Επηρεάζουν οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας το Κυπριακό, παραδέχεται ο Άιντα: Τα μάτια στα Ίμια




Τοιυ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι εξελίξεις στα ελλαδοτουρκικά και τις προκλήσεις της Άγκυρας αναμένεται ότι θα επηρεάσουν το Κυπριακό, όπως προκύπτει και από τοποθετήσεις του κ. Έσπεν Άιντα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι για την Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχουν και άλλα θέματα εκτός του Κυπριακού στις ατζέντες τους, τα οποία, όπως είπε, θα επηρεάσουν τον τρόπο που σκέφτονται στο πρόβλημα της Κύπρου.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτή την μεγάλη εικόνα και πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού, είπε.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις, συνέχισε, αντιμετωπίζουν τη λύση του Κυπριακού ως κάτι θετικό και επιθυμούν να επιλυθεί, ωστόσο, πρόσθεσε, το πώς θα επιλυθεί είναι κάτι που εξακολουθούμε να προσπαθούμε να μάθουμε. Έσπευσε να αναφέρει πως πρόσφατα, ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την στήριξή του προς τους ηγέτες και τις συνομιλίες καθώς και στον ΟΗΕ και τόνισε τη σημασία αυτής της εξέλιξης, λέγοντας ότι ήταν μια ισχυρή δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί δεν υπάρχουν τον τελευταίο καιρό τόσο ισχυρές δηλώσεις, κάτι που πρέπει να εκτιμήσουμε, όπως ανέφερε.

Παρέπεμψε στη «Συμφωνία του Δείπνου»
O Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις της Κυβέρνησης σε αναφορές του στο θέμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, είπε ότι υπάρχει η δήλωση της 1ης Δεκεμβρίου και η δήλωση μετά από τη διάσκεψη που περιγράφουν το ζήτημα.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι ήμασταν όλοι εκεί και αναφερόμαστε στην ίδια συνάντηση.

“Εχω την εντύπωση ότι κάποιοι θεωρούσαν ότι θα ήταν δυνατόν να επιλυθούν τόσο δύσκολα ζητήματα του Κυπριακού μέσα σε δύο μέρες. Φυσικά και όχι” είπε, και σημείωσε ότι στη διάσκεψη αποφασίστηκε η συνάντηση – εντός μιας εβδομάδας – μιας ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου. Χαρακτήρισε τη συνάντηση εκείνη ως πλήρως επιτυχημένη υπό την έννοια ότι προχώρησε όπως είχε αποφασιστεί. Φυσικά, είπε ο κ. Άιντα, αυτό διασυνδέεται με σειρά από άλλα θέματα και `τώρα βρισκόμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες στην Κύπρο”.

Η Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε, συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά πρόσθεσε ότι η επόμενη συνάντηση θα συγκληθεί όταν ο χρόνος είναι ώριμος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρουσιάζει μια αισιόδοξη εικόνα για τις συνομιλίες και σε ερώτηση αν δεν βλέπει εμπόδια, ο κ. Άιντα είπε, ότι δεν προσπαθεί να είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά να περιγράψει το τι συμβαίνει.

Είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τόσο για σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης τόσο για την παρουσίαση χαρτών και έτσι και έγινε, λέγοντας ότι η διάσκεψη ήταν αναγκαία προκειμένου να ανοίξουμε το έκτο κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Άιντα: Η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες πολύ αποτελεσματικά ανέφερε ο κ. Άιντα και πρόσθεσε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να στηρίξουν μια κοινά αποδεκτή λύση.

“Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει” σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εντύπωση ήταν πως στη Γενεύη η διαδικασία θα συνεχιζόταν, ο κ. Άιντα είπε ότι αυτό είναι μια παρεξήγηση, λέγοντας ότι τονίστηκε πως η διάσκεψη θα ήταν ανοικτή και χωρίς ημερομηνία λήξης.

`Είναι δύσκολα θέματα και είναι αλληλένδετα. Δεν μπορούν τα θέματα αυτά να συζητηθούν σε πλήρη απομόνωση από τα άλλα. Η ασφάλεια, πχ. έχει τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική διάσταση και ακόμη πρέπει να εργαστούμε πάνω στις εσωτερικές και τις εξωτερικές πτυχές` είπε.

Έτσι, συνέχισε ο κ. Άιντα , στη Διάσκεψη τονίστηκε ότι, παράλληλα, οι ηγέτες θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για θέματα που αφορούν την Κύπρο και την ίδια ώρα θα συνεχίζονται οι διεθνείς διαβουλεύσεις.

“Δεν είναι ανοικτού τέλους με την έννοια ότι μπορούμε να συνεχίζουμε για πάντα”, είπε, προσθέτοντας ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο ήταν σημαντικό να συγκληθεί και ότι “επιτελείται έργο”.

Ο κ. Άιντα είπε ότι η συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Μοντ Πελεράν που ακολούθησε της Διάσκεψης για την Κύπρο ήταν πολύ παραγωγική και ότι είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία.

Ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις προκειμένου να συνεχιστεί η εργασία αυτή.

Στον Χριστοδουλίδη ο Κιντ
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ. Η συνάντηση έγινε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το περασμένο Σάββατο, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είχε συνομιλίες στην Άγκυρα και συζήτησε, μεταξύ άλλων και το Κυπριακό. Συναντήθηκε με Ερντογάν και Γιλντιρίμ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: