Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής – κατοχής: Το περιουσιακό μέρος του σκληρού πυρήνα του




“Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί αντιλήφθηκαν ότι δε θα είχε νόημα μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, από τη στιγμή που οι συνομιλίες σε Μοντ Πελεράν και Γενεύη απέτυχαν”, αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

“Και απέτυχαν λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας που συνεχίζεται προκλητικά σε καθημερινή βάση.

“Η συμφωνία όμως για συζήτηση – που μπορεί να καταλήξει και σε διασύνδεση όλων των κεφαλαίων – αποτελεί μία ακόμη υποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη.
Υπενθυμίζουμε ότι, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωνε προ εβδομάδων ότι, αποτελεί τουρκική επιδίωξη η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και όμως αποδείχτηκε ότι, χθες αποδέχτηκε και αυτήν την τουρκική επιθυμία.

“Από την πρώτη στιγμή, είχαμε τονίσει ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν – και είναι επικίνδυνο αυτό – σ` ένα μεγάλο ανατολίτικο παζάρι. Έφτασε η στιγμή που, δυστυχώς, το βλέπουμε μπροστά μας. Η πρότασή μας είναι να συζητηθούν μόνο τα θέματα που έως τώρα δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς, όπως το περιουσιακό και το εδαφικό. Είναι τα κεφάλαια στα οποία λογικά πρέπει να “δώσει” η τουρκική πλευρά. Τη δεδομένη ώρα, η απόφαση για “εφ´ όλης της ύλης” συζήτηση των κεφαλαίων, μόνο τους Τούρκους εξυπηρετεί.

“Ειδικά για ότι αφορά το περιουσιακό επαναλαμβάνουμε ότι, η ουσία του κεφαλαίου αυτού είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των προσφυγών για επιστροφή στις εστίες και περιουσίες τους. Το “περιουσιακό” είναι μέρος του σκληρού πυρήνα του Κυπριακού, αν επιμένουμε ότι, είναι θέμα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να συνεχίζεται το ροκάνισμα του χρόνου και να καθυστερεί η συζήτηση του κεφαλαίου αυτού κατά απαίτηση των Τούρκων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/01/2017 12:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: