Το χάνει το παιγνίδι η Αμερική; Πριν ορκιστεί ο Τραμπ ήδη τα έχει βάλει με όλο τον κόσμο…




Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΛΑΒΙΝΗΣ 

Λίγο πριν ορκιστεί πρόεδρος στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε με τις δηλώσεις του να διασφαλίσει την πανηγυρική επανεκλογή της Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Ως γνωστόν, σε αντίθεση με εμάς, οι Γερμανοί δεν πειραματίζονται όταν ψηφίζουν. Και δεν πρόκειται να πειραματιστούν ούτε αυτήν τη φορά. Ιδίως τώρα που χρειάζεται στο τιμόνι της χώρας (και της Ευρώπης, ας μη γελιόμαστε) μια δοκιμασμένη ηγέτιδα στις τρικυμίες. Είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο που σηκώνει κύματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Δεν πιστεύω πως το αντιλαμβάνεται, και σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω ότι τον νοιάζει κιόλας, πλην όμως ο Τραμπ προέβη τις προάλλες σε μια εχθρική κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωση, όπως δεν το έχει πράξει ποτέ κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία μέχρι τώρα. Διότι το να επιχαίρει απρόκλητα γιατί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, και όχι οποιοδήποτε, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ενωση, συνιστά μια εχθρική δήλωση κατά της Ενωσης, η οποία, αν δεν προκαλούσε τέτοιο σοκ στην Ευρώπη, σε σημείο που να διερωτάται κανείς αν άκουσε καλά, θα δικαιολογούσε και την πιο ακραία διπλωματική αντίδραση.

Κάποιος εκεί στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να θυμίσει στον νέο Αμερικανό πρόεδρο πως την επομένη του Β’ ΠΠ οι ΗΠΑ επέβαλαν ένα σύστημα ουδέτερων κανόνων στην παγκόσμια αγορά, όπου ο ανταγωνιστικότερος κερδίζει. Αυτό ακριβώς συνέβη τότε, όταν οι ΗΠΑ ήταν μακράν η ανταγωνιστικότερη οικονομία στον κόσμο. Και αυτό κράτησε καιρό. Με τον καιρό, όμως, οι ΗΠΑ απώλεσαν την ανταγωνιστικότητά τους και, μοιραία, έχασαν το παιχνίδι των αγορών που οι ίδιες άνοιξαν. Και τώρα θέλουν να τις ξανακλείσουν. Εδώ και καιρό, πράγματι, οι ΗΠΑ βλέπουν την πλάτη της ΕΕ των «28» στο διασυνοριακό εμπόριο, τόσο ως εισαγωγέας αγαθών και υπηρεσιών όσο και ως εξαγωγέας. Και ήδη και της Κίνας για το εμπόριο των αγαθών.

Πρόεδρε, έχω να σου συστήσω να δεις μια παλιά, καλή αμερικανική ταινία: «Με τα λεφτά των άλλων», στην οποία ο Ντάνι ντε Βίτο είπε το μυθικό: «Μπορεί ν’ αλλάξεις τους κανόνες του παιγνιδιού, μα δεν θα καταφέρεις να σταματήσεις το παιχνίδι». Και το παιχνίδι θα το ξανακερδίσεις αν μπεις στο γήπεδο και ματώσεις, πρόεδρε. Οχι αλλάζοντας τους κανόνες. Δεν σου φταίνε οι κανόνες, η ομάδα σου σου φταίει.

  • Aν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: