Κύπρος: Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων




Οι σημαντικά αυξημένες αναδιαρθρώσεις δανείων αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, απελευθερώνοντας έτσι πόρους που θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, παράλληλα ότι “ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος”, αλλά “προχωρούμε θετικά”.

Σε χαιρετισμό της στην Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Κύπρος στη Μεταμνημονιακή Εποχή», που διοργάνωσε η ΚΤΚ, η κ. Γιωρκάτζη χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες, όπως είπε, εξέφρασε “αισιοδοξία για τους ρυθμούς υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στον χρηματοοικονομικό τομέα” και παράλληλα επανέλαβε ότι η ΚΤΚ δεν εφησυχάζει.

“Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης. Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι “γνωστές και οι επιτυχίες, όπως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών της Κύπρου το 2014, καθώς και η ύπαρξη πλέον λειτουργικού και θεσμικού εποπτικού πλαισίου”.

“Ως χώρα, βαδίζουμε σταθερά και ελπίζω αμετάκλητα προς τη σωστή κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις πάνω σε πιο σταθερές και υγιείς βάσεις, με δεδομένο ότι η συνέχιση των διαδικασιών εξυγίανσης, τόσο σε σχέση με την οικονομία όσο και με το χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι εκ των ων ουκ άνευ”, τόνισε η Διοικητής της ΚΤΚ.

Αναφέροντας ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία μας σήμερα πόρρω απέχουν από εκείνες του Μαρτίου του 2013, ο κ. Γιωρκάτζη είπε ότι σήμερα “έχει χαραχθεί μια νέα πορεία, έχουμε πλέον εξέλθει του Μνημονίου Συναντίληψης, βρισκόμαστε σε πορεία ανάκαμψης και οι προοπτικές έχουν αποδειχτεί θετικότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών της χώρας μας”.

Τέλος, ανέφερε ότι η ΚΤΚ προωθεί την κατάρτιση στα χρηματοοικονομικά θέματα, μέσα από συνεργασίες με τον κόσμο της εκπαίδευσης, και την επαρκή προετοιμασία των νέων για την οικονομική τους ζωή, καθώς ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, όπως σημείωσε, “είναι ένας από τους παράγοντες που συντελεί, πολλές φορές, σε λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα”.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καλύπτει τα δημόσια οικονομικά και ευρύτερα τον δημόσιο τομέα με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, προσθέτοντας ότι το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, παρά την πρόοδο που επιτελέστηκε.

Ανέφερε ότι οι προοπτικές της οικονομίας αναμένεται να βελτιώνονται με την προϋπόθεση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι βλέπουμε ήδη να υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην οικονομία.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι βλέπουμε βελτίωση, αλλά σε ένα μακρύ δρόμο τον οποίο όλοι μαζί καλούμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να υποστηρίζουμε, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες (Brexit) και για αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνου είπε ότι σήμερα ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και με καλύτερη προοπτική, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν έως ότου μπορούμε με ασφάλεια να ισχυριστούμε ότι πλέουμε σε απάνεμα νερά”.

Ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε το κράτος να είναι σε θέση να λειτουργεί αποτελεσματικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εργαστούμε με συνέπεια και σοβαρότητα για να κάνουμε ότι χρειάζεται έτσι ώστε να επανέλθει η οικονομία σε μια βιώσιμη και αειφόρα πορεία ανάπτυξης.

Είπε ακόμη ότι “είναι απαραίτητο να σπάσουμε το απόστημα της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και των παλιών και αποτυχημένων πρακτικών και να επενδύσουμε, μεταξύ άλλων, στην καινοτομία, στο ταλέντο, στην αξιοκρατία και στο ήθος και πρόσθεσε ότι ένα από τα στοιχήματα είναι η αλλαγή νοοτροπίας για να θέσουμε τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ευημερία των αριθμών και των ανθρώπων.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην θετική πορεία του τουρισμού από το 2014 μέχρι σήμερα και στα επίπεδα ρεκόρ που θα ανέλθουν φέτος τόσο τα έσοδα από τον τουρισμό, αγγίζοντας τα 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 14% σε σχέση με το 2015) όσο και ο αριθμός των τουριστών που θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

“Η αύξηση αυτή καταδεικνύει τη σημασία και τη βαρύτητα του κλάδου στην προσπάθεια της κυπριακής οικονομίας σε επάνοδο σε σταθερή ανάπτυξη”, τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία ότι και το 2017 θα αποτελέσει συνέχεια της φετινής δυναμικής για τον τουρισμό.

Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις προκλήσεις του κυπριακού τουρισμού, που είναι η αποδυνάμωση του αγγλικού νομίσματος, λόγω του Brexit και “της δυναμικής επανεισδοχής σημαντικών μεσογειακών τουριστικών προορισμών, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, οι οποίες είχαν, συνολικά, απώλειες 22 εκατομμυρίων τουριστών.

Ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι ο Σύνδεσμος προσβλέπει στη δημιουργία σύντομα του Υφυπουργείου Τουρισμού και στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι “αν η ακρωτηριασμένη, μοιρασμένη πατρίδα, καταγράφει φέτος τις ιστορικές σημασίας τουριστικές επιδόσεις, φανταστείτε τί μπορεί να πετύχει επανενωμένη”.

Σε χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής ΓΔ της ΟΕΒ Κώστας Χριστοφίδης είπε ότι έχουμε υποχρέωση μας να σεβαστούμε τις θυσίες που έγιναν και να συνεχίσουμε την προσπάθεια της τελευταίας τριετίας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί το κλίμα συναίνεσης και υπευθυνότητας που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του μνημονίου.

“Οι οποιεσδήποτε πιέσεις, παρεμβάσεις ή αιτήματα που ξεφεύγουν τα πλαίσια της αιτιολογημένης ή και λογικής προσέγγισης και η τυχόν ικανοποίησης τους θα μας οδηγήσουν πολύ σύντομα σε νέες εφιαλτικές περιπέτειες”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πραγματική οικονομία έχει πολλά ακόμη να διαχειριστεί, όπως είναι μεταξύ άλλων τα ΜΕΔ, η ανεργία, η επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και το υψηλό δημόσιο χρέος.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι πρέπει να ωθήσουμε την ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι “οι προοπτικές ανάπτυξης των ξένων επενδύσεων σε όλους τους τομείς είναι τεράστιες, νοουμένου ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε δημοσιονομική πολιτική σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας”.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης είπε ότι “ο δρόμος της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται το σύστημα μας είναι μακρύς και δύσκολος” και κάλεσε την Βουλή να προχωρήσει τάχιστα στη ψήφιση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, η οποία θα βάλει σε τάξη όλες τις στρεβλώσεις που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία και θα ρυθμίσει ευαίσθητα θέματα όπως είναι οι προσλήψεις, οι μισθολογικές αυξήσεις, ο τρόπος αξιολόγησης και οι προαγωγές στο δημόσιο.

“Έφθασε η ώρα να εφαρμόσουμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν όλοι την κοινωνία και θέτουν σε διαρκή κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η συνεχιζόμενη αναβολή ψήφισης των σχετικών νομοσχεδίων ναρκοθετεί τις θυσίες των προηγούμενων χρόνων από το σύνολο της κοινωνίας”.

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η αύξηση της απασχόλησης, προσθέτοντας ότι “η Κύπρος κατάφερε να μετατρέψει την μνημονιακή εποχή σε ευκαιρία και μπορεί να μετατρέψει και την μεταμνημονιακή εποχή σε μια εποχή αξιοσημείωτης ανάπτυξης της χώρας”.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: