Σπέχαρ: Ενδεχόμενη οριστική φάση των διαπραγματεύσεων μετά την Ελβετία




Η Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ανέφερε ότι είναι αρκετά αισιόδοξη για το τι μπορεί να διαμειφθεί στο Μοντ Πελεράν, προσθέτοντας ότι «αν τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μια πολύ οριστική φάση αυτής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης».

Μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία σχετικά με το ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες, στο πλαίσιο του Κυπριακού, η κα. Σπέχαρ ανέφερε ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία στην Κύπρο για αυτούς τους ηγέτες, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, και ίσως με τον πιο βιώσιμο τρόπο που υπήρξε ποτέ, ώστε να παρουσιαστεί μια πραγματικά, αμοιβαία επωφελής πολιτική συμφωνία στο τραπέζι, για την επανένωση του νησιού.

«Οι γυναίκες δεν μπορούν να λείπουν από αυτή την εξίσωση. Η βιωσιμότητα και η αειφορία μιας συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των γυναικών », είπε.

Στις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως είπε, παρά την πρόοδο όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών και τη συμβουλευτική ομάδα για θέματα φύλου, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Πρόσθεσε ότι αν οι συνομιλίες συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά και αν οι ηγέτες φτάσουν στο στόχο τους για μια συνολική πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να αρχίσουν να στρέφουν την προσοχή τους στην εφαρμογή, στα συντάγματα, στους ομοσπονδιακούς θεσμούς, και στους βασικούς ομοσπονδιακούς και οργανικούς νόμους. Όπως είπε, σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται οι φωνές και οι ανησυχίες των γυναικών.

Η κα. Σπέχαρ είπε επίσης ότι, όπως φάνηκε από διάφορες εμπειρίες ανά τον κόσμο, συχνά η συμπερίληψη ή η απουσία των γυναικών είναι ο βασικός παράγοντας στην αποτυχία ή την επιτυχία μιας συγκεκριμένης ειρηνευτική επιχείρησης.

«Έχουμε δει πως όταν οι γυναίκες συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες μια συμφωνία ειρήνης είναι πιο πιθανό να εφαρμοστεί, πιο πιθανό να ολοκληρωθεί και, επίσης, να διατηρηθεί και να παρέχει βιώσιμη ειρήνη», είπε, προσθέτοντας ότι «αν θέλετε να επιτύχετε στην Κύπρο οι φωνές των γυναικών πρέπει να ακουστούν».

Επεσήμανε επίσης ότι η αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο εργάζεται πολύ σκληρά ώστε να αντικατοπτρίζει το ψήφισμα 1325 στην καθημερινή εργασία της, με αυξημένη συμμετοχή των γυναικών, όχι μόνο στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και στο στρατιωτικό και αστυνομικό.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είχε πρόσφατα την πρώτη γυναίκα διοικητή ειρηνευτικής δύναμης σε ολόκληρο το σύστημα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κύρια Σύμβουλος της ΕΕ για την ισότητα και την Εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του ΣΑ ΟΗΕ Μάρα Μαρινάκη, που ήταν και η βασική ομιλήτρια του Συνεδρίου, διαβεβαίωσε εκ μέρους της ΕΕ ότι «είμαστε πράγματι δεσμευμένοι να συνεχίσουμε μαζί σας ως εταίροι στις προσπάθειες οικοδόμησης μιας βιώσιμης και συνεκτικής επίδρασης του ψηφίσματος 1325 στο κυπριακό πλαίσιο».

Μαρινάκη: Οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται στις συνομιλίες

Όπως ανέφερε η κα. Μαρινάκη στην Κύπρο έχουν επιτευχθεί πολλά όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την ατζέντα της ειρήνης και της ασφάλειας, αλλά αυτό πρέπει να συγκριθεί με το μηδενικό σημείο εκκίνησης, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό περιθώριο για βελτιώσεις.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια σημαντική έλλειψη στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1325 για ουσιαστική συμπερίληψη γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά και σε όλους τους τομείς, στην πολιτική συμμετοχή, στην κατάλληλη ένταξη των γυναικών στην ανώτατη διοίκηση, σε όλους τους τομείς στο σύστημα, στην κυβέρνηση, σε δημόσιους θεσμούς, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα σε ηγετικές θέσεις», είπε.

Η κα. Μαρινάκη σημείωσε επιπλέον, ότι η απουσία των Κυπρίων γυναικών από τις επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις δείχνει ένα χάσμα μεταξύ των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και τις πραγματικότητες της συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας στο νησί.

«Οι εμπειρίες των γυναικών, η συνεισφορά τους, και οι προοπτικές τους εξακολουθούν να απουσιάζουν από τις συζητήσεις πολιτικής και ασφάλειας σε μια συνεκτική συμφωνία διαπραγμάτευσης στην Κύπρο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι παρόλο που οι γυναίκες είναι πολύ ενεργές και παρούσες στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, υπο-εκπροσωπούνται σίγουρα σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, σε κάθε επίσημο περιβάλλον και αυτό δεν αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες και πρέπει να αλλάξει.

Για συνομιλίες των οποίων ηγούνται οι άντρες κάνει λόγο η Μαρκουλλή

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, επεσήμανε ότι το ψήφισμα 1325 σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, δεν έχει καμία συγκεκριμένη και πραγματική επίδραση στην καθημερινή ζωή και ιδίως όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Η κα. Μαρκουλλή μίλησε για «τραγική κατάσταση», τονίζοντας ότι η συμπερίληψή της στην ομάδα που θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι οι γυναίκες απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Λέγοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την παρούσα κατάσταση, πρόσθεσε ότι η αλλαγή της αποτελεί ευθύνη των ηγετών.

«Δυστυχώς οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις των οποίων ηγούνται οι ηγέτες, είναι επίσης διαπραγματεύσεις των οποίων ηγούνται οι άντρες», επισήμανε.

Είπε, επίσης, ότι οι γυναίκες έχουν χάσει μια πολύ μοναδική ευκαιρία συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα θέσει ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις με την άλλη κοινότητα, αλλά και στο μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον παρούσες στη διαδικασία υλοποίησης, ώστε να ενσωματωθούν στα τρία συντάγματα του μελλοντικού ομοσπονδιακού κράτους όλα τα απαραίτητα στοιχεία που δεν υπάρχουν στο παρόν Σύνταγμα.

Μιλώντας στο συνέδριο η Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Κύπρο Αννα Όλσον Βραγκ, είπε ότι μια επιτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία δεν αφορά μόνο τον τερματισμό μιας σύγκρουσης, αλλά το πιο σημαντικό είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και η προώθηση της βιώσιμης ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και να είναι ενεργές στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και την κατανομή των πόρων», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι πολλοί φορείς που εμπλέκονται στη διαμεσολάβηση και την επίλυση συγκρούσεων παραμένουν διστακτικοί στη συμπερίληψη των γυναικών, με το επιχείρημα ότι ανησυχούν για ενδεχόμενη υπερφόρτωσης της διαδικασίας. Όπως επισήμανε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: