Η νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα δεν θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική, λέει η Stratfor




Σε μια εμφανώς πύρρειο νίκη που αμφισβητεί η αντιπολίτευση, το κυβερνών ΑΚΡ και ο πρόεδρος και νυν κομματάρχης Ταγίπ Ερντογάν ανακηρύσσουν τη νίκη τους στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα ενισχύσει ιδιαίτερα τον ρόλο τους, αναφέρει σε έκθεση της για την Τουρκία η αμερικανική εταιρεία Stratfor.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ:
Περίπου 48 από τα 55 εκ. των Τούρκων ψηφοφόρων ψήφισαν για την έγκριση ή την απόρριψη 18 συνταγματικών αλλαγών που θα αλλάξουν δραματικά το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία προ των εκλογών του 2019. Με σχεδόν το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο το «ΝΑΙ» κερδίζει 51,34% και το «ΟΧΙ» 48,66% σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο.

Αν και η αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) αμφισβητεί το αποτέλεσμα το ΑΚΡ δηλώνει νικητής. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα της κάλπης πόση πόλωση επικρατεί στην Τουρκία. ο Ερντογάν, δε, παρά τη νίκη του, χάνει στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Η περιορισμένη επικράτηση του ΑΚΡ δείχνει πάντως το γιατί ο Ερντογάν ένιωθε υποχρεωμένος να θεσμοθετήσει ειδικά μέτρα ώστε να εξασφαλίσει την εξουσία του.

Τα συνταγματικά δημοψηφίσματα είναι συνήθη στην πρόσφατη τουρκική ιστορία. Συνολικά έξι έχουν γίνει από το 1961. Η διαμάχη μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας, της βουλής, της δικαιοσύνης και του στρατού είναι μόνιμη κατάσταση στην Τουρκία. Όμως το χθεσινό δημοψήφισμα έγινε για τις πλέον ανατρεπτικές αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα αναφορικά με τη διάκριση των εξουσιών και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Το δημοψήφισμα αποτέλεσε την κορωνίδα των προσπαθειών του Ερντογάν να επισημοποιήσει κάποιες εξουσίες που ήδη έχει αποκτήσει ως πρόεδρος. Επίσης ο ίδιος θα αποκτήσει τις εξουσίες του πρωθυπουργού που ως αξίωμα παύει υφιστάμενο.

Παράλληλα ο Ενρτογάν θα μπορεί να νομοθετεί, να ηγείται του κόμματός του, να επιλέγει τους δικαστές, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να περνά έκτακτα διατάγματα. Επίσης οι αλλαγές δίνουν στον Ερντογάν το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για δύο ακόμα θητείες με πιθανότητα να μείνει στην εξουσία μέχρι το 2029.

Είναι πάντως εξαιρετικά ασυνήθιστο να κερδίζει ένα κόμμα μια εκλογική αναμέτρηση χάνοντας στις μεγάλες μητροπόλεις. Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα ήταν για χρόνια προπύργια του ΑΚΡ και η Σμύρνη είχε καταστεί τέτοιο στις τελευταίες εκλογές.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο στην Κωνσταντινούπολη ΌΧΙ ψήφισε το 51,34%. Αντίστοιχα σε Άγκυρα και Σμύρνη τα ποσοστά του ΟΧΙ ήταν 51,14% και 68,78%. Και στις κουρδικές περιοχές επικράτησε το ΟΧΙ, όπως και σε κάποιες παράλιες περιοχές. Στην Αττάλεια το ΟΧΙ κέρδισε 59,06%, στη Μερσίνα 64,01%. Πάντως το ΝΑΙ επικράτησε στην τουρκική διασπορά με ποσοστό 59,06%.

Αν και η αντιπολίτευση αφήνει να εννοηθεί πως υπήρξε νοθεία μέσω μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων, εντούτοις αυτή είναι μια συνήθης πρακτική στην Τουρκία. Το CHP πάντως αμφισβητεί ανοικτά το αποτέλεσμα αν και λίγοι στην Τουρκία, δεδομένης και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που υπάρχει, πως η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν θα αξιοποιούσε τη θέση της για να εξασφαλίσει τη νίκη στο δημοψήφισμα.

Εξάλλου το τουρκική Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα αποφασίσει τώρα για συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η στροφή της Τουρκίας προς ένα πιο αυταρχικό σχήμα υπό τον Ερντογάν θα επιφέρει, χωρίς αμφιβολία, νέες καταδίκες από την ΕΕ.

Όμως η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα την τουρκική συνεργασία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, αλλά και για την επιτήρηση της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είχε απειλήσει την Ευρώπη πριν το δημοψήφισμα πως για το ζήτημα της βίζας και η νίκη του Ερντογάν θα επιφέρει μεγαλύτερη τριβή στις ήδη εύθραυστες σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Με τη βελτίωση όμως του καιρού θα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ να συνεννοηθεί με την Τουρκία.

Αν και το αποτέλεσμα θα επιφέρει δραματικές εσωτερικές αλλαγές στην Τουρκία, σε βάθος χρόνου, η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις κινήσεις της στο βόρειο Ιράκ και την Συρία σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των Κούρδων και της αντιμετώπισης του Ιράν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: