“Φτιάχνουν κλίμα” οι Τούρκοι: Θετικά κύλησε η πρώτη συνάντηση γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ




Κρίσιμη χαρακτηρίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τη σύνοδο στο Μοντ Πελεράν, σχολιάζοντας ότι η πρώτη συνάντηση εξελίχθηκε θετικά. 

Η Χουριέτ, με τίτλο “Έτσι άρχισε η σύνοδος”, αναφέρει ότι ξεκίνησε με θερμή χειραψία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και των δύο ηγετών. Αναφέρεται ακόμη στα παραπολιτικά της συνάντησης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστσιάδης έθεσε ως όρο να δίνεται χρόνος για ξεκούραση, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στην αρχή – σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα – αλλά έγινε αποδεχτό τελικά από τα Ηνωμένα Έθνη ενώ συμφωνήθηκε να μην γίνονται επαφές σε επίπεδο ηγετών μεταξύ των ωρών 14.00 και 18.00.

Η Γενί Σαφάκ έχει τίτλο “Θετική η πρώτη συνάντηση στο Κυπριακό”. Η Σοζτσού στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό άρχισαν στη Γενεύη”. Η Σαμπάχ “Η Κύπρος δίνει ελπίδες στον κόσμο” και η Μιλλιέτ “Άρχισε η σύνοδος της Ελβετια για την Κύπρο”.

Με το Κυπριακό ασχολούνται και πολιτικοί αναλυτές στην αρθρογραφία τους. Ο Σόλι Οζέλ – της Χαμπέρ Τουρκ – αναφέρει ότι συνάντησε για 40 λεπτά τον Τ/Κ ηγέτη πριν αναχωρήσει για την Ελβετία και τον είδε συγκρατημένα αισιόδοξο. “Γνωρίζει τα θέματα, διέκρινε ποια είναι τα πιθανά εμπόδια. Δίνει μεγάλη σημασία στη στήριξη της Τουρκίας και πιστεύει ότι τώρα είναι η περίοδος να αυξηθεί ο ρόλος της Τουρκίας”,  αναφέρει ο Σολί Οζέλ.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 08/11/2016 09:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: