Για έγκλημα πολέμου στην Συρία μιλά η Μέρκελ: Το Κρεμλίνο κατηγορεί τους αντικαθεστωτικούς




Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε, μέσω του εκπροσώπου της, τη «χημική επίθεση» στη Συρία «έγκλημα πολέμου» που πρέπει να τιμωρηθεί και ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί της Δαμασκού.

«Η χρήση τοξικού αερίου αποτελεί έγκλημα πολέμου και τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Αποφεύγοντας να επιρρίψει απευθείας την ευθύνη για την επίθεση επί του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, υπενθύμισε ότι «η ευθύνη του καθεστώτος Ασαντ στη χρήση χημικών όπλων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν».

Στο πλαίσιο αυτό, «η γερμανική κυβέρνηση καλεί για πολλοστή φορά τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί των εταίρων τους στους κόλπους του καθεστώτος Ασαντ ώστε αυτός να θέσει τέλος στην πολεμική του εκστρατεία και να σεβασθεί την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί», πρόσθεσε.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναρωτήθηκε από την πλευρά του για το ενδεχόμενο παραβίασης από τη Δαμασκό των υποχρεώσεών της για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Φίσερ δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η ευθύνη του συριακού καθεστώτος αποδειχθεί, η υπόθεση της ύπαρξης χημικού οπλοστασίου εκεί είναι η πιο αξιόπιστη. Και, στην περίπτωση αυτή, «το συριακό καθεστώς έχει πει ψέματα στη διεθνή κοινότητα».

Η Ρωσία κατηγορεί τους αντικαθεστωτικούς

Η Ρωσία θα υποστηρίξει στα Ηνωμένα Έθνη πως μια επίθεση που φαίνεται να πραγματοποιήθηκε με χημικά και προκάλεσε δεκάδες θανάτους στη Συρία ήταν στην πραγματικότητα μόλυνση που προκλήθηκε από χημικά όπλα των ανταρτών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει δημόσια τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Ρωσία και οι ένοπλες δυνάμεις της θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους για να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας προκειμένου να απελευθερώσουν τη χώρα», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Στην εργασία μας με το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία πρόκειται, στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας της, να παρουσιάσει τα γεγονότα τα οποία έχουν ήδη περιγραφεί από τον υπουργό Άμυνάς μας», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε νωρίτερα πως το δηλητηριώδες αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία είχε διαρρεύσει από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών η οποία επλήγη από συριακά μαχητικά.

Η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν ετοιμάσει προσχέδιο δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την επίθεση και ζητεί την έναρξη έρευνας.

05/04/2017 15:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters-Sputnik-AFP
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: