Η Αμερική πλέει σε αχαρτογράφητα νερά: Η νίκη Τραμπ μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.




Του Πανίκου Παναγιώτου

Από το ένα άκρο στο άλλο. Πριν οκτώ χρόνια, ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, με «σοσιαλίζουσες ιδέες» στα κοινωνικά ζητήματα, εκλέχθηκε ως ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Την προπερασμένη Τρίτη, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, με ρατσιστικές και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις, κέρδισε τις εκλογές.

Η ελίτ της αμερικανικής πολιτικής και δημοσιογραφίας δεν μπόρεσε να δει τι γίνεται έξω από τον γυάλινο κόσμο της. Ο Τραμπ ξεκίνησε ως ανέκδοτο και στις 20 Ιανουαρίου θα ορκιστεί ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και δεν κέρδισε μόνο επειδή πολλοί είδαν στο πρόσωπό του έναν τσαμπουκά που θα πάει κόντρα στο κατεστημένο, δίνοντας μια ελπίδα για το αύριο, έστω κι αν είναι ψεύτικη. Άλλωστε, είχε πει ότι «κανείς δεν ξέρει το σύστημα καλύτερα από μένα», γιατί ως επιχειρηματίας συνήθισε να «εξαγοράζει» πολιτικούς για να προωθεί τις οικονομικές επιδιώξεις του.

Ο Τραμπ κέρδισε για πολλούς λόγους και με βασικότερο επειδή είχε αντίπαλό του τη «διεφθαρμένη» Κλίντον, όπως υποστηρίζουν εκ των υστέρων πολλοί αναλυτές. Κέρδισε επίσης γιατί τον βοήθησαν οι αποκαλύψεις του WikiLeaks και οι παρεμβάσεις του FBI, καθώς και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό οπαδών του Μπέρνι Σάντερς φαίνεται ότι δεν ψήφισε την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το όλο σκηνικό με τον προκλητικό δισεκατομμυριούχο στον Λευκό Οίκο, με την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και με την επικείμενη απόκτηση της πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου από συντηρητικούς δικαστές είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την Αμερική σε παλιές «σκοτεινές εποχές».

Μπορεί η εξουσία να μεταλλάσσει και ήδη ο Τραμπ προχώρησε σε κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τα όσα διατυμπάνιζε προεκλογικά, αλλά η χώρα είναι βαθιά διχασμένη. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

Πριν τις εκλογές, ο θυμός εκατομμυρίων Αμερικανών, φτωχών και μικρομεσαίων, ενάντια στο κατεστημένο συνέτεινε σημαντικά για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Μετά τις εκλογές, ο θυμός εκατομμυρίων Αμερικανών κατά του «επικίνδυνου» Τραμπ, όπως τον χαρακτηρίζει μεγάλη μερίδα του κόσμου, μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Και μέσα απ’ όλα αυτά υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες κυρίως νέοι που νιώθουν ότι τους «έκλεψαν την επανάσταση», επειδή ο κομματικός μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος σαμπόταρε με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα του Σάντερς.

Η Αμερική πλέει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: