Όταν το θέμα αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα: Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η σιωπή λέει πολλά




Όταν ένας Αμερικανός πρεσβευτής ερωτάται από τους δημοσιογράφους για «τη δημοκρατία στη Σαουδική Αραβία», ακολουθεί μια πολύ μακρά σιωπή προτού αρχίσει να επιτίθεται στο Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε αυτό το Σαββατοκύριακο από την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε με την επίσκεψή του στις 20 και 21 Μαΐου στο Ριάντ, όπου υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες αξίας 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 110 δισεκατομμύρια αφορούν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να αντιμετωπίσει την «απειλή» του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι «στηρίζει την τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ χαρακτήρισε χθες Τρίτη το ταξίδι του Τραμπ «ιστορικό», «απίστευτο» και «ξεχωριστό».

Και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ –που παραμένει ασυνήθιστα σιωπηλό τους τελευταίους τέσσερις μήνες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ—ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης καριέρας, που είναι ιδιαίτερα αξιοσέβαστος, ο Στιούαρτ Τζόουνς αναγκάστηκε επίσης να σχολιάσει την περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στους δημοσιογράφους.

https://www.youtube.com/watch?v=ad4PK63FhQQ

Ο Τζόουνς έχει διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιορδανία και στο Ιράκ υπό την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα, προτού αναλάβει τον Ιανουάριο, λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, τη θέση του μεταβατικού διευθυντή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Με την ιδιότητα αυτή συνόδευσε τον Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στο Ριάντ.

Στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου χθες ο Τζόουνς, που αισθανόταν εμφανώς άβολα, ερωτήθηκε από δημοσιογράφο του AFP σχετικά με τη «δημοκρατία στη Σαουδική Αραβία».

Ο διπλωμάτης έκανε 20 δευτερόλεπτα να απαντήσει, ενώ φαινόταν να μην ξέρει τι να πει.

Τελικά δεν απάντησε για τη Σαουδική Αραβία, απλώς επανέλαβε ότι «μια πηγή εξτρεμισμού και τρομοκρατικής απειλής προέρχεται από το Ιράν, καθώς το ιρανικό κράτος δεν λογοδοτεί στους ψηφοφόρους».

Η σκηνή αυτή έχει αναμεταδοθεί από πολλούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Ο Σάντι Χαμίντ, ειδικός του ινστιτούτου Brookings, έγραψε στο Twitter: «Η πιο μακρά σιωπή που έχω δει ποτέ από Αμερικανό αξιωματούχο».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mother Jones επέλεξε τον τίτλο: «Καμιά φορά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η σιωπή λέει πολλά».

Από τις 19 Ιανουαρίου και μετά εκτός από κάποιες ενημερώσεις των δημοσιογράφων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει σταματήσει τις τακτικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρούσε επί δεκαετίες.

31/05/2017 10:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: