Η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Κασουλίδης




Η Κυπριακή Δημοκρατία προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας κατά την εναρκτήρια τελετή του 5ου Διαπολιτισμικού εργαστηρίου για τη Δημοκρατία με θέμα.

“Αλληλεπίδραση μεταξύ των συνταγματικών δικαστηρίων και ισοδύναμων δικαστικών σωμάτων και κανονικών δικαστηρίων” που διοργανώνεται στις 3 και 4 Απριλίου στη Λευκωσία από την Επιτροπή της Βενετίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής της Βενετίας, “στο εργαστήριο συμμετέχουν δικαστές από συνταγματικά δικαστήρια και συμβούλια καθώς και κανονικά δικαστήρια από την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μαρόκο, την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή και την Τυνησία και αυτό διοργανώνεται μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Προς μια Ενδυναμωμένη Δημοκρατική Διακυβέρνηση στη Νότια Μεσόγειο’, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και εφαρμόζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης.”

Στην ομιλία του ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως “δίδοντας προτεραιότητα στην προάσπιση του κράτους δικαίου και στη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αγωνιζόμαστε μέσω της διπλωματίας και των δημοκρατικών διαδικασιών για στήριξη των προσπαθειών του Συμβουλίου της Επικρατείας για εκπλήρωση της αποστολής του, και επίτευξη δημοκρατικής σταθερότητας και βελτιώσεων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Πρόσθεσε πως “η Κύπρος θεωρεί τους ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς με τα κράτη – εταίρους της και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών ως την οδό για να υπάρξει ανταπόκριση στις παγκόσμιες προκλήσεις”.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε πλήρη στήριξη στις πρωτοβουλίες για στήριξη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη νότια Μεσόγειο, σημειώνοντας πως “δραττόμαστε της ευκαιρίας της Προεδρίας (της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ) για να ενισχύσουμε τις σχέσεις του Οργανισμού με τους νότιους γείτονές του κυρίως μέσω ενός ενισχυμένου διαλόγου και προσκλήσεων που απευθύνονται προς τις γειτονικές χώρες για να λάβουν μέρος σε γεγονότα που οργανώνονται κατά τη διάρκεια της Προεδρίας”.

Ανέφερε πως το θέμα του φετινού εργαστηρίου είναι ιδιαίτερα σχετικό με την περιοχή της νότιας Μεσογείου, καθώς αρκετές χώρες είτε εγκαθίδρυσαν ένα συνταγματικό δικαστήριο τα τελευταία χρόνια, είτε επέκτειναν το φάσμα της δικαιοδοσίας του.

Από τη δικαστική εμπειρογνωμοσύνη μέχρι την ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων των θεσμών μέσω των ανταλλαγών, αυτή η πρωτοβουλία συμβάλλει στην εγκαθίδρυση νομικών και δικαστικών δικτύων μεταξύ των δυο ακτών της Μεσογείου και υπογραμμίζει τη σημασία της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των διαφόρων δικαστικών σωμάτων, είπε ο κ. Κασουλίδης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο εξασκείται η δικαστική εξουσία στην Κύπρο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “ένα ανεξάρτητο, αμερόληπτο και έντιμο δικαστικό σώμα στη χώρα μας βρίσκεται στη μοναδική θέση να εκπληρώνει τα συνταγματικά και δικαστικά του καθήκοντα και να παρέχει τους αναγκαίους ελέγχους που είναι απόλυτα ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας”.

Υπογράμμισε παράλληλα πως δεν υπήρξε καμία περίπτωση διαφθοράς μεταξύ των μελών του δικαστικού σώματος στην Κύπρο. “Ορισμένοι δικαστές υποχρεώθηκαν ή εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν για λόγους ανεπαρκούς επιτέλεσης των καθηκόντων τους, αλλά δεν υπήρξε κανένας δικαστής που να έχει κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για ανεντιμότητα ή διαφθορά”, ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη πως το κράτος δικαίου εφαρμόζεται πλήρως στο έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως το Σύνταγμα της Δημοκρατίας παρέχει πλήρη προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Νικολάτος αναφέρθηκε στη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα προβλήματα της Κύπρου θα λυθούν σύντομα “σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στις αρχές της Δημοκρατίας, αφήνοντας πίσω τα απομεινάρια της αποικιοκρατίας” .

Ο κ. Νικολάτος επανέλαβε την ισχυρή του πίστη προς τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και απέτισε φόρο τιμής σε δυο μεγάλους, όπως τους χαρακτήρισε νομικούς, στον Ιταλό Σισίλιαν Αντόνιο Λα Πέργκολα – ιδρυτή της Επιτροπής της Βενετίας και στον Κύπριο Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη – πρώτο μέλος της Κύπρου στην Επιτροπή της Βενετίας – προτείνοντας όπως το εργαστήριο αυτό αφιερωθεί στη μνήμη τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βενετίας, Τζιάνι Μπουκουίτσιο, ανέφερε πως η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται για ανταλλαγή ιδεών μεταξύ δικαστών, δικηγόρων και ακαδημαϊκών, σε ένα πλαίσιο που τους επιτρέπει να βάλουν στην άκρη τις πολιτικές προτεραιότητες και τα παιγνίδια εξουσίας.

Είπε πως τα διαπολιτισμικά εργαστήρια βοηθούν στον εντοπισμό τομέων στους οποίους χρειάζεται συνεργασία, σημειώνοντας πως παρόλο που οι συμμετέχοντες προέρχονται από χώρες με διαφορετικά δικαστικά συστήματα όλοι λειτουργούν στη βάση των ίδιων αρχών, του κράτους δικαίου και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

“Τα δικαστήρια είναι οι προστάτες αυτών των πυλώνων σε κάθε δημοκρατικό κράτος”, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως “δεν μπορούμε πλέον να περιοριζόμαστε στην ασφάλεια των εθνικών μας νομικών συστημάτων και παραδόσεων” και πως χρειάζεται μια ενδελεχής μελέτη των εμπειριών άλλων χωρών”.

03/04/2017 13:40 / ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: