Πως έφτασε ο Άμρι στην Ιταλία, είχε συνεργούς; Πολλά ερωτήματα για επίθεση στο Βερολίνο




Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό γιατί έβαλε τέλος στη φυγή του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο, η Ιταλία διερωτάται σήμερα για ποιον λόγο κατέφυγε στα βόρεια προάστια του Μιλάνου ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη.

Προφανώς, δεν φτάνει κανείς κατά τύχη στο Σέστο Σαν Τζοβάνι, μια πρώην εργατική συνοικία 80.000 κατοίκων, όπου σκοτώθηκε ο Άνις Άμρι αφού άνοιξε πυρ εναντίον δύο Ιταλών αστυνομικών σε έναν έλεγχο ρουτίνας.

Εκτός των άλλων στην περιοχή αυτή, που είναι συγκοινωνιακός κόμβος, η παρουσία της αστυνομίας είναι πάντα έντονη.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός στον οποίο εντόπισαν οι αστυνομικοί τον Άμρι, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, είναι επίσης το τέρμα μιας γραμμής του μετρό και αφετηρία πολλών λεωφορείων με τα οποία μετακινούνται καθημερινά πολλοί αλλοδαποί. Πούλμαν αναχωρούν από εκεί για την Ισπανία, το Μαρόκο, την Αλβανία ή τη νότια Ιταλία. Στους αστυνομικούς που του ζήτησαν τα χαρτιά του ο νεαρός Τυνήσιος είπε ότι δεν τα είχε μαζί του και ισχυρίστηκε ότι ήταν Καλαβρέζος.

“Οι καραμπινιέροι με ελέγχουν καθημερινά εδώ, μόλις κατεβαίνω από το λεωφορείο”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αζίζ, ένας νεαρός Μαροκινός. “Και μόλις πέσει η νύχτα η περιοχή ερημώνει, έτσι εξηγείται γιατί ένας άνθρωπος μόνος του εντοπίζεται αμέσως από τις περιπόλους”, συνέχισε.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Μιλάνου, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα La Stampa, ο Άνις Άμρι έφτασε στην Ιταλία με τρένο από το Σαμπερί της Γαλλίας. Πέρασε τρεις ώρες στο Τορίνο, όπου οι αστυνομικοί ελέγχουν τώρα όλα τα βίντεο από το κύκλωμα παρακολούθησης για να ανακαλύψουν αν ήρθε σε επαφή με κάποιον. Στις εικόνες που έχουν αναλύσει μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να τηλεφωνεί ποτέ σε κανέναν.

Φεύγοντας από το Τορίνο, κατευθύνθηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου και από εκεί στο Σέστο Σαν Τζοβάνι. Για να συναντήσει τα μέλη κάποιου δικτύου; Για να βρει πλαστά χαρτιά ώστε να φύγει από την Ευρώπη; Για να πάρει εκδίκηση για τα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε φυλακισμένος στη Σικελία επειδή πυρπόλησε ένα σχολείο το 2011; Άγνωστο. Προς το παρόν, οι αρχές κάνουν μόνο υποθέσεις, σημειώνοντας όμως ότι το Σέστο Σαν Τζοβάνι, το αποκαλούμενο κάποτε “ιταλικό Στάλινγκραντ” λόγω της ισχυρής παρουσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος εκεί, είναι πλέον μια πολυπολιτισμική πόλη με σημαντική μουσουλμανική κοινότητα.

Είχε άραγε ραντεβού με κάποιον σύνδεσμό του; Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μιλάνου, Αντόνιο Ντε Ιέσου, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι ο Άνις Άμρι “δεν είχε καμία σχέση με το τζαμί του Σέστο”.

Στην Ιταλία οι αρχές έχουν κάνει έρευνες για τα δίκτυα των “συμπαθούντων” των τζιχαντιστών. Διαπιστώθηκε ότι μόλις λίγες δεκάδες Ιταλοί έφυγαν για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία ή το Ιράκ. Μολονότι τα προπαγανδιστικά βίντεο του ΙΚ εξαπέλυαν απειλές εναντίον της Ρώμης, δεν έχει σημειωθεί καμία τζιχαντιστική επίθεση στη χώρα. Αρκετοί Ιταλοί όμως έχουν σκοτωθεί σε τέτοιες επιθέσεις στο εξωτερικό, όπως στο Παρίσι ή στο Μπαγκλαντές. Η σορός της Φαμπρίτσια Ντι Λορέντσο, 31 ετών, που σκοτώθηκε στο Βερολίνο, αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα με ειδική πτήση από τη Γερμανία στη Ρώμη.

Οι γερμανικές αρχές αναζητούν συνεργούς του Άμρι

Οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους για την επίθεση που σημειώθηκε στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας, αναζητώντας τυχόν συνεργούς του νεαρού Τυνήσιου Άνις Άμρι, που ίσως να τον βοήθησαν να φτάσει στην Ιταλία, παρά το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές όλων των χωρών που τον καταδίωκαν.

“Ο τρομοκρατικός κίνδυνος παραμένει”, προειδοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

“Για εμάς, τώρα, είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνίσουμε αν κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση” της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά “και κατά τη διαφυγή του υπόπτου, υπήρξε κάποιο υποστηρικτικό δίκτυο, κάποιο δίκτυο αρωγής, συνεργών ή προσώπων” δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας Πέτερ Φρανκ. Όπως εξήγησε, οι αρχές θα επιχειρήσουν αρχικά να εξακριβώσουν τη διαδρομή που ακολούθησε ο Άνις Άμρι από το Βερολίνο μέχρι το Μιλάνο.

“Πώς μπόρεσε να φτάσει στην Ιταλία από το Βερολίνο;” διερωτάται σήμερα και η εφημερίδα Bild, εκφράζοντας την έκπληξή της γιατί διέφυγε κάτω από τη μύτη των αστυνομικών πολλών χωρών.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, ο 24χρονος πέρασε από τη Γαλλία για να πάει στο Μιλάνο, όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ιταλούς αστυνομικούς κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, όταν εκείνοι επιχείρησαν να τον ελέγξουν.

Στο σακίδιό του βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου που αποδεικνύει ότι επιβιβάστηκε στο Σαμπερί, στην ανατολική Γαλλία, και πέρασε από το Τορίνο για να φτάσει τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στο Μιλάνο, ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Γαλλία η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας κάνει εντατικές έρευνες για να εξιχνιαστεί αν πράγματι «ο τρομοκράτης αυτός μπόρεσε να περάσει από την επικράτειά μας» και συγκεκριμένα από το Σαμπερί, υπογράμμισε ο Ζαν-Μαρκ Φαλκόν, ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης της γαλλικής αστυνομίας (DGPN) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Η γερμανική αστυνομία θέλει επίσης να εξακριβώσει αν το όπλο που χρησιμοποίησε ο Άμρι στο Μιλάνο ήταν το ίδιο με εκείνο με το οποίο σκότωσε έναν Πολωνό οδηγό την Δευτέρα στο Βερολίνο. Με το φορτηγό αυτού του Πολωνού ο Άμρι εξαπέλυσε κατόπιν την επίθεσή του στη χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας άλλους 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 50.

Ο Χόλγκερ Μινχ, ο επικεφαλής της γερμανικής δικαστικής αστυνομίας, διαβεβαίωσε ότι “εκατοντάδες” αστυνομικοί θα συνεχίσουν τις έρευνες κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Προτεραιότητα των αρχών είναι επίσης να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη που εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη μετά την επίθεση αυτή. Η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν εξονυχιστικά όλες οι πλευρές της υπόθεσης και θα εξακριβωθεί “τι θα πρέπει να αλλάξει στο οπλοστάσιο των μέτρων που διαθέτει το κράτος”. Αυτό αφορά όχι μόνο τη βελτίωση των μέτρων παρακολούθησης των προσώπων που πιστεύεται ότι είναι επικίνδυνα αλλά και την επιτάχυνση της διαδικασίας απέλασης όσων δεν δικαιούνται άσυλο στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της χώρας Γιόαχιμ Γκάουκ, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του κάλεσε τους Γερμανούς “να μην υποκύψουν στον φόβο”. “Ακριβώς σε αυτήν την περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων δεν θα πρέπει να δημιουργούμε περισσότερα χάσματα στην κοινωνία μας” ούτε “να καταδικάζουμε γενικά μια ομάδα ανθρώπων” τόνισε, αναφερόμενος στους πρόσφυγες.

24/12/2016 14:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σέστο Σαν Τζοβάνι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: