Αναστασιάδης και Ακιντζί θα προσπαθήσουν να καθορίσουν ατζέντα και επόμενα βήματα




Του Κώστα Βενιζέλου

Ξεκαθάρισμα του τοπίου στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αναμένεται να γίνει σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία θα υποδείξει προς την τουρκική πλευρά πως η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς τα εμπόδια και τους όρους που θέτει η Άγκυρα. Ειδικότερα από πλευράς της Λευκωσίας υποδεικνύεται πως αξιώσεις που εγείρονται με στόχο να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί της Άγκυρας, όπως το θέμα με την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. για Τούρκους πολίτες εντός της Κύπρου, συνιστούν τροχοπέδη στις προσπάθειες για λύση.

Χωρίς αυτό να διατυπώνεται ευθέως, η τουρκική πλευρά θέτει λίγο-πολύ ως προϋπόθεση και προτεραιότητα της το θέμα με τις τέσσερις ελευθερίες και εξαρτά από αυτό τα επόμενα βήματα. Διαφάνηκε, πάντως, από την προχθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ότι υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και στα διαδικαστικά, που ενίοτε στο Κυπριακό αγγίζουν και την ουσία του προβλήματος.

Χθες, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, ενόψει της σημερινής συνάντησης των Αναστασιάδη και Ακιντζί προσπάθησε να προετοιμάσει το έδαφος και να διαμορφώσει εικόνα για τις προθέσεις των εμπλεκομένων.

Κατά τη συνάντηση του υποδείχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να αποφεύγει τις πολλές δημόσιες τοποθετήσεις και την προσπάθεια της δημιουργίας εντυπώσεων. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστήριξε, πάντως, ότι η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού και πως η θέση της αυτή δεν επηρεάζεται από το δημοψήφισμα και τις εσωτερικές διεργασίες στη χώρα. Εκτίμηση που δεν βρίσκει σύμφωνη τη Λευκωσία, η οποία ζητά πράξεις από την Άγκυρα.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, ο οποίος θα μεταβεί μετά τη Λευκωσία στην Αθήνα και ενδεχομένως και στην Άγκυρα, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι η διάσκεψη, θα συνεχιστεί όταν οι συνθήκες είναι ώριμες. Ερωτηθείς εάν βλέπει να γίνεται πάρε-δώσε τώρα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, είπε ότι πιθανόν να μη βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Σε δηλώσεις του εξάλλου μετά τη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν είναι ανοικτού τέλους με την έννοια ότι μπορούμε να συνεχίζουμε για πάντα.

Η Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε, συνεχίζεται, και όλα τα κεφάλαια είναι ανοικτά, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Υπάρχουν ωστόσο, ανέφερε, εκκρεμή ζητήματα και όλα τα κεφάλαια θα συζητηθούν με έναν αλληλένδετο τρόπο. Όλοι κατανοούν, είπε, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυναμική αυτή γιατί το μομέντουμ δεν θα είναι για πάντα εδώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: