Από τις μελανότερες στιγμές του κυπριακού Ελληνισμού στη Βουλή η επόμενη Παρασκευή…




Τη θέση ότι την επόμενη Παρασκευή θα έχουμε στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, μια από τις μελανότερες στιγμές του κυπριακού Ελληνισμού μετά από το 1974, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι εναπόκειται σε όλους μας να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ακολουθήσουμε την οδό της ταπείνωσης και του εξευτελισμού ή την οδό της εθνικής αξιοπρέπειας και της διεκδίκησης.

Σε δήλωσή του μετά τη μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Λευκωσία, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «οι αγωνιστές του `21 αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας». Και γι’ αυτό, πρόσθεσε, «αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για ολόκληρο τον Ελληνισμό καθώς πολέμησαν για την επιβίωση αλλά και την αναγέννηση του Ελληνισμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αποτελούν λαμπρό παράδειγμα ιδιαίτερα για το δοκιμαζόμενο κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος δυστυχώς συνεχίζει το δικό του δύσκολο αγώνα διεκδικώντας τη δική του ελευθερία και ανεξαρτησία».

Σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «γιορτάζουμε και τιμούμε την πιο λαμπρή επέτειο στην ιστορία του Ελληνισμού». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «την επόμενη Παρασκευή, θα έχουμε στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, μια από τις μελανότερες στιγμές του κυπριακού Ελληνισμού μετά από το 1974».

«Εναπόκειται σε όλους εμάς να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ακολουθήσουμε την οδό της ταπείνωσης και του εξευτελισμού ή την οδό της εθνικής αξιοπρέπειας και της διεκδίκησης», είπε. Εγώ, σημείωσε, «δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία τι θα επιλέξει ο κυπριακός Ελληνισμός».

ΠΑΛΛΗΚΑΡΟΣ: ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΓΡΑΨΟΥΜΕ Ή ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΨΟΥΜΕ

«Τα χρόνια περνούν αλλά η ιστορία και οι αγώνες του Έθνους μένουν. Ο Έλληνας αγωνίστηκε, διεκδίκησε τα δίκαια του, αντιστάθηκε. Η δική μας η γενιά αυτά διδάχτηκε, με αυτά μεγάλωσε και νιώθουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες».

Αυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλήκαρος, μετά την παρέλαση για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου στη Λευκωσία, και πρόσθεσε ότι «αυτή την ιστορία δεν μπορούμε ούτε να την ξεγράψουμε, ούτε να την κρύβουμε».

«Εμείς δεν μπορέσαμε ούτε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να διεκδικήσουμε τα δίκαια του λαού μας, παρά μόνο τρέχουμε να ικανοποιήσουμε τις παράλογες απαιτήσεις του Ακιντζί προκειμένου να επιστρέψει στις συνομιλίες» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί, η ιστορία που γράφουμε να κάνει τα παιδιά μας περήφανα» είπε καταληκτικά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Επιβάλλεται πάνω απ’ όλα εθνική ενότητα, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Αφύπνιση, επαγρύπνηση, διεκδικητική πολιτική, μα πάνω απ` όλα εθνική ενότητα, επιβάλλουν η εθνική επέτειος σε συνάρτηση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κύπρο, σύμφωνα τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά τη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Λευκωσία, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «η σημερινή εθνική επέτειος σε συνάρτηση με τους θανάσιμους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πατρίδα μας λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και των όσων λαμβάνουν μέρος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιβάλλουν αφύπνιση, επαγρύπνηση, διεκδικητική πολιτική μα πάνω απ` όλα εθνική ενότητα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα, είπε η Έφη Ξάνθου

Περιορισμένες οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών πριν το τουρκικό δημοψήφισμα, δήλωσε η Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου, προσθέτοντας ότι οι απειλές Ερντογάν προς την ΕΕ παρέχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία την ευκαιρία να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα στο Κυπριακό και στην περιοχή.

Σε δήλωση μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, η κ. Ξάνθου ευχήθηκε χρόνια πολλά για την Ημέρα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δούμε καλύτερες ημέρες ως Ελληνισμός και ως κυπριακός λαός.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Κυπριακό, η κ. Ξάνθου εξέφρασε μεγάλη δυσπιστία για την προοπτική επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

“Ήδη πέρα από τις απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και γενικότερα σε σχέση με τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου για την περίοδο μετά τη λύση, υπάρχουν και οι απειλές προς την ΕΕ για μετά το δημοψήφισμα και την πολιτική ενίσχυση που ευελπιστεί να έχει ο Πρόεδρος της Τουρκίας”, είπε προσθέτοντας ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι “πλέον τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και πρέπει πολύ έντονα να μείνουμε σταθεροί στις κόκκινες γραμμές μας”.

“Πρέπει κάποια πράγματα να ξεκαθαριστούν”, ανέφερε και υπενθυμίζοντας ότι “δεν είμαστε εμείς που φύγαμε από το τραπέζι των συνομιλιών” εξέφρασε την άποψη ότι “πρέπει να σταματήσει η πάγια πολιτική της υποχώρησης για να παίξουμε το καλό παιδί”.

Περαιτέρω διατύπωσε τη θέση ότι “τώρα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία έμμεσα και άμεσα όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και επιτέλους να αλλάξουν οι συνθήκες και ο τρόπος με τον οποίο τη μεταχειρίζονται οι εταίροι μας στην ΕΕ”.

“Υπάρχουν ελπίδες επειδή δεν μπορεί οποιοσδήποτε διεθνής οργανισμός να θεωρεί την Τουρκία εταίρο και έμπιστο εκπρόσωπο του στην περιοχή, όσο σημαντική και να είναι η γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση” είπε καταλήγοντας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: