Συμμαχία Πολιτών: Ο Αναστασιάδης να μην αποδεχτεί πενταμερή με όλα τα θέματα ανοικτά




“Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο. Η ΕΕ θα έπρεπε να ήταν συμμέτοχος σε μια διάσκεψη που αφορά ένα κράτος μέλος της”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών.

“Ο ΠτΔ οφείλει να διορθώσει το ολέθριο του λάθος του να αποδεχτεί την πενταμερή με ατζέντα όλα τα ανοικτά θέματα.

“Η ετοιμότητα της ΕΕ για συμμετοχή της στη Διάσκεψη της Γενεύης αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά ασφαλώς δεν είναι αρκετό. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο. Η ΕΕ θα έπρεπε να ήταν συμμέτοχος σε μια διάσκεψη που αφορά ένα κράτος μέλος της. Ο ρόλος της Ε.Ε θα πρέπει να είναι και ενεργός και ουσιαστικός. Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι η επίτευξη μια άδικης λύσης στην Κύπρο, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου ενθαρρύνοντας και άλλες μειονότητες να διατυπώσουν ανάλογες διεκδικήσεις εναντίον άλλων κρατών μελών της Ένωσης.

“Ταυτόχρονα η αναφορά «ότι η Κύπρος θα παραμείνει μέλος της Ένωσης και μετά τη λύση» δεν είναι καθόλου τυχαία και αθώα. Η αναφορά γίνεται στo γεωγραφικό προσδιορισμό του νησιού και όχι στο κράτος. Η Συμμαχία Πολιτών έχει αναδείξει πολλές φορές αυτή τη θέση και το επαναλαμβάνει και σήμερα. Η συμμετοχή σε ένα διεθνή οργανισμό ενός νέου κράτους δεν διασφαλίζει τη μετεξέλιξη του.

“Τέλος και πλέον σημαντικό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει άμεσα να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλίσει την επίσημη παρουσία και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και των 5 μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, στη Διάσκεψη της Γενεύης. Μένει βέβαια ανοικτή η ατζέντα της διάσκεψης όπου τόσο η Τουρκική πλευρά όσο και τα ΗΕ μέσω του κ. Έιντε δήλωσαν ότι θα καταπιαστεί με όλα τα ανοικτά ζητήματα θέση που αποτελεί πάγια Τουρκική απαίτηση. Ο ΠτΔ οφείλει να διορθώσει το ολέθριο του λάθος του να αποδεχτεί την πενταμερή με ατζέντα όλα τα ανοικτά θέματα, αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: