Διαρροή Μαξίμου: Παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ, αφορολόγητο κάτω από 7.000 ευρώ




Πριν ακόμη συμπληρωθεί μία ώρα από όταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες ήλθε να δημιουργήσει σύγχυση σε σχέση με το θέμα.

Η εν λόγω πηγή ανέφερε πως στη σημερινή συνάντηση «υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση», αλλά άφησε να εννοηθεί πως λόγω ΔΝΤ οι διαφορές δεν γεφυρώθηκαν.

«Έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος αφήνοντας ορθάνοικτα όλα τα ενδεχόμενα.

Να σημειωθεί πως η πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν προσυμφωνημένη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.Αυτή προβλέπει τη ψήφιση μέτρων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Εξ αυτών τα 2 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθούν άμεσα και τα 2 δισ. ευρώ θα λειτουργήσουν ως προληπτικά μέτρα σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Στην βασική λίστα των παρεμβάσεων που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα περιλαμβάνεται το αφορολόγητο και η περικοπή του κάτω από τις 7.000 ευρώ και η κατάργηση πολλών φοροελαφρύνσεων με παράλληλες παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές.

Στη λίστα με τις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν εάν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις από το 2018 και μετά αναμένεται να περιληφθούν η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» 1,4 εκατομμυρίου συνταξιούχων, αλλά και περιμετρικές αλλαγές στην εθνική σύνταξη ώστε να γίνει πιο αναλογικό το ασφαλιστικό σύστημα.

Στα εργασιακά, οι θεσμοί επιμένουν στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, με ταυτόχρονη κατάργηση του υπουργικού βέτο και αρνούνται τυχόν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στα ενεργειακά ζητούν να προχωρήσουν όλες οι σχετικές παρεμβάσεις για απελευθέρωση του συστήματος και παραμένει άγνωστο το εάν θα αξιώσουν τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».

Κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει πως η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί μια υπόσχεση για το χρέος που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να το θεωρήσει βιώσιμο και θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εάν αυτή η δέσμευση δεν δοθεί τότε η συζήτηση δεν θα έχει ομαλή εξέλιξη.

http://mignatiou.com/2017/02/ntaiselmploum-pros-to-simferon-olon-i-egkeri-oloklirosi-tis-axiologisis/

http://mignatiou.com/2017/02/charistiki-voli-stin-kivernisi-tsipra-i-danistes-apetoun-metra-2-tou-aep/

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: