Αθήνα και Λευκωσία καθόρισαν πλαίσιο κινήσεων ενόψει Γενεύης: Όχι καλά μαντάτα από Τουρκία




Οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου καθόρισαν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ενόψει της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων, που θα αρχίσει στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Σε σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πλαισιωμένοι από τους συνεργάτες τους, τους υπουργούς Εξωτερικών και τους κυβερνητικούς Εκπροσώπους, συζήτησαν τα δεδομένα που διαμορφώνονται και αποφάσισαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν τόσο την ουσία του Κυπριακού όσο και τα διαδικαστικά ζητήματα. Πώς θα κινηθούν;

Πρώτο, ως προς τα Ηνωμένα Έθνη, η σημαντικότερη κίνηση αφορά τη μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιανουαρίου και ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα θέσει ζητήματα που αφορούν τον ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού αλλά και της διαδικασίας (σύνθεση Διάσκεψης). Θα θέσει θέμα ουσιαστικής εμπλοκής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δεύτερο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα έχει επαφές, συναντήσεις ή διά τηλεφώνου, με Ευρωπαίους ομολόγους του και θεσμικούς αξιωματούχους της Ένωσης.

Τρίτο, τόσο ο Πρωθυπουργός Τσίπρας όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχουν τις επόμενες ημέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες ή και συναντήσεις με ηγέτες ξένων χωρών, για να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις και να ζητήσουν στήριξη.

Τέταρτο, θα επιδιωχθεί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ουσιαστικό ρόλο και εμπλοκή στη Γενεύη και όχι απλά να είναι παρόντες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εμπειρογνωμόνων Ελλάδος και Τουρκίας, την περασμένη Τετάρτη στην Άγκυρα, οι συζητήσεις διεξήχθηκαν σε πολύ βαρύ κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις γνωστές της θέσεις για διατήρηση των εγγυήσεων και της παραμονής στρατευμάτων και μετά τη συμφωνία στο Κυπριακό. Νέα συνάντηση των εμπειρογνωμόνων θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: