Τέστ κοπώσεως στον Άιντα: Προβληματική η θέση του ΟΗΕ για τέσσερις ελευθερίες, στηρίζει Τουρκία




Του Κώστα Βενιζέλου

Υποβαθμίζει την τουρκική αξίωση για εφαρμογή στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. για Τούρκους πολίτες ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Κοτζιά με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού επιχείρησε να μειώσει τη σημασία του ζητήματος αυτού.

Η ελλαδική πλευρά ήταν έντονη και κατηγορηματική στο ζήτημα τούτο και υπέδειξε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τέτοια ρύθμιση.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα αυτό σημειώνοντας πως με την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Ε.Ε. λίγο-πολύ ισχύουν οι ελευθερίες, σημειώνοντας πως μόνο το ζήτημα της εγκατάστασης παραμένει ανοικτό. Παρέπεμψε στην αναλογία πληθυσμού 4:1 και σε σχετική σύγκλιση Χριστόφια και Ταλάτ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τη δυσφορία της ελλαδικής πλευράς για την προσπάθεια που έγινε στη Γενεύη από κάποιους να της φορτώσουν την ευθύνη του αδιεξόδου, γεγονός που ανάγκασε τον αξιωματούχο του ΟΗΕ να παραδεχθεί πως αυτό ήταν άδικο.

Πάντως, δυσφορία προκάλεσε στην ελλαδική πλευρά και το γεγονός ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πριν να μεταβεί στο ΥΠΕΞ, είχε περάσει από την τουρκική πρεσβεία, γεγονός που θεωρείται αντιδεοντολογικό. Ο κ. Άιντα δικαιολογήθηκε λέγοντας πως ο Τούρκος πρέσβης είναι γνωστός του και απλά πήγε να τον δει.

Σε ότι αφορά την Ασφάλεια, κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε πως από τις τέσσερις πτυχές του κεφαλαίου αυτού, εκείνο στο οποίο υπάρχουν μεγάλες διαφορές είναι η διεθνής διάσταση, δηλαδή οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα. Οι δυο πλευρές συζήτησαν και για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου στη Γενεύη. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στα πλαίσια της προετοιμασίας της διάσκεψης, που όπως είπε δεν θα είναι η τελευταία, θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα ενώ επαφές θα έχει με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, σειρά επαφών για το Κυπριακό είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χθες στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: