Το Παρίσι φιλοδοξεί να “κερδίσει” το Σίτι του Λονδίνου μετά από το Brexit




«Έσπασε τους κάβους, την περασμένη Τετάρτη, η Μεγάλη Βρετανία και ετοιμάζεται να «αποπλεύσει» από το «αγκυροβόλιο» της ΕΕ.

Το ταξίδι θεωρείται «ιστορικό» και όπως είπε, προαναγγέλλοντάς το από το Westminster, η Τερέζα Μέι «δεν θα υπάρξει επιστροφή προς τα πίσω». Ειπώθηκε με σίγουρο ύφος, που όμως δεν εμπόδισε μια διάχυτη ανησυχία πολλών για τον τελικό προορισμό.

«Brexit: μια διαδικασία μη ανατρέψιμη μέσα στον πόνο», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ την επομένη της ενεργοποίησης του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας. «Επώδυνη συναισθηματικά για τους Ευρωπαίους και επώδυνη οικονομικά για τους Βρετανούς (…) άρχισε ήδη με τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν την μετεγκατάστασή τους στη Γαλλία», εξήγησε.

Βέβαια λίγες εβδομάδες πριν την εκλογή του νέου Προέδρου στη Γαλλία, πολλά έχουν παγώσει με δεδομένο ότι 4 από τους ένδεκα υποψηφίους υποστηρίζουν την έξοδο της Γαλλίας από την Ένωση.

Πέρα από τις μεγάλες εταιρείες και τις τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στο Σίτι του Λονδίνου, το Brexit αναμένεται να επηρεάσει και τη ζωή πολλών Ευρωπαίων.

Σε ό,τι αφορά στη Γαλλία, υπολογίζονται στις 300.000 οι Γάλλοι που ζουν στη Μ. Βρετανία, εκ των οποίων οι 225.000 στο Λονδίνο. Για πολλούς, το δίλημμα είναι μεγάλο, για το εάν ήλθε ο καιρός της επιστροφής.

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία (23 Ιουνίου 2016) παρατηρήθηκε μια αλματώδης άνοδος στην αγορά ακινήτων, ως δευτερεύουσες κατοικίες στο Παρίσι, από Γάλλους εγκατεστημένους στο Λονδίνο. Οι αγορές αυτές από Γάλλους κατοίκους εξωτερικού, αυξήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 από 9% στο 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία του εξειδικευμένου μεσιτικού γραφείου «D. FEAU».

Από την άλλη πλευρά, πολλοί Βρετανοί πολίτες έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τη Γαλλία. Πέρα από τους εργαζόμενους, πολλοί Βρετανοί τρίτης ηλικίας είναι εγκατεστημένοι κυρίως στις νότιοδυτικές επαρχίες της Γαλλίας, όπου έχουν από χρόνια παράδοση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Ινστιτούτου «Insee» το 2013 οι Βρετανοί πολίτες στη Γαλλία, υπολογίζονταν στις 150.000.

Ο προβληματισμός των Βρετανών είναι κατά πόσο θα είναι προτιμότερο για τους ίδιους να ζητήσουν τη γαλλική υπηκοότητα, πράγμα που επισημαίνεται και από μια σχετική αύξηση των αιτήσεων στις κατά τόπους νομαρχίες.

Επιχείρηση γοητείας στο Σίτι

Οι Γάλλοι δεν θα ξεχάσουν εύκολα την πρόκληση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που το 2012 δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να στρώσει «κόκκινο χαλί» στους Γάλλους επιχειρηματίες. Τους καλούσε να εγκαταλείψουν τη Γαλλία όπου συζητιόταν σοβαρά (χωρίς κατάληξη τελικά) μια φορολογία της τάξεως του 75% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Σήμερα, οι Γάλλοι μοιάζει να παίρνουν την εκδίκησή τους, χάρη σε μια συντονισμένη «επιχείρηση γοητείας» προς τις μεγάλες τράπεζες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο Σίτι. Προσπαθούν να πείσουν ότι το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για όσες σκέπτονται να μετεγκατασταθούν από το Λονδίνο, εξαιτίας των μελλοντικών δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν με την υλοποίηση του Brexit.

Επικεφαλής της όλης επιχείρησης γοητείας είναι ο οργανισμός «Paris Europlace», αποστολή του οποίου είναι η προβολή και ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού κέντρου στο Παρίσι.

Η πρώτη προσπάθεια του διευθυντή του Οργανισμού Ζεράρ Μεστραλέ, ήταν η καταπολέμηση των στερεοτύπων και η ανατροπή των κατασταλαγμένων ιδεών σχετικά με την υψηλή φορολογία της Γαλλίας στον τομέα των επιχειρήσεων.

Με έκθεση που εκπονήθηκε με τη συνεργασία μεγάλης διεθνούς εταιρείας και που παρουσίασε το περασμένο φθινόπωρο, ο Ζ. Μεσταλέ επιχείρησε να αποδείξει ότι το Παρίσι «είναι μια ηγετική θέση για τις επιχειρήσεις, με πολλαπλές δυνατότητες».

Η Paris Europlace δίνει σειρά κριτηρίων, οικονομικών και άλλων στοιχείων σε σύγκριση με τις προσφορές άλλων ανταγωνιστικών πρωτευουσών που ενδιαφέρονται για τη μετεγκατάσταση των οικονομικών δραστηριοτήτων από το Λονδίνο. Παρουσιάζει μεταξύ άλλων τις υποδομές της γαλλικής πρωτεύουσας, σε αεροδρόμια, τρένα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις και τα ταξίδια, αλλά και τις δυνατότητες σε διεθνή σχολεία, δίδακτρα κ.ά.

Ως σοβαρά ανταγωνιστικές πόλεις, το Παρίσι αντιμετωπίζει τη Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Δουβλίνο. Αφήνει εκτός το Μιλάνο εξαιτίας του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας, όπως εκτιμάται σήμερα.

Στις 6 Φεβρουαρίου, γαλλική αντιπροσωπεία με τους Ζεράρ Μεστραλέ, την περιφερειάρχη Παρισίων (Ile de France) Βαλερί Πεκρές και τον αντιδήμαρχο Παρισίων Ζαν-Λουί Μισίκα μετέβησαν στο Σίτι του Λονδίνου. Είχαν συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας με 80 υπεύθυνους μεγάλων χρηματοοικονομικών συγκροτημάτων, τραπεζίτες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων επενδυτικού χαρακτήρα. Προσπάθησαν να τους πείσουν ότι το Παρίσι έχει όλα τα «ατού» για να κερδίσει την προτίμησή τους εφ’όσον αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν. Παρ’λα αυτά η Βαλερί Πεκρές αναγνώρισε ότι «ο ανταγωνισμός με τις άλλες πρωτεύουσες αναμένεται να είναι άγριος».

Αντιπροσωπεία της Paris Europlace συνεχίζει αυτές τις μέρες μια νέα περιοδεία «πειθούς» στη Νέα Υόρκη, με συναντήσεις με τους εκεί επικεφαλής μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων.

03/04/2017 09:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολυμπία Τσίπηρα
Παρίσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: