Απέφυγε να πάρει θέση για εγγυήσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντάνκαν




Απέφυγε να πάρει θέση επί του θέματος των εγγυήσεων τρίτων χωρών σε μια επανενωμένη Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας σερ Άλαν Ντάνκαν δεχόμενος ευθύ ερώτημα από τη βουλευτή Τερέζα Βίλιερς.

Ο Βρετανός Υφυπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησής του ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιοδήποτε πλαίσιο ασφαλείας συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες.

Σε συζήτηση επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Τρίτης ο σερ Άλαν, που παρέστη μαζί με τον πολιτικό προϊστάμενο του Μπόρις Τζόνσον στη διάσκεψη της Γενεύης, είπε αρχικά ότι η βρετανική κυβέρνηση «καλωσορίζει τη δέσμευση των Κύπριων ηγετών για συνέχιση των συνομιλιών σε πολιτικό επίπεδο τον επόμενο μήνα».

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θέλει να διατηρηθεί η δυναμική που αναπτύχθηκε και είναι έτοιμη να συμβάλει στην ευόδωση των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια η κα Βίλιερς, βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στην περιφέρεια Chipping Barnet του βορείου Λονδίνου, ρώτησε τον σερ Άλαν κατά πόσο συμφωνεί ότι «οι εγγυήσεις τρίτων χωρών δεν πρέπει να έχουν θέση σε μια νέα λύση για την Κύπρο, διότι οι Κύπριοι θα πρέπει να μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους χωρίς την απειλή εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης».

Ο Υπουργός Ευρώπης απάντησε: «Εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν τι είδους μελλοντική διευθέτηση ασφαλείας θέλουν για την επανενωμένη Κύπρο, η οποία θα επιτρέπει σε αμφότερες τις κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς. Επομένως, ως εγγυήτρια δύναμη το Ηνωμένο Βασίλειο παίζει έναν υποστηρικτικό ρόλο και είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε διευθέτηση είναι αποδεκτή από τις δύο κοινότητες».

Ερώτηση απηύθυνε και ο επίσης Συντηρητικός βουλευτής βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους, γνωστός για τον ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου. Ρώτησε τον Υπουργό Ευρώπης εάν συμφωνεί με την άποψη των Βρετανών βουλευτών της διακομματικής ομάδας για την Κύπρο που επισκέφθηκαν το νησί την περασμένη εβδομάδα ότι «η καλύτερη ελπίδα για λύση είναι η αφοσίωση και το θάρρος των Κύπριων ηγετών να διαπραγματεύονται ελεύθερα και η συνειδητοποίηση από τις κοινότητες ότι το στάτους κβο της διαιρεμένης Κύπρου δεν είναι βιώσιμο». Ο κ. Μπάρους συμπλήρωσε στο ερώτημά του ότι αυτό πρέπει να το κατανοήσει και η Τουρκία ως προς το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης συμφώνησε με τον βουλευτή, λέγοντας ότι «όλοι επικροτούμε την καλή πίστη και την αφοσίωση των δύο ηγετών που εργάζονται άοκνα για μια λύση».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα «συστατικά» που είναι απαραίτητα για τη λύση, όπως η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας και ασφαλώς τα επιτυχημένα δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες.

Ο σερ Άλαν ρωτήθηκε επίσης από τον βουλευτή του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP Τζιμ Σάνον κατά πόσο θα μπορούσε η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία να λειτουργήσει ως υπόδειγμα πολιτικής διαδικασίας λύσης στην Κύπρο.

Η απάντησή του ήταν ότι η Κύπρος είναι διαφορετική περίπτωση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα τα διδάγματα από την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία να ληφθούν υπόψη και να βοηθήσουν στην πρόοδο που θα ήθελε να δει η βρετανική κυβέρνηση στην Κύπρο.

Τέλος, ο Υπουργός Ευρώπης ρωτήθηκε από τον σκιώδη Υφυπουργό Εξωτερικών των Εργατικών Καλίντ Μαχμούντ κατά πόσο έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα ώστε να μην υπάρξουν αθέμιτες παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων στη διαδικασία λύσης, «όπως η διαρροή εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών από χάκερς προς φιλορωσική κυπριακή εφημερίδα» στο παρελθόν.

Ο σερ Άλαν απάντησε εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την ελπίδα ότι όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 21/02/2017 15:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: