Ο Ομπάμα στην Αθήνα: Η επίσκεψη του πλανητάρχη δεν είναι καθόλου εθιμοτυπικού χαρακτήρα




Γράφει ο Γιώργος Κακλίκης
πρέσβης επί τιμή

Οσο κι αν η επίσκεψη Ομπάμα φαίνεται σε πολλούς ως εθιμοτυπικού χαρακτήρα, τουλάχιστον αφελής θα φαινόταν η γνώμη ότι, μετά την εκλογική νίκη του κ. Τραμπ, η παρουσία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ είναι άνευ σημασίας.

Ας θυμηθούμε ότι η πρώτη επίσκεψη του κ. Ομπάμα στο εξωτερικό, μετά την πρώτη εκλογή του, πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία χωρίς να συμπεριληφθεί σταθμός του στην Ελλάδα. Σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος έχει, στην τελευταία του ευρωπαϊκή επίσκεψη, ως μοναδικό του σταθμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη την Ελλάδα. Χωρίς σταθμό στην Τουρκία. Αλλη η σημειολογία των κινήσεών του της αρχής της θητείας του και άλλη του τέλους της.

Βεβαίως και η εποχή Ομπάμα κλείνει και η εποχή Τραμπ εγκαινιάζεται. Και μάλιστα με δηλώσεις του στενού του συνεργάτη, στρατηγού Φλιν, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δουν ξανά το κεφάλαιο «Τουρκία». Ομως όσο και αν αυτά αποτελούν θέσεις που εύλογα γεννούν ανησυχία και στην Ελλάδα, καλό είναι να συγκρατούμε ότι ο μηχανισμός της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να κάνει στροφή πολλών μοιρών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ο φορέας που θα διοχετεύσει στη νέα ηγεσία τη θεσμική του μνήμη και τις ήδη διαμορφωμένες εισηγήσεις του που, παρά τις καταιγιστικές εξαγγελίες της επερχόμενης διοίκησης, φαίνεται πως θα εξακολουθήσουν να αποτελούν την πυξίδα των κινήσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Ας υποδεχτούμε τον Μπαράκ Ομπάμα όπως αρμόζει σε έναν πρόεδρο μιας συμμαχικής χώρας και σε έναν ηγέτη που δεν απογοήτευσε την Ελλάδα και που, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υπήρξε αρωγός της σε πολύ περισσότερα σημεία απ’ όσα άλλοι. Βάζοντας έτσι μια καλή βάση σχέσεων από την οποία δεν φαίνεται πιθανή η απομάκρυνση της ηγεσίας που θα αναλάβει τα ηνία στις 20 Ιανουαρίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: