Πορεία καταδίκης της φυλάκισης των Βουλευτών του HDP από τους Κούρδους στη Λευκωσία




Οι Κούρδοι που διαμένουν στην Κύπρο πραγματοποίησαν στη Λευκωσία, πορεία διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και φυλάκιση των δύο συμπροέδρων όπως και Βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών HDP στην Τουρκία και καταδίκης των αντιδημοκρατικών ενεργειών, όπως τις χαρακτήρισαν, του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η πορεία άρχισε με συγκέντρωση στο χώρο έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, με πρώτο σταθμό το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου επιδόθηκαν ψηφίσματα στο Γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές περπάτησαν μέχρι τις Πρεσβείες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν τα συνθήματα, όπως “Δεν μπορείτε να ακυρώσετε την επιλογή 10 εκατομμυρίων ανθρώπων”, “You cannot cancel the choice of 10 million people”, “The silence of the world’s countries in terms of Turkeys occupation gives courage to ISIS”.

Φώναζαν επίσης συνθήματα όπως “κάτω ο Ερντογάν”, “ζήτω ο Οτσαλάν”, “λευτεριά στον Οτσαλάν”, “ζήτω το HDP”.

Σε φυλλάδιο που μοιραζόταν στους διερχομένους αναφέρεται ότι μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν προχώρησε σε δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις σε όλη την Τουρκία και προστίθεται ότι “η δικτατορική πολιτική Ερντογάν κορυφώθηκε με τη σύλληψη των εκλεγμένων Κούρδων Βουλευτών”.

Επίσης, γράφει ότι ο Ερντογάν θα ανακαλύψει σύντομα πως όποιος δεν αφήνει κανένα πολιτικό δρόμο, δημιουργεί αναπόφευκτα εξέγερση.

Αναφέρει ακόμα ότι η Τουρκία είναι ένα από τα κράτη που ενισχύουν την τρομοκρατική οργάνωση ISIS, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά την Κύπρο.

Ενημερώνει επίσης ότι σε όλο το Κουρδιστάν, την Τουρκία και την Ευρώπη οι Κούρδοι ξεκίνησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στη συγκέντρωση έξω από το σπίτι της Ευρώπης, παρέστη και απευθύνθηκε στους διαδηλωτές η επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ Βέρα Πολυκάρπου λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη σύλληψη των δύο συμπροέδρων και Βουλευτών του ΗDP.

Πρόσθεσε ότι οι αντιδημοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία κορυφώθηκαν με τις συλλήψεις εκλεγμένων Βουλευτών και εφαρμόζεται πολιτική κάθαρσης της οποίας θύμα είναι ο τουρκικός λαός.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ με ενέργειες στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες και ζητά την απελευθέρωση των Βουλευτών.

ΟΙ δύο φυλακισμένοι συμπρόεδροι του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έστειλαν μηνύματα προς τον κουρδικό λαό.

Ο Σελαχετί Ντεμιτράς στο μήνυμα του εκφράζει θερμή αγάπη και στέλνει χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους, προσθέτοντας ότι η παράνομη σύλληψη έχει απλώς προστεθεί στο βαθύ σκοτάδι στο οποίο η χώρα παρασύρεται κάθε μέρα.

“Ωστόσο, εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να μας αναγκάσουν να παραδοθούμε σε αυτό το σκοτάδι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα μόνο σπίρτο, ένα μόνο κερί είναι αρκετό για να φωτίσει αυτό το σκοτάδι”, αναφέρει δηλώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε, αν είναι απαραίτητο, να καίμε σαν ένα κερί για τους ανθρώπους μας, ώστε να ζήσουν ειρηνικά σε ένα ελεύθερο μέλλον”.

Η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ στο μήνυμα της αναφέρει ότι είτε στη φυλακή είτε όχι το HDP και εμείς, εξακολουθούμε να είμαστε η μόνη επιλογή της Τουρκίας για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

“Ας μην επιτρέψει ούτε ένας από σας, στον εαυτό του να ρίξει το ηθικό του, να μειώσει την επαγρύπνησή του και να αποδυναμωθεί η αντίστασή του”, συνεχίζει προσθέτοντας “μην ξεχνάτε ότι αυτό το μίσος και επιθετικότητα έχει τις ρίζες της στο φόβο. Η αγάπη και το θάρρος θα κερδίσει σίγουρα”.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: