Συμφωνία Κούρδων-Αράβων με Μόσχα: Επιστρέφουν τον έλεγχο μερικών περιοχών στον Άσαντ




Οι αραβο-κουρδικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να παραχωρήσουν ορισμένες κοινότητες στις δυνάμεις του καθεστώτος έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τους Ρώσους προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση με την Τουρκία.

Η ανακοίνωση αυτή είναι εντελώς απροσδόκητη γιατί είναι η πρώτη φορά που μαχητές οι οποίοι υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον συμφωνούν να παραχωρήσουν εδάφη στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ, που αποτελεί μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) ανέφερε πως τα κυβερνητικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε μια περιοχή ανάμεσα σε εκείνες και στους φιλο-τούρκους αντάρτες.

“Εμείς, το Συμβούλιο της Μάνμπιτζ (CMM), ανακοινώνουμε πως καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Ρωσία για να παραχωρήσουμε στους συνοριοφύλακες του κράτους της Συρίας, χωριά στη γραμμή του μετώπου με την Ασπίδα του Ευφράτη”, όπως αποκαλείται η επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία, αναφέρει το Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως η περιοχή που θα παραχωρηθεί βρίσκεται ανάμεσα στη Μάνμπιτζ και την αλ-Μπαμπ, μια πόλη που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του σύροι αντάρτες την περασμένη εβδομάδα από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αυτοί οι “συνοριοφύλακες” θα έχουν ως αποστολή να “προστατεύουν τη γραμμή που χωρίζει την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο του CMM και εκείνη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και (των ανταρτών) της Ασπίδας του Ευφράτη”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία απείλησε σήμερα να εξαπολύσει πλήγματα κατά των πολιτοφυλακών των Κούρδων της Συρίας αν δεν αποσυρθούν από την πόλη Μάνμπιτζ που βρίσκεται κοντά στην τουρκική μεθόριο.
“Έχουμε ήδη πει πως θα πλήξουμε τις YPG αν δεν αποσυρθούν” από τη Μάνμπιτζ, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που συμμετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει “το ταχύτερο δυνατό”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία συμφώνησαν με τη Ρωσία να παραδώσουν χωριά στη γραμμή του μετώπου με υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης είναι ψευδείς.

Τα χωριά βρίσκονται δυτικά της Μάνμπιτζ και ήταν το επίκεντρο των συγκρούσεων από χθες ανάμεσα σε υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες και στο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ.

02/03/2017 15:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βηρυτός, Lebanon

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: