Η Ευρώπη έχει πιο σοβαρά προβλήματα από την εκλογή Τραμπ, δηλώνει με νόημα ο Πολωνός ΥΠΕΞ




Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «δεν είναι ένα προβληματικό παιδί», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Ουασικόφσκι έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Η Πολωνία με αυτό τον τρόπο συντάσσεται με την άποψη άλλων χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Βρετανία, σύμφωνα με τις οποίες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι βιάστηκε να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, καθώς η εξωτερική πολιτική του Τραμπ δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή.

«Είπα στη διάρκεια της συνόδου αυτής ότι η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα, όμως όχι με την Αμερική», εξήγησε ο Ουασικόφσκι.

«Ακόμη κι αν δεν θεωρούμε τον Ντόναλντ Τραμπ άγγελο, δεν είναι ένα προβληματικό παιδί που απαιτεί ειδικές σχέσεις, ειδικές συζητήσεις», πρόσθεσε.

Ο Ουασικόφσκι αναφέρθηκε στα προβλήματα της ΕΕ: η ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα, οι θεσμοί, η προγραμματισμένη έξοδος της Βρετανίας, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη γειτονιά της –μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στη Συρία και τη Λιβύη– και το μέλλον της ανατολικής εταιρικής σχέσης.

«Αυτά είναι τα προβλήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε και όχι οι εκλογές στις ΗΠΑ, μια σταθερά δημοκρατική χώρα», επεσήμανε ο Πολωνός υπουργός. «Η ιδιαίτερη ανησυχία που δείχνει η ΕΕ αναφορικά με τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι λίγο υπερβολική», πρόσθεσε.

Πολλοί υπουργοί αρνήθηκαν την πρόσκληση της Μογκερίνι, μεταξύ αυτών ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον ο οποίος «δεν βλέπει τη χρησιμότητα» αυτής της επιπλέον συνόδου, και ο Γάλλος Ζαν-Μαρκ Ερό επισήμως για «λόγους προγράμματος».

Ο Ούγγρος ομόλογός του Πέτερ Σιτζάρτο, ο οποίος επίσης δεν παρέστη στην έκτακτη σύνοδο της Κυριακής, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη σύνοδο των ΥΠΕΞ, εκτίμησε ότι ήταν «εντελώς πρώιμη» και «χάσιμο χρόνου». Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που ήλπιζε σε μια νίκη του Τραμπ.

«Αυτό που θα φαινόταν αρκετά περίεργο θα ήταν να μιλάνε όλοι για την εκλογή ενός νέου προέδρου στις ΗΠΑ, εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», απάντησε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

14/11/2016 11:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Βαρσοβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: