Θέατρο Ακιντζί με αποχώρηση: Η ευθύνη από ΟΗΕ στον κατοχικό ηγέτη, ενημέρωση Γκουτέρες




Του Κώστα Βενιζέλου

Μετέωρο παραμένει το επόμενο βήμα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μετά την αποχώρηση χθες του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ήδη, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, έχει ενημερώσει τηλεφωνικά τον Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, για τα χθεσινά συμβάντα σημειώνοντας πως είναι ο Μουσταφά Ακιντζί που αποχώρησε. Είναι προφανές πως το τοπίο δεν ξεκαθάρισε ούτε μετά τις χωριστές απογευματινές συναντήσεις του κ. Άιντα με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Ο τελευταίος επέμεινε πως η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αισθάνεται έντονα και πως θα πρέπει να ακυρωθεί. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που έγινε στη συνέχεια και αφού ο κ. Άιντα με απαίτηση της Κυβέρνησης δήλωσε προηγουμένως ποιος αποχώρησε, έγινε μια καλή συζήτηση, πλην όμως αποτέλεσμα δεν μπορούσε να υπάρξει. Δεν είμαστε εμείς που αποχωρήσαμε από τη συνάντηση, υπέδειξε ο Πρόεδρος προς τον κ Άιντα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στις δηλώσεις του τόσο στο προεδρικό όσο και νωρίτερα στα κατεχόμενα είπε πως ο κ. Ακιντζί είχε αποχωρήσει από τη συνάντηση. Είπε πως δεν υπάρχει ακύρωση της επόμενης συνάντησης που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Πέμπτη , θέλοντας να πει πως παρά τις δυσκολίες η προσπάθεια συνεχίζεται. Παραδέχθηκε πως η κοινή συνάντηση δεν διεξήχθη σε καλό κλίμα, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν.

Τι έγινε το πρωί

Η συνάντηση κράτησε μια ώρα. Ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε στην τοποθέτηση του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ακυρώσει την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ενδελεχώς μέσα από έγγραφο σε προκλήσεις της τουρκικής πλευράς ( σημαία στο Πενταδάκτυλο, ίδια ώρα με Τουρκία, η απαγόρευση στην Παγκόσμια Τράπεζα να προβεί σε έρευνα για περιουσίες κλπ) ενώ διερωτήθηκε πώς και δεν αντιδρούσαν τόσα χρόνια για τους γιορτασμούς της 1η Απριλίου.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιχειρώντας να καθησυχάσει προφανώς τον κ. Ακιντζί ανέφερε πως μπορεί να χρειάζεται να γίνει «μια διόρθωση», αφήνοντας αιχμές για την ε/κ πλευρά. Τούτο προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη που με έντονο ύφος υπέδειξε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ πως μετά από δυο χρόνια συζητήσεων δεν νομιμοποιείται να μιλά με αυτόν τον τρόπο για την ε/κ πλευρά.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος ζήτησε διάλλειμα για να καπνίσει ένα τσιγάρο. Ενώ βρισκόταν έξω, ο Ακιντζί και η συνοδεία του ανέφεραν πως δεν ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές και την έλλειψη σεβασμού(!) και αποχώρησαν. Όταν έγινε αντιληπτό πως η αποχώρηση ήταν οριστική, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επικοινώνησε με την Πύλη εισόδου στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας για να πουν στον κ. Ακιντζί πως ήθελε να του μιλήσει. Ο κατοχικός ηγέτης απάντησε πως αποφάσισε να φύγει και το θέμα έκλεισε.

Διαφωνία με την απόφαση της Βουλής

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση με τον Ακιντζί, πως εξέφρασε τη διαφωνία του «με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν».

Την ίδια ώρα, είπε, «με έμφαση τόνισα πως η πλευρά μας κι εγώ ο ίδιος προσωπικά παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στη συνέχιση του διαλόγου όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του ΓΓ ΟΗΕ στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017 και ως εκ τούτου καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα με εποικοδομητική διάθεση για συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να πετύχουμε στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: