Ρητές εντολές προς Ακιντζί: Η Άγκυρα επιμένει στη συζήτηση των 4 ελευθεριών της Ε.Ε.




Στα άκρα οδηγεί τη διαδικασία η Άγκυρα με την επιμονή της να συζητηθεί το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν έχει διαβιβάσει ρητές εντολές στον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τις οποίες του υποδεικνύεται πως θα πρέπει να επιμένει στην συζήτηση της αξίωση αυτής και να μην εγκαταλείψει αυτή την οδηγία αυτή. Περαιτέρω θεωρούν πως θα πρέπει το θέμα θα τίθεται συνεχώς μέχρι να αναγκαστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί συζήτηση του ζητήματος τούτου.

Υπενθυμίζεται συναφώς πως η τουρκική πλευρά επιμένει όπως οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. (ελεύθερη διακίνηση προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών) εφαρμοστούν για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο. Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε επαφές του στο περιθώριο της Διάσκεψης της Γενεύης, είχε ξεκαθαρίσει πως τυχόν αποδοχή της τουρκικής αξίωσης, θα διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό. Η προσέγγιση αυτή της Άγκυρας φαίνεται πως έχει επηρεάσει κάποιους από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία. Μεταξύ αυτών και τα Ηνωμένα Έθνη, που επιχειρούν προδήλως να υποβαθμίσουν την τουρκική αξίωση επιστρατεύοντας επιχειρήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στη Λευκωσία, η Κυβέρνηση απορρίπτει την τουρκική αξίωση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών κατά την προχθεσινή του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί παρά το ότι ο κατοχικός ηγέτης το έθεσε επιτακτικά.

Περαιτέρω, στη Λευκωσία αναμένουν και την απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιστολής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, όπου εκτιμούν πως θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο. Ενδείξεις για την απάντηση της Κομισιόν έχει η κυβέρνηση από το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν στη Μάλτα προ ημερών ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη Λευκωσία γνωρίζουν, επίσης, τις απόψεις κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε., θεωρώντας πως αυτές θα ενισχύσουν τη θέση της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: