Μία δικαστής στάθηκε μπροστά στον Ντ. Τράμπ: Στον αέρα οι απελάσεις, διαδηλώσεις παντού




Ανατροπή στην πολιτική των απελάσεων και της άρνησης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, η πολιτική που εισήγαγε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή.

Συγκεκριμένα: Μία ομοσπονδιακή δικαστής «φρέναρε» τις απελάσεις όσων έφτασαν στις ΗΠΑ με έγκυρη βίζα, αλλά κρατήθηκαν κατά την είσοδό τους στη χώρα, μετά από το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εντολή να σταματήσει η υποδοχή ταξιδιωτών από επτά χώρες που είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές. Η δικαστική αναστολή μπλοκάρει μόνο εν μέρει το διάταγμα στο σύνολό του, καθώς η δικαστής δεν έβγαλε ετυμηγορία για τη συνταγματικότητά του. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τη νέα διοίκηση στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, στο Ο’Χάρε του Σικάγου, στο Ντάλας και σε άλλες μεγαλουπόλεις, μόλις έγινε γνωστό ότι οι υπάλληλοι της μεταναστευτικής υπηρεσίας απαγόρεψαν την είσοδο σε πολλούς πολίτες αυτών των χωρών, μόλις αποβιβάστηκαν από τις πτήσεις τους, θέτοντάς τους υπό κράτηση. Οι χώρες που κατονομάζονται στο προεδρικό διάταγμα είναι το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη.

Η μεγάλη οργάνωση προστασίας των ατομικών ελευθεριών American Civil Liberties Union (ACLU) έστειλε εκατοντάδες δικηγόρους σε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις νομικές τους υπηρεσίες σε άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση.

Η δικαστής Αν Ντόνελι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν διέταξε κατεπείγουσα αναστολή, μπλοκάροντας την απέλαση όποιου ατόμου κρατείται σε αεροδρόμιο σε όλη τη χώρα. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν είναι μία πλήρη ευκαιρία να το σκεφτεί αυτό», είπε η δικαστής.

Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και άλλες οργανώσεις είχαν καταθέσει την αγωγή το Σάββατο, ενάντια στην κράτηση δύο Ιρακινών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης μετά από την υπογραφή του διατάγματος του Τραμπ. Σε αυτή αργότερα προστέθηκαν δύο ακόμη ενάγοντες, αμφότεροι με έγκυρη πράσινη κάρτα. Ομως, η απόφαση της Ντόνελι επεκτάθηκε σε όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το ΑΠΕ-ΚΥΠΕ και το πρακτορείο Reuters ανάμεσα στους ενάγοντες ήταν δύο Ιρακινοί πρόσφυγες, που πέρασαν ώρες υπό κράτηση στο JFK. Ηταν ο Χαμίντ Καλίντ Ντάργουις, που έχει εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση για μία δεκαετία και τον Χαϊντέρ Σαμίρ Αμπντουλκαλίκ Αλσαουί, ο οποίος έφτασε στη χώρα όπου βρίσκεται ήδη η σύζυγός του.

Η Ντόνελι αποφάσισε ότι οι απελάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ανεπανόρθωτη βλάβη» στους ενάγοντες, αν τους έστελναν πίσω στις χώρες στις οποίες είχαν δεχθεί απειλές. Επίσης σημείωσε ότι οι ενάγοντες είχαν βίζα και ήδη είχε εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ, μία χώρα στην οποία θα έμπαιναν χωρίς πρόβλημα μόλις δύο ημέρες νωρίτερα.

Attorney Shawn Natloov (R) looks at Mehdi Radgoudarzi's passport (C) next to his daughter Niloofar (L) and wife Susan (R) after Radgoudarzi was detained for five hours upon his arrival from Tehran, Iran at San Francisco's SFO International Airport as a result of the new immigration executive order by US President Donald Trump in San Francisco, California, USA, 28 January 2017. US federal judge issued an emergency stay for visa holders and refugees that have been detained at airports following US President Donald Trump's executive order, halting all refugee entry for 120 days and for 90 days banning entry from seven countries: Iran, Iraq, Libya, Somalia, Sudan, Syria and Yemen. EPA, PETER DASILVA
Attorney Shawn Natloov (R) looks at Mehdi Radgoudarzi’s passport (C) next to his daughter Niloofar (L) and wife Susan (R) after Radgoudarzi was detained for five hours upon his arrival from Tehran, Iran at San Francisco’s SFO International Airport as a result of the new immigration executive order by US President Donald Trump in San Francisco, California, USA, 28 January 2017. US federal judge issued an emergency stay for visa holders and refugees that have been detained at airports following US President Donald Trump’s executive order, halting all refugee entry for 120 days and for 90 days banning entry from seven countries: Iran, Iraq, Libya, Somalia, Sudan, Syria and Yemen. EPA, PETER DASILVA

«Προφανώς η δικαστής αντιλαμβάνεται τη σημασία της εκτελεστικής διαταγής και του αντίκτυπου που έχει σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε στον Guardian ο Αντονι Ρομέρο, επικεφαλής της ACLU.

Η αναστολή θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου, ανέφερε η δικαστής, θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει ανθρώπους με κάθε είδους έγκυρη βίζα και πράσινη κάρτα.

Ομως, έχει επηρεάζει μόνο εκείνους που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος- δηλαδή εκείνους που ήταν σε πτήση ή είχαν προσγειωθεί όταν ο Τραμπ υπέγραψε τη διαταγή, όπως εξήγησε ο Ρομέρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, τουλάχιστον 100-200 άνθρωποι κρατούνται σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, αν και όπως είπε ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Παράλληλα, οι δικηγόροι των εναγόντων και ακτιβιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για εκείνους που πήραν την αναστολή, καθώς υποθέτουν ότι μπορεί να μείνουν σε μεταναστευτικά κέντρα κράτησης μέχρι την ακρόαση, που θα γίνει σε τρεις εβδομάδες.

Πάντως ο Μπράιαν Τσέσκι, συνιδρυτής της Airbnb, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η εταιρεία του θα στεγάσει δωρεάν πρόσφυγες και όσους δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στις ΗΠΑ, καλώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί του.

Η δικαστής Ντόνελι πρότεινε στους δικηγόρους να επιστρέψουν στο δικαστήριο, αν οι ταξιδιώτες τοποθετηθούν σε κέντρα κράτησης και δεν αφεθούν ελεύθεροι.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ

Στο μεταξύ χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Σταθμό 4 του Αεροδρομίου Κένεντι της Νέας Υόρκης, φωνάζοντας συνθήματα κατά τους Τραμπ και της απόφασής του. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλές δεκάδες ταξί, τα οποία αρνούνταν να παραλάβουν πελάτες, δημιουργώντας χάος. Αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση εκ μέρους του συνδέσμου ιδιοκτητών ταξί, που εκπροσωπεί 10.000 επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους μουσουλμάνοι, στην οποία καταδικάζεται το μέτρο και η πολιτική των διακρίσεων.

Η Αρχή Λιμένων και Αεροδρομίων Νέας Υόρκης απαγόρευσε στους διαδηλωτές τη χρήση του υπέργειου σιδηροδρόμου που συνδέει τους 8 σταθμούς του αεροδρομίου Κένεντι, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κυβερνήτη της πολιτείας Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ο οποίος εξέδωσε διάταγμα, καλώντας την Αρχή να ακυρώσει την απόφαση και να εξυπηρετήσει τους διαδηλωτές.

«Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχει δοθεί στους ανθρώπους αυτής της χώρας είναι το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας», δήλωσε ο κυβερνήτης Κουόμο, που διέταξε την πολιτειακή αστυνομία να φροντίσει για την ασφάλεια των διαδηλωτών.

«Η φωνή του λαού της Νέας Υόρκης θα ακουστεί», αναφέρει.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, τονίζει ότι «ποτέ δεν σκέφθηκα ότι θα έβλεπα τη μέρα που πρόσφυγες οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει χώρες κατεστραμμένες από πολέμους σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, θα εκδιώκονταν στο κατώφλι μας. Είμαστε έθνος γεφυρών κι όχι τειχών…».

Αναφέρει ότι έχει δώσει εντολή στις πολιτειακές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης νομικές επιλογές για βοήθεια προς όλους όσους κρατούνται σε αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ο Ελληνομερικανός πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης ανακοίνωσε ότι καταθέτει νομοσχέδιο στη Γερουσία της Νέας Υόρκης με το οποίο θα απαγορεύεται στην Αρχή Λιμένων και Αεροδρομίων να χρησιμοποιεί οποιουσδήποτε από τους πόρους της για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.

Αυτό θα αφορά στη διάθεση προσωπικού υποστήριξης, χρήση χώρων των αεροδρομίων και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κλιματισμού στους χώρους κράτησης που χρησιμοποιεί η Μεταναστευτική Υπηρεσία εντός των αεροδρομίων.

«Το προεδρικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ είναι όσο αντιαμερικανικό μπορεί να είναι και επαφίεται στον καθένα μας να λάβουμε κάθε μέσο που είναι στη διάθεσή μας και να αντισταθούμε με νόμιμα μέσα», αναφέρει ο ομογενής πολιτικών, γιος μεταναστών από τα Καλάβρυτα.

«Η πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν πρέπει να ξοδέψει ούτε σεντ προς υποστήριξη αυτού του αντισυνταγματικού μέτρου και θα παλέψω για να μην συμβεί», είπε ο Μιχάλης Γιάνναρης.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: