Ξεκινά, το απόγευμα, η κρίσιμη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες: Τι θα πουν Τραμπ και Ερντογάν;




Η οικονομική συνεισφορά των κρατών μελών, η κατάσταση στη Συρία, η “ρωσική επιθετικότητα” στην ανατολική Ευρώπη και η τρομοκρατία θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων των κρατών μελών ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Συμμαχία θα σηματοδοτήσει επίσης την παράδοση της νέας έδρας της από το Βέλγιο στο ΝΑΤΟ. “Αυτό θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο: ένα νέο σπίτι για μια σύγχρονη Συμμαχία”, κατά τον Γενικό Γραμματέα Στόλτεμπεργκ, ο οποίος σημείωσε ότι ο χώρος, πρώην στρατιωτικός αερολιμένας κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, θα γίνει τώρα χώρος διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων.

Ο ΓΓ καταδικάζοντας την πρόσφατη επίθεση στο Μάντσεστερ, σημείωσε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτεί συντονισμένη αντίδραση. “Η συνάντησή μας θα δείξει ότι όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές του”, ανέφερε.

Σήμερα, αναμένεται ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα λάβουν αποφάσεις για να αυξήσουν την υποστήριξη της Συμμαχίας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Νίκη επί του ISIS.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν επίσης με την κατανομή των οικονομικών βαρών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εκπλήρωσης της δέσμευσης που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι το 2014 – να σταματήσουν οι περικοπές στην άμυνα και σταδιακά θα φτάσουν το 2%.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ακόμη ότι η Σύνοδος θα καταδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αλλάξει όσο αλλάζει ο κόσμος. Σημείωσε τέλος ότι τα κοινοβούλια και των 28 Συμμάχων έχουν επικυρώσει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, ένα βήμα προς τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, σε φρούριο έχουν μετατραπεί οι Βρυξέλλες, από το απόγευμα της Τετάρτης, εν αναμονή της άφιξης του Ντόναλντ Τραμπ για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος, ακόμα και για τους πεζούς, σε άσχετα με τη σύνοδο σημεία. Εξάλλου τα κεντρικά του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Έβερε, μια φλαμανδική συνοικία βορειοανατολικά των Βρυξελλών.

Το μεγάλο πρόβλημα “διαχείρισης της κατάστασης” ξεκίνησε όμως από την επίσημη πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην έδρα της ΕΕ, το Συμβούλιο των κρατών μελών, όπου στις 10 το πρωί, τοπική ώρα θα τον υποδεχθούν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ. Στη συνέχεια η συνάντηση θα διευρυνθεί αφού προστεθούν σε αυτήν η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Η συνάντηση θα λήξει στις 11:00 τοπική ώρα χωρίς δηλώσεις.

“Θα προσπαθήσω να πείσω τον Τραμπ πως η συνεργασία ΕΕ- ΗΠΑ είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε μια μετά – δυτική παγκόσμια τάξη”, έλεγε χθες ο Ντ.Τουσκ.

Γιούνκερ και Τουσκ θα υποδεχθούν στη συνέχεια (13:00) τον Ρ.Τ.Ερντογάν, με αντικείμενο συζήτησης τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την εκτέλεση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα αναχωρήσει για την έδρα της Κομισιόν, όπου θα υποδεχθεί τον Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίον θα έχει εκτεταμένη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.

Στη συνέχεια οι υπόλοιπες εθνικές αντιπροσωπείες που θα φτάσουν στην πόλη, μεταξύ των οποίων και η πολυπληθής ελληνική αποστολή θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τα κεντρικά κτίρια της συμμαχίας στο Έβερε, με τις επίσημες αφίξεις να έχουν προσδιοριστεί για τις 14:30. Οι ηγέτες, χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποκαλύψουν τρία μνημεία, ένα για την επέτειο της 9/11, ένα για την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και ένα για το περίφημο άρθρο 5 της αμοιβαίας συνδρομής.

Στις 15:00 ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει προγραμματισμένη, επίσημη διμερή συνάντηση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και στις 15:45 θα μεταβεί στο leader’s lounge όπου θα συναντήσει την Καγκελάριο της Γερμανίας Α.Μέρκελ, με προφανές αντικείμενο συζήτησης. Δεν ακόμα έχει διευκρινιστεί η ώρα της συνάντησης με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του ΝΑΤΟ, το οποίο ονομάζεται “AGORA”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα φτάσει στο ΝΑΤΟ λίγο μετά τις 16:00 και ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα τον παραλάβει για να τον ξεναγήσει στο νέο κτίριο, μαζί με τον Βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου. Μετά την ξενάγηση οι τρεις θα συναντήσουν τους υπόλοιπους ηγέτες και ο Βασιλέας θα αναχωρήσει στις 17:30, όποτε και θα ξεκινήσει η Σύνοδος του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, υπό τη μορφή δείπνου εργασίας.

Η καταληκτική συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα δεν αναμένεται πριν τις 21:00 τοπική ώρα.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 25/05/2017 10:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: