Μετά τη συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών ο Γιούνκερ θα συναντήσει τον Ακιντζί




Συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα έχει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ακριβής ώρα της συνάντησης θα οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο Πρόεδρος της Κομισιόν σήμερα το πρωί θα βρίσκεται στο Στρασβούργο όπου έχει υποχρεώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου άλλωστε νωρίτερα χθες προήδρευσε του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Ακιντζί δεν είχε κανένα προγραμματισμένο ραντεβού με τον κ. Γιούνκερ. Ωστόσο, όπως αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης, μεσολάβησε η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου.

Ως εκ τούτου εξηγεί ο διπλωμάτης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε πλέον λόγο και πλαίσιο για να συναντήσει τον κ. Ακιντζί, κάτι που δεν θα συνέβαινε σε διαφορετική περίπτωση.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες 04/04/2017 22:31

Την επόμενη Τρίτη ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό, που διακόπηκαν τον Φεβρουάριο, θα επαναληφθούν την Τρίτη 11 Απριλίου, αναφέρει ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επανέναρξη των συνομιλιών είναι αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες του γ.γ. του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και των χωριστών επαφών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, που είχε το τελευταίο διάστημα ο ειδικός σύμβουλος τού Αντόνιο Γκουντέρες.

Σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπάρχει έδαφος για επανάληψη των συνομιλιών στο άμεσο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών, μετά την απόφαση της Βουλής για αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Πάντως, ο Μουσταφά Ακιντζί περιμένει τις εξελίξεις των επομένων ημερών για τροποποίηση από τη Βουλή της σχετικής απόφασης. «Από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών θα εξαρτηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 του μήνα. Οι θέσεις μας είναι γνωστές», αναφέρει ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: