Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν πιθανόν σκοτώθηκε, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ




Ο επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν πιθανόν σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα σε μια επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν επίσης τη ζωή τους δύο Αμερικανοί υπαξιωματικοί υπό συνθήκες οι οποίες ερευνώνται, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, περίπου πενήντα Αμερικανοί στρατιωτικοί και περίπου σαράντα Αφγανοί καταδρομείς μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο αρχηγείο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται πως βρισκόταν ο Αμπντούλ Χάσιμπ, ο οποίος θεωρείται από το Πεντάγωνο ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου θεωρούν ότι ο Χάσιμπ σκοτώθηκε σε αυτή την επιχείρηση αλλά δεν το έχουν επιβεβαιώσει προς το παρόν, συμπλήρωσε. “Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του εμίρη (Χάσιμπ) και των ακολούθων του θα επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρήσεις του (ΙΚ) στο Αφγανιστάν και θα μας βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος να καταστραφεί (η οργάνωση αυτή) το 2017”, ανέφερε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην αφγανική επικράτεια σε ανακοίνωσή της.

Κατά την ίδια πηγή, “πολλά ανώτερα στελέχη” του Ισλαμικού Κράτους και της επαρχίας Χορασάν, όπως είναι γνωστός ο τοπικός του βραχίονας, καθώς και “έως και 35 μαχητές” της τζιχαντιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν. Κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, οι λοχίες Τζόσουα Ρότζερς και Κάμερον Τόμας, μέλη των Ρέιντζερς (ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς) επίσης σκοτώθηκαν. Για τους θανάτους τους διεξάγεται έρευνα.

29/04/2017 08:54 – ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP – Αφγανιστάν/ΚΑΜΠΟΥΛ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: