Άσαντ και Ιράν δεν ήθελαν εκεχειρία στο Χαλέπι: Επαφές Άγκυρας, Τεχεράνης, Μόσχας




Η Τουρκία μιλά με τη Ρωσία και το Ιράν σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι θα κρατήσει η εκεχειρία στο Χαλέπι και ότι θα μπορέσουν να απομακρυνθούν από την πόλη οι άμαχοι και οι αντάρτες, παρά τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης να το αποτρέψει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η εκεχειρία, η οποία συμφωνήθηκε χθες μεταξύ ανταρτών και του συριακού στρατού υπό την αιγίδα της Τουρκίας και της Ρωσίας, θα επέτρεπε την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι ήδη από σήμερα τα ξημερώματα, όμως η επιχείρηση έχει καθυστερήσει.

«Υπήρξε μια συμφωνία χθες και στο πλαίσιο αυτή πρώτο θέμα ήταν η απομάκρυνση των αμάχων (…) Βλέπουμε ότι το καθεστώς και άλλες ομάδες προσπαθούν να το αποτρέψουν», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

«Συνεχίζουμε τις συναντήσεις. Θα μιλήσουμε με τον (Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών (Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ) ξανά σήμερα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη αλλά εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις αναφορές για επιθέσεις στην πόλη.

Εξάλλου ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για τη δημιουργία καταυλισμών προσφύγων στην Τουρκία και τη βόρεια Συρία για να εγκατασταθούν όσοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι.

Άσαντ και Ιράν δεν ήθελαν την εκεχειρία

Η συμφωνία που προβλέπει την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι «ανεστάλη» μετά τις αντιρρήσεις της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε στο AFP ένας αξιωματούχος των ανταρτών και μια πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, κυρίως οι Ιρανοί, «επέβαλαν νέους όρους» στη συμφωνία, ενώ η πηγή που πρόσκειται στη Δαμασκό υπογράμμισε ότι το καθεστώς εξέφρασε την διαφωνία του για τον αυξημένο αριθμό των ατόμων που θα απομακρύνονταν από το Χαλέπι.

Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος των ανταρτών, αλλά και ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, το Ιράν επιθυμεί παράλληλα με την αποχώρηση από το Χαλέπι να γίνει και η απομάκρυνση των τραυματιών από τα σιιτικά συριακά χωριά Φούα και Κεφράγια που πολιορκούν οι αντάρτες.

Μάλιστα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για σφοδρές μάχες στο Χαλέπι καθώς φαίνεται ότι η συμφωνία για εκεχειρία περιέρχεται σε τέλμα.

Έκκληση Γιούνκερ

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι, αναφέρθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας λόγο για θανάτους αμάχων και καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, προκειμένου να εκκενωθεί η πόλη από τους αμάχους και τους αντάρτες.

Στο θέμα αυτό εστιάζει εξάλλου το ενδιαφέρον του και ο σημερινός βελγικός γαλλόφωνος Τύπος. Η εφημερίδα Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο μιλάει για τραγωδία, ενώ στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα δεν έκανε απολύτως τίποτα για το Χαλέπι και εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον, θεωρώντας ότι τα δεινά των Σύρων δεν πρόκειται να τελειώσουν.

Η εφημερίδα La Libre Belgique με τη σειρά της κάνει λόγο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για το τέλος της πολιορκίας, αφού έπεσε στα χέρια του συριακού στρατού το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, ενώ στο κύριο άρθρό της αναρωτιέται ποια θα είναι η τύχη των αμάχων, υπογραμμίζοντας ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι η προστασία της ζωής των αθώων.

14/12/2016 11:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: