Η Αμερική στηρίζει την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας




Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες των Κυπρίων ηγετών για συνολική διευθέτηση του κυπριακού, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Κέντρο Ξένων Ανταποκριτών της Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν με κάποιο τρόπο στις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα για το κυπριακό στην Ελβετία, είπε πως δεν έχει κάτι να δηλώσει επ’ αυτού.

«Όπως έχουμε ξαναπεί, έχουμε ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που έχουν σημειώσει φέτος οι Κύπριοι ηγέτες. Εστιαζόμαστε στην υποστήριξη των προσπαθειών των πλευρών να καταλήξουν σε μία συνολική διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ιδίως μετά το ειδύλλιο του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο κ. Κέρμπι είπε ότι η Τουρκία παραμένει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ενώ επίσης συνεισφέρει ζωτικά στον συνασπισμό των 67 κρατών για την κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Εχουμε κάθε προσδοκία ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και οι Τούρκοι δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι δεν επιθυμούν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του συνασπισμού εναντίου του IΚ».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε ακόμη στην σημαντική συνεισφορά της Τουρκία στην αντιμετώπιση της ροής των προσφύγων.

«Δεν είναι άνευ σημασίας τα εκατομμύρια των Σύρων που φιλοξενεί στο έδαφός της και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό».

Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, ο κ. Κίρμπι είπε πως αποτελούν «κυρίαρχες αποφάσεις που οι δύο ηγέτες λαμβάνουν. Αυτοί προσδιορίζουν την εξωτερική τους πολιτική και τις διμερείς τους σχέσεις. Εμείς καλωσορίζουμε υγιείς διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Επαφίεται σ’ αυτούς να προσδιορίσουν το πεδίο δράσης της. Δεν βλέπουμε τις διεθνείς σχέσεις ως παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, σ’ αυτό το μέρος του κόσμου ή αλλού. Αυτό που θέλουμε είναι κάθε μέλος του συνασπισμού να έχει στο στόχαστρο του το Ισλαμικό Κράτος, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μία ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στη Συρία και η Τουρκία με τη Ρωσία είναι μέρη της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG) και εξέφρασε την ελπίδα οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Γενεύη να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να άρει την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο κ. Κίρμπι είπε;

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας και την επίλυση αυτής της μακράς διαφωνίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε να προχωρήσει η διαδικασία αυτή το συντομότερο δυνατόν».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ελπίδα «οι ηγέτες της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας να βρουν μια αμοιβαίως αποδέκτη λύση στη διαφορά το συντομότερο δυνατό, προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης, για ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια».

Σε σχέση με το τι θα αποφασίσει να κάνει ο επόμενος πρόεδρος, για το ζήτημα της ονομασίας, «επαφίεται σ’ αυτόν ή σ’ αυτή να κάνει την κατάλληλη στιγμή».

Απ. Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: