Ο Γκρούεφσκι “ανακάλυψε” ξένο δάκτυλο για τα προβλήματά του: Ανατροπή αποτελέσματος;




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Σε ρυθμούς πολιτικής κρίσης εισέρχονται και πάλι τα Σκόπια λίγες μόνον ημέρες μετά τις εκλογές, καθώς η Εφορευτική Επιτροπή έκανε δεκτή την ένσταση που κατέθεσε η αντιπολίτευση για ένα εκλογικό τμήμα, όπου η επανάληψη της ψηφοφορίας πιθανότατα θα ανατρέψει το προβάδισμα του Νίκολα Γκρούεφσκι καθώς τα δυο μεγάλα κόμματα θα βρεθούν να έχουν από 50 έδρες το καθένα.

Ήδη ο Γκρουέφσκι απειλεί ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την απόφαση της Εφορευτικής επιτροπής για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, και στέλνει τους οπαδούς του με προκλητικά συνθήματα να διαδηλώνουν έξω από τα Γραφεία της Εφορευτικής Επιτροπής, ενώ ανακαλύπτει και πάλι ξένο δάκτυλο στα όσα συμβαίνουν στην χώρα του.

Οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE πέταξαν βεγγαλικά και κροτίδες στο κτήριο όπου βρίσκεται η έδρα της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (πρώην κτήριο της εφημερίδας Nova Makedonija, απέναντι από την έδρα της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Σκόπια), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα έντασης και να διακοπεί η συνεδρίαση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο ίδιος ο Γκρούεφκσι επιτέθηκε στις «ξένες πρεσβείες», στις οργανώσεις του «Σόρος» ότι επιχειρουν να αλλοιώσουν την λαϊκή ψήφο και να αρπάξουν τη νίκη από το VMRO-DPMNE

Τα αποτελέσματα των εκλογών της προηγουμένης Κυριακής είχαν δώσει στο κυβερνών VMRO-DPMNE 51 έδρες, στο αντιπολιτευόμενο SDSM 49 έδρες, στο αλβανικό DUI (που συμμετείχε στην κυβέρνηση) 10 έδρες, στο αλβανικό BESA 5 έδρες, στην Συμμαχία για τους Αλβανούς 3 έδρες και στο αλβανικό αντιπολιτευόμενο DEPA 2 εδρες.

Οι έδρες στην Βουλή θα είναι 120 καθώς οι 3 ακόμη που προβλέπονται για την Διασπορά, δεν καλύφθηκαν λόγω μικρής συμμετοχής.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα ο κ. Γκρούεφσκι ήλπιζε ότι θα κατορθώσει να εξασφαλίσει την στήριξη του προηγουμένου εταίρου του Αλί Αχμετι ώστε με τις 10 έδρες του DUI να σχηματίσει κυβέρνηση.

Όμως από τις ενστάσεις που κατέθεσαν τόσο το SDSM όσο και τα αλβανικά κόμματα έγινε δεκτή η ένσταση για εκλογικό κέντρο του Γκόστιβαρ, όπου οριακά με διαφορά ολίγων ψήφων κέρδισε την έδρα το VMRO-DPMNE από το SDSM.

Το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η ψηφοφορία προκαλεί έντονες αντιδράσεις από το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, καθώς οι Αλβανοί ψηφοφόροι δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το πιθανότερο είναι να ψηφίσουν την αντιπολίτευση, στερώντας έτσι από το VMRO-DPMNE την έδρα η οποία θα καταλήξει στο αντιπολιτευόμενο SDSM. Έχοντας τα δυο μεγάλα κόμματα από 50 έδρες, ο κ. Γκρούεφσκι δεν συγκεντρώνει ακόμη και με την στήριξη του DUI την αναγκαία πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ούτε ο Ζοραν Ζαεφ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με τα τρία μικρότερα αλβανικά κόμματα και τότε πλέον θα είναι αναγκαία η σύμπραξη και του DUI και τουλάχιστον ενός ακόμη αλβανικού κόμματος για να σχηματισθεί, μια ούτως η άλλως εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: