Παραμένουν σημαντικές διαφορές σε όλες τις πτυχές, δυσκολεύοντας τις συζητήσεις στη Γενεύη




Με ένα μεγάλο φορτίο διαφωνιών θα προσέλθουν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό, στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Με αυτά τα δεδομένα στη νέα φάση των συζητήσεων η διαδικασία θα κουβαλά βαρίδια που ενδεχομένως θα εμποδίσουν την προοπτική επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια παραμονής τους στη Γενεύη. Από τις συζητήσεις που αρχίζουν από σήμερα σε διάφορα επίπεδα στη Λευκωσία ( ηγέτες και διαπραγματευτές) και σε Αθήνα (τεχνοκράτες για την Ασφάλεια Ελλάδος και Τουρκίας) θα διαφανεί εάν υπάρχει διάθεση για αλλαγή στάση από την τουρκική πλευρά.

Σημαντική για τις εξελίξεις κρίνεται και η συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με το νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από μια συνολική αξιολόγηση που έγινε από την ε/κ πλευρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, διαπιστώνονται σοβαρές διαφωνίες σε όλες τις πτυχές.

Στα θέματα της Διακυβέρνησης παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της εκ περιτροπής προεδρίας και εκείνο που αφορούν τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Στο Περιουσιακό παραμένουν σημαντικές διαφορές καθώς πολλά και ουσιαστικά δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει. Το ίδιο ισχύει και για την Οικονομία.

Στο Εδαφικό αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσίαση των χαρτών στις 11 Ιανουαρίου στην Γενεύη. Τα ποσοστά θα κινηθούν γύρω στο 28,7%, θα έχει σημασία, όμως, οι περιοχές που θα επιστραφούν. Ανοικτό παραμένει το θέμα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη, που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου αλλά γενικά της σύνθεσης της. Παράλληλα, η προσοχή είναι επικεντρωμένη στη στάση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Ασφάλειας.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, αναφορικά με τη δικαστική εξουσία, η ελληνοκυπριακή πλευρά με μετά την αλλαγή της θέσης της για επίλυση διαφορών με κλήρωση( στους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών), προβληματίζεται μεταξύ δυο ενδεχόμενων: Είτε να επανέλθει στο θέμα του ξένου δικαστή που δεν θα είναι πάντα ο ίδιος και θα ορίζεται από το Διεθνές Δικαστήριο, όταν και όποτε προκύπτει διαφορά, είτε ο Κύπριος δικαστής που θα ετοιμάζει το προσχέδιο της απόφασης να μην λαμβάνει μέρος στη ψηφοφορία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: