Τραμπ: Δεν θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, αλλά αυτά της χώρας μου




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που εξελέγη στο αξίωμα προβάλλοντας εθνικιστικές και απομονωτικές θέσεις, τόνισε στην ομιλία του ενώπιον των μελών των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, παρά μόνο αυτά της Αμερικής.

«Η δουλειά μου δεν είναι να αντιπροσωπεύω τον κόσμο. Η δουλειά μου είναι να αντιπροσωπεύσω τις ΗΠΑ», είπε ο ρεπουμπλικάνος στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Πάντως ο Τραμπ, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα την Ατλαντική συμμαχία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι θα συνεχίσει «να υποστηρίζει σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους που έριξαν κάτω τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός».

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε μια «νέα εθνική υπερηφάνεια» στις ΗΠΑ, καθώς «αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου».

Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ξανά να «δώσει την προτεραιότητα στους Αμερικανούς».

Η κυβέρνηση Τραμπ θα αψηφήσει τον ΠΟΕ αν κρίνει πως οι αποφάσεις του αντίκεινται στα αμερικανικά συμφέροντα (δημοσιεύματα)

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να κάνει σαφές ότι θα αψηφήσει οποιαδήποτε απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) θεωρήσει ότι πλήττει την αμερικανική εθνική κυριαρχία, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη ένα έγγραφο που συνέταξαν αξιωματούχοι.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο εντός της ημέρας, είναι το πρώτο στο οποίο η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ περιγράφει τα σχέδιά της για το διεθνές εμπόριο.

«Αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους, υπήρξε θεμελιώδης αρχή της χώρας μας ότι οι αμερικανοί πολίτες υπόκεινται μόνο στους νόμους και τους κανόνες που καταρτίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ — όχι σε αποφάσεις που παίρνουν ξένες κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμοί», αναφέρει το κείμενο, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Βάσει αυτής της αρχής, «η κυβέρνηση Τραμπ θα υπερασπιστεί επιθετικά την αμερικανική εθνική κυριαρχία σε ζητήματα εμπορικής πολιτικής», προστίθεται, κατά το δημοσίευμα των FT.

Η εφημερίδα Wall Street Journal, που ανέφερε πως το έγγραφο περιήλθε (και) σε γνώση της, ανέφερε πως η πολιτική αυτή έχει τεράστιες διαφορές από εκείνη της κυβέρνησης Ομπάμα, που έδινε την έμφαση στους διεθνείς κανόνες και στην τήρηση των αποφάσεων του ΠΟΕ, ενός οργανισμού ο οποίος διαδραματίζει ρόλο στην κατάρτιση των κανόνων για το εμπόριο και στη διευθέτηση διαφορών των κρατών-μελών του.

Αντιθέτως η κυβέρνηση Τραμπ θα κινηθεί πολύ πιο επιθετικά, θα εφαρμόσει τους αμερικανικούς νόμους για το εμπόριο και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για «να ενθαρρύνει άλλες χώρες να ανοίξουν τις αγορές τους», γράφει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ επικαλούμενη το έγγραφο.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο για τα δημοσιεύματα αυτά.

Το Κογκρέσο ζητάει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να το ενημερώνει για την πολιτική της κυβέρνησής του όσον αφορά το εμπόριο μια φορά τον χρόνο και η προθεσμία είναι η 1η Μαρτίου.

Καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν επιφυλάξεις, ένας συνεργάτης μέλους του Κογκρέσου επισήμανε πως το κείμενο που αμφισβητεί ανοιχτά τον ΠΟΕ ενδέχεται να μετριαστεί στην τελική εκδοχή του, σύμφωνα με τη WSJ.

Η Ουάσινγκτον περιμένει το τρέχον διάστημα από τον ΠΟΕ να εκδώσει πολλές και σημαντικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν ιδίως τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

01/03/2017 06:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: