέλιδο έγγραφο που τιτλοφορείται «Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο Κραν Μοντάνα» και που συνοδεύεται από ένα 7σέλιδο παράρτημα των αποτελεσμάτων των συνομιλιών στο Μον Πελεραν ΙΙΙ, κείμενα που διακατέχονται από ηθελημένη ασάφεια, επιχειρεί ο ειδικός βοηθός του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Άιντε να κάνει την υπέρβαση και να εγκλωβίσει τα μέρη σε μια Διάσκεψη, που ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να συγκληθεί για να επιβεβαιώσει πανηγυρικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, θα κληθεί να επιπλεύσει σε ένα κυκεώνα παλιών και νέων προβλημάτων που διατηρούν άλυτο το Κυπριακό εδώ και μισό αιώνα.

Το έγγραφο που παραδόθηκε σε όλα τα μέρη ουσιαστικά επιχειρεί μια γενική ασαφή αν και «πονηρή» σε ορισμένα σημεία της κωδικοποίηση όλων των θέσεων που μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί και όλων των ανησυχιών που έχουν εγερθεί για το μείζον θέμα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας.

Ουσιαστικά ο κ. Άιντε ενσωματώνει στο έγγραφο του όλη την συζήτηση η οποία έγινε στο Μον Πελεραν ΙΙΙ και επαναφέρει πρακτικά όλα τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα τον Ιανουάριο .

Χωρίς να παρουσιάζει στο Έγγραφο δικές του γεφυρωτικές προτάσεις ο κ. Άιντε και ενώ δεν υπάρχει στοιχειώδης σύγκλιση από τις συνομιλίες των ανωτάτων αξιωματούχων, με την σύγκλιση της Διάσκεψης μεταφέρεται όλο το βάρος στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, που δεν φαίνεται όμως έτοιμο για τέτοιου είδους υπερβάσεις.

Η ασάφεια αυτή και η «χύμα» καταγραφή θέσεων και προτάσεων, πιθανόν εξυπηρετεί τις μύχιες επιδιώξεις του κ. Άιντε να συνδέσει την χαοτική αυτή συζήτηση για Εγγυήσεις και Ασφαλεια, με την παράλληλη διαπραγμάτευση που θα διεξάγεται στα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού σε παραπλήσιο «τραπέζι» διαπραγματεύσεων με παρόντες του διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων και την βοηθό εκπρόσωπο του ΟΗΕ κ. Σπερκχαρντ.

Η Δομή του Εγγραφου Αϊντε:

-Εισαγωγή

-Κεφάλαιο 2 : Αποτελέσματα του Μον Πελεραν ΙΙΙ

-Κεφάλαιο 3 Internal contributors to security (Το Σύνταγμα, διασφαλίσεις, εργαλεία που αφορούν π.χ. την Federal Law Enforcement, Un Mission

-Κεφάλαιο 4 (Πυλώνας 3): Security of implementation (άλλοι αναφέρονται σε Συνθήκες, άλλοι σε Road Map, άλλοι σε Μηχανισμούς.
Καταγράφονται τα ερωτήματα που εχει θέσει η κάθε πλευρά, το τι κίνητρα μπορεί να υπάρξουν, το εάν και ποια χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να τεθούν

-Κεφάλαιο 5 (Πυλώνας 4) : External Security and cooperation
Καταγράφονται οι θέσεις κάθε πλευράς. Υπάρχει αναφορά σχετικά με το Σύμφωνο Φιλίας που εχει προτείνει ο Νίκος Κοτζιας και άλλα εργαλεία. Συνθήκη Φίλιας, Σύμφωνο Φίλιας, Κοινή Αμυντική Συνθήκη.

-Κεφάλαιο 6 (Πυλώνας 5): Issues related to military disposition
Και μόνο ο τίτλος είναι ανησυχητικός καθώς αναφέρεται σε «στρατιωτική διάταξη» που από μόνη της υπονοεί την παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων.

Διατυπώνονται τα ερωτήματα: προσαρμογή του αριθμού Ελληνικών και Τουρκικών Δυνάμεων. Αν αποφασισθεί κάτι τέτοιο με ποιο χρονοδιάγραμμα; Με ποιο μηχανισμό επίβλεψης; Θα υπάρξει πακέτο ΜΟΕ για την διαδικασία αυτή;

  • Στο Παράρτημα που αφορά τα αποτελέσματα του Μον Πελεράν ΙΙΙ, καταγράφονται τα ερωτήματα που τέθηκαν, οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι πλευρές, και τα εργαλεία τα οποία συζήτησαν. Επίσης, καταγράφονται οι θέσεις της κάθε πλευράς, της Ελληνοκυπριακής, της Τουρκοκυπριακής, της Ελληνικής, της Τουρκικής, και της Βρετανικής.

Στο Έγγραφο επισημαίνεται ότι σκοπός είναι να δώσει το πλαίσιο που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για ασφάλεια και εγγυήσεις ώστε να διευκολύνει το αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα που θα πρέπει να προκύψει, δίνεται έμφαση στο ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης και συμπερασματικά αναδεικνύεται το γεγονός ότι το θέμα της ασφάλειας θα κρίνει αν θα επιτευχθεί συνολική λύση του κυπριακού.

Σημαντικό στοιχείο είναι η αναφορά του εγγράφου ότι το Κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας είναι ευαίσθητο για τις συνομιλίες και θα επηρεάσει καθοριστικά την προοπτική για συνολική λύση και της έγκρισή της στα δημοψηφίσματα.

Αυτή είναι μια διάσταση την οποία ελάχιστα λαμβάνει υπόψη του ο κ. Άιντε, καθώς επιχειρώντας να αποσπάσει εκβιαστικά την «συμφωνία» στο Κυπριακό, δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν αρκεί η συμφωνία των ηγετών, αλλά απαιτείται και η υπερψήφιση του Σχεδίου στα δυο δημοψηφίσματα των δυο κοινοτήτων… Και μέχρι στιγμής όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες του, υπονομεύουν αυτήν ακριβώς την προοπτική.

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: