Ηγέτης μακράς πνοής ο Αλέξης Τσίπρας ή απλά διαχειριστής όπως οι προηγούμενοι πολιτικοί




Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Το ραντεβού με την ιστορία κάποιων προβεβλημένων πολιτικών είναι βασανιστικά μοναχικό. Είναι η στιγμή, οι στιγμές που πρέπει να αποφασίσεις.

Να αποφασίσεις με ποιούς είσαι, ποιούς υπηρετείς, ποιές οι αξίες σου (?), μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Δεν μετριέσαι με τη σκιά σου κόντρα στον ήλιο το  ηλιοβασίλεμα, μετριέσαι με το σήμερα,αλλά και με τις ιστορικές μνήμες του Λαού σου και με τις παρακαταθήκες γεννεών και με τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων και κυρίως με το μέλλον.

Εκεί αναδεικνύονται και οι ικανότητές σου-οι δυνατότητές σου, εκει αποδεικνύεις αν είσαι ΗΓΕΤΗΣ ή ένας απλός διαχειριστής (όπως εκατοντάδες άλλοι πολιτικοί). Η ζωή φάνηκε γενναιόδωρη στον Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα. Δεν είχαν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί την ευκαιρία-τις ευκαιρίες  να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, τις ικανότητές τους. «Στην φουρτούνα φαίνεται ο Καπετάνιος», στα δύσκολα. Εδώ λοιπόν θα δείξει ο Τσίπρας αν είναι ηγέτης μακράς πνοής ή ένας απλός πολιτικός διαχειριστής.

Τα μεγάλα στοιχήματα:

Ø  Η για πολλοστή φορά ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ Ελλάδα, οφείλει να ανακάμψει.

Ø  Η για πολλοστή φορά απειλούμενη Ελλάδα με συρίκνωση του Εθνικού της χώρου σε Κύπρο/Αιγαίο/Θράκη οφείλει να αντιμετωπίσει νικηφόρα τις ιταμές προκλήσεις.

Ø  Η για πολλοστή φορά εγκαταλειμμένη από «συμμάχους-εταίρους-φίλους» Ελλάδα, οφείλει να στηριχθεί αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις, αδιάφορα αν οι εσωτερικοί εφιάλτες εξακολουθούν με έξωθεν εντολές να παίζουν το βρώμικο πολιτικό παιγνίδι τους.

Μέσα σε 2 μήνες πρέπει:

  • να κλείσει την Β’ αξιολόγηση,
  • να προχωρήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους,
  • να θέσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης (και όχι μεγέθυνσης, όπως κάποιοι ισχυρίζονται) σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό χώρο και κυρίως
  • να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζήσει χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις ως ένα ανεξάρτητο Κράτος (ισότιμο μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.).

Και όλα αυτά με έναν νέο πρόεδρο στις ΗΠΑ, ένα δίδυμο Σόϊμπλε-Μέρκελ (πολιτικούς που εντός του 2017 θα συνταξιοδοτηθούν από τον Γερμανικό λαό), ένα αισχίστου είδους παλιομοδίτικο νεοφιλελεύθερο δίδυμο Τόμσεν-Σόϊμπλε (που δεν αντιλήφθηκαν ακόμα ότι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές έκαναν τον κύκλο ζωής τους), έναν Ερντογάν που έχει προ πολλού απωλέσει όχι μόνον το μέτρο αλλά και τον έλεγχο λόγων και πράξεων.

Ο Ηγέτης αξιοποιεί μεταξύ των άλλων τις ευκαιρίες, μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Αναμένουμε και ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες, που θα ισχυροποιήσουν τη θέση τις χώρας.

Ενδεικτικά:

Απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν (αναθεώρηση συνθήκης Λωζάνης κλπ) μονομερής ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ. Ενημέρωση Κυβερνήσεων και ενεργειακών κολοσσών για τον υποθαλάσσιο πλούτο και δυνατότητες win-win συμφωνιών.

Ενημέρωση στην Ε.Ε και στις ΗΠΑ αναφορικά με το καθεστώς εγγυήσεων που ζητά ο Ερντογάν να ισχύσει για τους Τ/Κ, ότι αντίστοιχες εγγυήσεις  θα μπορούσε να απαιτήσει ο Πούτιν για το περίπου 30% του πληθυσμού της Εσθονίας, αλλά και της Εσθονίας, που είναι Ρώσοι.

Αξιοποίηση του πρόσφατου ψηφίσματος του Σ.Α. του ΟΗΕ, που κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και αναφορά στον εποικισμό του Βόρειου τμήματος της Κύπρου από Τούρκους εποίκους.

Αναγνώριση των Κούρδων της Συρίας και Ιράκ και παροχή δικαιώματος ανοίγματος γραφείων Αντιπροσωπείας τους στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο της Ρωσίας.

Να τεθεί ως άμεση υποχρέωση της απερχόμενης Γερμανικής κυβέρνησης η καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων στην Ελλάδα. Θα μπορούσε μάλιστα και να αναθεωρηθεί το τρέχον μεσοπρόθεμο με την εγγραφή του ποσού των σχετικών απαιτήσεων, ώστε να υποχρεωθεί η γερμανική κυβέρνηση να συζητήσει σε επίπεδο κοινοτικών οργάνων το καίριο αυτό ζήτημα.

Να αποτιμηθεί η ζημία του Ελληνικού δημοσίου λόγω των λαθών του ΔΝΤ και όχι μόνον («πολλαπλασιαστής») και να απαιτηθεί από τους δανειστές η άμεση επιστροφή του ποσού ή να αντιλογισθεί στα οφειλόμενα.

Να ενημερωθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ (με τους κατά δήλωσή του 200 στρατηγούς της προεκλογικής του ομάδας) για τον τζίρο, που η Ελλάδα κάνει και στις Αμερικάνικες εταιρείες οπλικών συστημάτων για εξοπλιστικές δαπάνες (η Ελλάδα στο διάστημα 1974-2010 πλήρωσε 250δις $ εκ των οποίων πλέον του 48% το καρπώθηκαν οι ΗΠΑ και οι εταιρείες τους.Αν μάλιστα η Ελλάδα ακολουθούσε ρυθμούς εξοπλισμών των Ευρωπαικών χωρών που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε δαπανήσει αντί των 250 δις $ μόνον 108,3 δις $ ).

Η φαρέτρα της Ελληνικής πλευράς είναι εξοπλισμένη. Το ερώτημα είναι θα αξιοποιήσουμε, πώς και πότε τα όπλα μας ή θα πάμε άπατοι;

  • Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι Πολιτικός αναλυτής
  • •([email protected])

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: