“Είναι ζωτικής σημασίας” να διατηρηθούν τα μετρητά στην Ευρωζώνη, λέει ο Σόιμπλε




Τα μετρητά είναι ζωτικής σημασίας, τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υπερασπιζόμενος το ρόλο των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη σε σχέση με τα πλεονεκτήματα να περιοριστούν οι πληρωμές σε μετρητά ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση μετρητών ώστε να τερματιστεί η χρηματοδότηση τρομοκρατών, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας – με επικεφαλής τον συντηρητικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – έχει δηλώσει ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να συζητήσει την εφαρμογή ανώτατου ορίου 5.000 ευρώ ($5.331,50).

Μια τέτοια προοπτική δεν είναι επιθυμητή από πολλούς Γερμανούς, οι οποίοι είναι γνωστοί για την αγάπη τους στα μετρητά.

Η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος των μετρητών που μεταφέρουν πάνω τους οι Γερμανοί ανέρχεται στα 103 ευρώ ανά άτομο.

“Τα μετρητά πρέπει να παραμείνουν ένα σημαντικό μέσο πληρωμής”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Οικονομίας Brigitte Zypries.

“Ακόμα και στην εποχή της ψηφιοποίησης, αυτά είναι έγκυρα”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας παρόμοιο μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά την έναρξη την Τρίτη της κυκλοφορίας του νέου νομίσματος των 50 ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα των πληρωμών της ζώνης του ευρώ γίνονται σε μετρητά και ότι εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για την οικονομία, παρά την αύξηση των ψηφιακών πληρωμών.

Η Bundesbank έχει προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή ανώτατου ορίου για πληρωμές σε μετρητά θα μπορούσε να οδηγήσει να χαθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Η απόφαση της ΕΚΤ τον περασμένο χρόνο για σταδιακή κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ενόχλησε ορισμένους στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, οι οποίοι φοβούνταν ότι θα περιοριστεί η ελευθερία των πολιτών να αποταμιεύουν σε μετρητά.

ΚΥΠΕ – Reuters – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 05/04/2017 16:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: