Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με όλους τους φορείς τον διάλογο για το ΓΕΣΥ, λέει ο Μαρίνος Σιζόπουλος




Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων και μια προσπάθεια ειλικρινούς συνεργασίας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι ο τομέας της υγείας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστο Μιχαηλίδη, ο κ. Σιζόπουλος ξεκαθάρισε όσον αφορά τα θέματα των συνεισφορών, ότι η ΕΔΕΚ θα αποδεχθεί την οποιαδήποτε ρύθμιση προκύψει από τους κοινωνικούς εταίρους που θα έχουν και την ευθύνη της συμμετοχής και της συνεισφοράς.

Την ίδια στιγμή όμως, σημείωσε, η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει πριν από την εφαρμογή των ποσοστών συνεισφοράς, να έχει ολοκληρωθεί μια σωστή αξιολόγηση του πραγματικού κόστους που θα έχει η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) ώστε ακριβώς οι συνεισφορές να ανταποκρίνονται σε αυτό το ποσό.

“Γι αυτό και θα πρέπει από πλευράς κράτους να προχωρήσουν δύο συγκεκριμένες δράσεις – η μια δράση είναι στο χρονικό διάστημα μέχρι και την εφαρμογή και του ΓΕΣΥ να υπάρξουν σωστά προγράμματα για την μείωση πραγματικά της ανεργίας, έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση όλων των υπολοίπων γιατί όσο πιο ψηλό είναι το ποσοστό της ανεργίας τόσο μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υπάρξει στις συνεισφορές όλων των υπολοίπων κοινωνικών εταίρων και το δεύτερο ότι θα πρέπει η έναρξη καταβολής των συνεισφορών να αρχίσει πριν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”, πρόσθεσε.

Δεν μπορούν σήμερα οι πολίτες, είπε, να καταβάλουν την συνεισφορά είτε ως μισθωτοί ή αυτοεργοδοτούμενοι ή εργοδότες για μια χρονική περίοδο που μπορεί να είναι τρία ή τέσσερα χρόνια μέχρι που να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ χωρίς να τυγχάνουν την ίδια στιγμή της απόδοσης και συνεισφοράς όσον αφορά τον ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα της περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή είχαμε την ευκαιρία ως ΕΔΕΚ, συνέχισε, να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να ενημερώσουμε τον κ. Μιχαηλίδη για το πώς η ΕΔΕΚ αντιλαμβάνεται την σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

“Αυτή την θέση να θυμίσω ότι την κοινοποιήσαμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τρόπο ολοκληρωμένο, πριν από ένα και πλέον χρόνο για να δώσουμε ακριβώς την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να τις επεξεργαστεί , να αξιοποιήσει ότι από αυτές τις προτάσεις υπάρχουν ως θετικά κάτι το οποίο λυπούμαι να παρατηρήσω ότι μέχρι στιγμής δεν το έχουμε διαπιστώσει”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι οπωσδήποτε η ΕΔΕΚ, θα εκφράσει τις απόψεις της, θα ψηφίσει τα νομοσχέδια, όμως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες είναι ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Απόδειξη, σημείωσε, είναι ότι νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ ψηφίστηκε και τον Απρίλιο του 2001 και μέχρι σήμερα ΓΕΣΥ δεν υπάρχει.

“Η βεβιασμένη ενέργεια της Κυβέρνησης, πακέτο να ψηφιστούν όλα αυτή την στιγμή – επιτρέψτε μου να πω με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες – είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων και κυρίως προεκλογικών σκοπιμοτήτων”, είπε.

Για εμάς η ουσία, συνέχισε, είναι να εφαρμοστεί ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατό κατά τρόπον σωστό, να προσφέρει στους πολίτες υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν αυτή την περίθαλψη μέσα από άλλους τρόπους – αυτή είναι η ουσία και η προσφορά να είναι ομοιόμορφη σε όλη την επικράτεια.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως με την ΟΕΒ “υπάρχουν προτάσεις οι οποίες μπορώ να πω ότι είναι κοινές υπάρχουν και σημεία στα οποία υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις. Η ουσία είναι να συνεχίσουμε όχι μόνο με την ΟΕΒ αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς τον διάλογο για να βρούμε ακριβώς την καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος των πολιτών, προς όφελος της εξοικονόμησης πόρων του τομέα της υγείας και κυρίως την ανάπτυξη νέων τομέων ιατρικής προσφοράς προς τους πολίτες”.

Για να μην χρειάζεται οι πολίτες, συνέχισε, να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες κι αυτό να δίνει ένα πρόσθετο κόστος στο ΓΕΣΥ. “Η Κύπρος έχει την δυνατότητα όχι απλά να είναι αυτάρκης στον τομέα της υγείας αλλά να προσελκύει ασθενείς από το εξωτερικό κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν αξιοποιήσαμε. Το ιατρικό προσωπικό της πατρίδας μας είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Και να υπενθυμίσω ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών μελών της ΕΕ σε αναλογία ειδικών γιατρών προς τον πληθυσμό. Αυτούς κάποτε πρέπει να τους αξιοποιήσουμε”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστος Μιχαηλίδης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, σημειώνοντας ότι “ήρθα σήμερα απλώς για ενημέρωση της όλης εξέλιξης και τοποθέτησης μας για τα θέματα εισφορών και είχα την ευκαιρία να ακούσω λεπτομερώς στον βαθμό που μας επέτρεπε ο χρόνος, τις απόψεις του Προέδρου και μετά χαράς μου διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλά σημεία, τα οποία συμφωνούμε κι έχουμε επίσης συμφωνήσει στην συνέχιση του διαλόγου πάντα με σκοπό και στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γι αυτό το μεγάλο εγχείρημα που αφορά το ΓΕΣΥ”.

Συμφωνούμε, σημείωσε, στο θέμα της μεγάλης σημασίας που θα πρέπει να δώσουμε στην αυτονόμηση και συμφωνώ με τον Πρόεδρο ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να δούμε τους μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων πριν την όποια εφαρμογή.

Είπαμε επίσης, κατέληξε, ότι θεωρούμε πολύ σημαντικό την συνεργασία γενικότερα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να έχουμε οικονομίες κλίμακος εφόσον είμαστε μια μικρή χώρα.

17/05/2017 13:23 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: