Ο Αναστασιάδης γράφει στον Γκουτέρες και καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις Ερντογάν




Του Κώστα Βενιζέλου

Η κρίση στη διαδικασία προκλήθηκε από τουρκικής πλευράς για να αποφύγει τη συζήτηση των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία θα διαβιβασθεί τις επόμενες ημέρες.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σημειώνει, όπως πληροφορούμαστε, πως από τον περασμένο Ιανουάριο δεν υπήρξε καμία πρόοδος καθώς η τουρκική πλευρά έχει επιλέξει να παγώσει τις συζητήσεις. Ουσιαστικά μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης δεν έγινε ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός, πέραν κάποιων περιθωριακών διαφοροποιήσεων.

Η αρχική απόφαση του Προέδρου και ενόψει του γεγονότος ότι ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είχε στείλει ήδη επιστολή στον κ. Γκουτέρες για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, ήταν να ενημερώσει λεπτομερώς τον Γενικό Γραμματέα για τα όσα διαδραματίσθηκαν την τελευταία περίοδο. Κυρίως θα αναφέρεται στις κινήσεις των Τούρκων που βαθμηδόν οδήγησαν στην κρίση στη διαδικασία. Τελικά φαίνεται πως η επιστολή θα είναι πιο περιεκτική, θα καταγράφει ωστόσο όλες τις τουρκικές ενέργειες. Σημειώνεται πως κωδικοποιημένες οι ελληνοκυπριακές θέσεις ήταν ενώπιον του νέου Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Κορνήλιου Κορνηλίου, όταν προχθές επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς χθες τί πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να επιτύχει, ο ΠτΔ ανέφερε ότι από τη μια είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία και από την άλλη είναι η απροθυμία της να αποκαλύψει τις προθέσεις της στα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και παραμονής στρατευμάτων. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το δημοψήφισμα δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου η Τουρκία να αποφύγει τις υποχρεώσεις της. «Είχα αποφασίσει να απαντούσα αμέσως μετά την επιστολή του κ. Ακιντζί, αλλά θέλοντας να διατηρήσω το κλίμα, ευελπιστώντας ότι θα προσέλθει στην καθορισμένη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, είπα να επιτρέψω ένα περιθώριο χρόνου. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο και συνεπώς θα σταλεί το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη» είπε ο Πρόεδρος, ερωτηθείς πότε θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ επιστολή για την κατάσταση στις συνομιλίες.

Η παράνομη «ΤΔΒΚ» θα παραμείνει ούτως ή άλλως

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης, με νέες δηλώσεις του κάλεσε την ε/κ πλευρά «να διορθώσει το λάθος της» αποσύροντας την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

«Λέω ιδού η Ρόδος. Ας διορθώσουν αυτό το λάθος και εγώ την επόμενη ημέρα θα είμαι στο τραπέζι. Να δούμε ποιος έδωσε ντιρεκτίβες ποιου”, ήταν η απάντηση Ακιντζί όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα λέγονται στις ελεύθερες περιοχές ότι λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και ότι η Τουρκία έδωσε οδηγίες του Ακιντζί, οι διαπραγματεύσεις αναστάληκαν.

Η ανησυχία του, ανέφερε, δεν είναι εάν γίνει σήμερα στην “νότια Κύπρο”, δημοψήφισμα για την Ένωση, αν αυτό εγκριθεί, αλλά το λάθος του εμβολιασμού με την ιδέα της Ένωσης στα σχολεία αντί της δημιουργίας μιας κουλτούρας ειρήνης. Ο Ακιντζί ρωτήθηκε κατά πόσο το ψευδοκράτος θα προσαρτηθεί στην Τουρκία. Απάντησε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εξήγησε, ωστόσο, πως είτε με λύση είτε χωρίς το ψευδοκράτος θα διατηρηθεί: Εδώ υπάρχει η “ΤΔΒΚ”, η οποία σε περίπτωση λύσης, θα μετατραπεί σε μια τ/κ συνιστώσα πολιτεία σε συνθήκες, ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας και θα συνεχίσουμε το δρόμο μας κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή. Εάν αυτό δεν γίνει, θα ριζώσουν σε δύο διαφορετικές περιοχές, δύο διαφορετικά κράτη και θα συνεχίσουν το δρόμο τους. Ούτε και εμείς έχουμε στόχο να προσαρτηθούμε στην Τουρκική Δημοκρατία, ούτε έχει ανάγκη η Τουρκική Δημοκρατία μια νέα επαρχία».

Δεν αποδίδονται ευθύνες στον Άιντα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να αποδοθούν ευθύνες σε αυτό το στάδιο στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ, «όταν μάλιστα έχει με αντικειμενικότητα εκφράσει ποιος είναι εκείνος ο οποίος εγκατέλειψε τις συνομιλίες».

Σε παρατήρηση ότι άφησε (στη συνέντευξή του στη Cyprus Weekly) να εννοηθεί ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει ευθύνες, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι δεν αναφερόταν σε παρεμβάσεις ως προς την ουσία, αλλά στο ότι «δεν ετηρείτο μια αυστηρά διαδικασία με όσα εσυμφωνούντο ότι θα αποτελούν την ημερήσια διάταξη».

Ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι οι αναφορές του σε νέα μεθοδολογία και προσέγγιση προϋποθέτουν ότι θα υπήρχε ο διάλογος εν ζωή, και εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας μεθοδολογίας θα έπρεπε «να καταγραφούν όσα έχουν συμφωνηθεί σε μια στήλη, να καταγραφούν οι μικρές διαφορές που υπάρχουν και οι μεγάλες, να γίνει προσπάθεια στο μεσοδιάστημα και μέχρι τη νέα σύνοδο που επρογραμματίζετο να γίνει μετά τις 13 Μαρτίου, η ολοκλήρωση των ελαχίστων που απομένουν ή των μικρών σε σημασία διαφορών που υπάρχουν, και εν συνεχεία να συζητούντο κεφαλαιώδη θέματα που παραμένουν ακόμα εν εκκρεμότητα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: