Καταδικαστέα η ανάρτηση του Γιώργου Φιλιππάκη αλλά η σύλληψη του είναι υπερβολική πράξη




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Χωρίς αμφιβολία η ανάρτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Φιλιππάκη στο Facebook με την ευχή να σκάσει μία βόμβα στα πόδια του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είναι απαράδεκτη και εμπρηστική και καταδικαστέα.

Ιδιαίτερα όταν ακολουθεί μία τρομοκρατική ενέργεια, η οποία στην ουσία είναι δειλή πράξη από ανθρώπους που δρουν στο σκοτάδι, διότι δεν αντέχουν την αλήθεια του φωτός της ημέρας.

Ο κ. Φιλιππάκης έγραψε μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου:

«Για να είμαι ξεκάθαρος δεν θα με ενοχλούσε καθόλου άν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα».

Σίγουρα θα τα το έχει μετανοιώσει ο δημοσιογράφος, θα καταράστηκε την ώρα και τη στιγμή, που αποφάσισε να αφήσει την όποια οργή του να τον κυριεύσει. Διότι, όσο και να σε κυριαρχεί ο θυμός για όσα συμβαίνουν στη χώρα, δεν φτάνεις στο σημείο να εύχεσαι τη δολοφονία κάποιου ανθρώπου, όποιος και αν είναι, ότι και αν έχει κάνει, σύμφωνα με τη δική σου γνώμη.

Τα όσα ακολούθησαν την ανάρτηση είναι γνωστά. Διαβάσαμε σχόλια εναντίον της τοποθέτησής του, διαβάσαμε και υποστηρικτικά κείμενα. Και αυτό δείχνει πόσο αρρωστημένη είναι η κοινωνία μας. Δείχνει ακόμα και πόσο διχασμένη είναι η χώρα.

Όμως, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τη σύλληψη του διότι η γνώμη δεν ποινικοποιείται. Διαφωνώ με την ανάρτηση του κ. Φιλιππάκη και πιστεύω ότι έσφαλλε. Ας το πιό πιό ωμά: Είναι πέρα για πέρα λάθος, εξέφρασε μία απαράδεκτη ευχή και -εάν ήμουν απόλυτα κυνικός- θα έλεγα ότι ήταν και μία προσπάθεια νομιμοποίησης της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του κ. Παπαδήμου. Παρ’ όλα αυτά δεν δικαιολογείται η σύλληψη. Ας λυθούν οι όποιες διαφορές στα δικαστήρια…

ΔΕΝ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΤΕΛΙΚΑ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ

Το κράτος δεν μπορεί να ποινικοποιεί την έκφραση γνώμης, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προέρχεται από ένα εγκληματία. Είναι ένας επώνυμος άνθρωπος, μία ζωή με το αστυνομικό ρεπορτάζ ασχολείτο, άρα είναι γνωστός στους πάντες, και στις αστυνομικές αρχές. Η σύλληψη του θα τον μετατρέψει σε ήρωα για όσους έχουν παρόμοιες ορμές.

Τα Μνημόνια έχουν καταστρέψει τις ζωές των ανθρώπων και η οργή των πολιτών περισσεύει για όσους αναμείχθηκαν με τη δήθεν «διάσωση» της χώρας μέσω των Προγραμμάτων, που -επτά χρόνια μετά από την προσφυγή του κ. Γεωργίου Παπανδρέου στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε.- παραμένει υπό τον «μνημονιακό ζυγό».

Φως δεν υπάρχει ούτε στο βάθος του τούνελ και όλες οι θυσίες των ανθρώπων έχουν πάει χαμένες. Ο ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε την έξοδο από τα Μνημόνια …χθες, ετοιμάζεται να υπογράψει και το τέταρτο. Πόσοι άνθρωποι σκέφτονται σαν τον εν λόγω δημοσιογράφο. Σταματείστε στο δρόμο και ρωτείστε τους γύρω σας. Θα φρίξετε από αυτά που θα ακούσετε. Όμως, η βία δεν είναι λύση. Αντίθετα θα φέρει περισσότερα δεινά στην Ελλάδα και στο λαό.

Χρειάζεται ψυχραιμία από τους πολίτες. Θάρρος και τόλμη από τους πολιτικούς, η διαφθορά των οποίων κατέστρεψε τη χώρα. Τώρα είναι η ώρα του διαλόγου, της ενότητας και της ομοψυχίας. Έχω αποδείξει πολλές φορές ότι η σωτηρία της χώρας δεν είναι έργο ενός ατόμου ή μίας παράταξης. Όχι. Έχει όλους τους άλλους απέναντί του, άρα ότι και να κτίζει θα χαλά στο βωμό του κομματικού συμφέροντος. Είναι επιζήμια και εγωϊστική και προκαλεί ζημιά στην Ελλάδα η επιμονή στο «εγώ μπορώ να τα κάνω καλύτερα». Αποδείχθηκε λάθος τα τελευταία επτά χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να τα βρουν. Είναι καταδικασμένοι να τα βρουν.

Αν ένας επώνυμος άνθρωπος φτάνει στο σημείο να χαίρεται για μία δολοφονική απόπειρα και να εύχεται να πέσει βόμβα και στα πόδια του Στουρνάρα, τι άραγε σκέφτονται τα εκατομμύρια των ανέργων, που είναι θύματα της κρίσης. Ας είμαστε ρεαλιστές. Τα ίδια και χειρότερα επιθυμούν.

Η υπόθεση των Μνημονίων έχει βρωμίσει. Ομοιάζει σαν χοιροστάσιο. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει στο γραφείο του τους πολιτικούς ηγέτες και να τους ζητήσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Ελλάδα δεν θα αντέξει ένα γύρο βίας από τους τυφλοπόντικες της νύχτας, που δρουν ανενόχλητοι ως ένα αόρατο χέρι να τους προστατεύει.

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: