Εμμονή των Τούρκων να έχει τον κύριο λόγο η μειοψηφία και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει…




Ξεκάθαρα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά, όχι μόνο για το θέμα που προέκυψε με το αδιέξοδο που προκλήθηκε από την αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες, αλλά και για τις αξιώσεις που εγείρουν, έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στο «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προδήλως ενοχλημένος και από τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από την Άγκυρα και τον κατοχικό ηγέτη. Παράλληλα δίνει απαντήσεις και στο εσωτερικό για τις επικρίσεις που δέχεται για την ακολουθούμενη πολιτική. Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής:

Πρώτο, υποδεικνύει πως η τουρκική πλευρά σκοπίμως διέκοψε τις συνομιλίες ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στην αδιάλλακτη θέση της να διατηρήσει επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα.
Δεύτερο, διαμήνυσε προς Άγκυρα και Ακιντζί πως δεν μπορεί να αξιώνουν την εξίσωση της πλειοψηφούσας κοινότητας με την μειοψηφούσα κοινότητα. «Δεν δικαιολογούνται να εμμένουν ότι ουσιαστικά να έχει τον κύριο λόγο η μειοψηφία και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει», ανέφερε τονίζοντας πως «είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο και πρέπει να το κατανοήσουν».

Τρίτο, στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας τονίζει πως είναι εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή». Προσθέτει, ωστόσο, ότι «για να μπορείς να δεχθείς συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι οι παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά θα κάνει έτσι ώστε η εκ περιτροπής να μην θεωρείται ποτέ ότι θα δημιουργήσει καταστάσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα». Απαντώντας σε υποδείξεις που δέχεται σημειώνει πως «αν κλείσουμε όλα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό, ποιο θα είναι το οποιοδήποτε όπλο που θα μπορεί να αποτελέσει το οποιοδήποτε κίνητρο για να ανταποκριθούν στα θέμα της ασφάλειας».

Ο Πρόεδρος διαμηνύει προς την τουρκική πλευρά πως «είναι αδιανόητο να συζητάς τα τέσσερα κεφάλαια, να έχεις προβεί σε σημαντικές αποδοχές των ανησυχιών τους και την ώρα που θα έπρεπε να αποδείξουν την πολιτική τους βούληση, να έρχονται και να ζητούν εκείνα τα οποία θα πάρουν»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: